Erdoğan'ın 'kapıları açarız' gözdağına Avrupa'dan çok konuşulacak yanıt

AP'nin Türkiye kararına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'kapıları açarız' gözdağına Avrupa'dan art arda yanıtlar geliyor. Avrupa Parlamentosu'nun eski milletvekillerinden Andrew Duff, 'kapıların açılması' halinde mültecilerin çoğunun Türk olacağını söyledi.

Yayınlanma: 25.11.2016 - 15:06
Abone Ol google-news



Almanya Başbakanı 
Angela Merkel'in sözücü Ulrike Demmer, Avrupa Parlamentosu'nun (AP), Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulması çağrısı yapan karar taslağını kabul etmesiyle ilgili olarak "Hiçbir zaman siz insanlığa iyi davranmadınız, insanlara doğru bakmadınız. Aylan bebekleri sahile vurduğu zaman siz almadınız, 3 milyon mülteciyi bu ülkede besleyen biziz, verdiğiniz sözleri yerine getirmediniz. Bana bak, ileri gidersiniz sınır kapılarını açarız!" diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yanıt verdi. Demmer, "Tarafların yönelteceği tehditlerin fayda getirmeyeceğini" söyledi.

Avrupa Parlamentosu'nun dün Türkiye ile AB arasında yürütülen üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasını önermesinin ardından bugün AB ülkelerine seslenen Erdoğan şöyle demişti:

"Verdiğiniz sözleri yerine getirmediniz. Kapıkule'ye 50 bin mülteci dayandığı zaman feryat ettiniz, 'Acaba Türkiye sınır kapılarını açarsa ne yaparız?' demeye başladınız. Bana bak, eğer daha ileri giderseniz bu sınır kapıları da açılır bunu da bilesiniz."

Merkel'in sözcüsünden açıklama

AFP'nin haberine göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü Ulrike Demmer, "AB-Türkiye anlaşmasını her iki taraf için de bir başarı olarak görüyoruz Ve bu anlaşmanın sürdürülmesi tüm tarafların çıkarınadır" diye konuştu. "Tarafların yönelteceği tehditlerin fayda getirmeyeceğini" ifade eden Demmer, "Zorluklar var. Ama bunların üstesinden gelmemiz gerek" dedi.



Kati Piri: Mülteci anlaşmasının AB müzakerelerine bağlanması yanlış

İkinci yanıt da Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri'den geldi. Kati Piri, Twitter hesabında attığı mesajta “Göç ile ilgili anlaşmayı AB’ye katılım müzakerelerine bağlamak baştan yanlıştı” ifadelerini kullandı.



Eski milletvekilinden çok konuşulacak yanıt


Erdoğan'ın sözlerine bir yanıt da Avrupa Parlamentosu'nun eski liberal milletvekillerinden Andrew Duff'tan geldi. Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yapan Duff, Erdoğan'ın 'kapıyı açması halinde' Türklerin Avrupa'ya akın edeceğini söyledi. Duff, "Sınırlarınızı açarsanız, mültecilerin çoğu Türkler olacak" diye yazdı.

Erdoğan'dan Avrupa'ya 'kapı' gözdağı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler