Yerlilerin zaferi

Petrol boru hattı için haftalardır eylem yapan ABD yerlileri, rotanın değiştirileceği haberiyle bayram yaptı.

Yayınlanma: 05.12.2016 - 23:42
Abone Ol google-news

ABD’nin Kuzey Dakota eyaletinde inşa edilmesi planlanan ve haftalardır büyük protestolara neden olan petrol boru hattı için yeni bir rota belirlenecek. ABD Ordusu Mühendislik Birimi (USACE) Sözcüsü Jo Ellen-Darcy, yaptığı yazılı açıklamada, polisle Kızılderilileri karşı karşıya getiren boru hattı projesinin yeni rotanın belirlenmesi amacıyla durdurulmasına karar verildiğini belirtti. Boru hattı, ordu kontrolündeki Oahe Gölü çevresinden geçirilmeyecek.

Bölgede yaşayan Standing Rock Sioux (Duran Kaya) kabilesi ve çevreciler, doğal koruma alanından ve su kaynaklarından geçeceği gerekçesiyle projeye karşı çıkıyordu. Haftalardır eylemde olan Standing Rock Sioux kabilesi “tarihi kararı” büyük memnuniyetle karşıladıklarını ve ABD Başkanı Obama’ya sonsuza kadar minnettar kalacaklarını açıkladı. Reuters’ın görüş aldığı ABD’li siyasi uzmanlar ise, 20 Ocak’ta başkanlığı devralacak Donald Trump’ın bu kararı iptal edebileceğine dikkat çekiyor.

Trump’ın, proje inşaatını yürüten Energy Transfer Partners ve boru hattının dörtte birinin sahibi olan Phillips 66 şirketlerinde hisseleri bulunuyor. Ancak Trump, projeye desteğinin, maddi çıkarlarıyla ilişkili olmadığını savunmuştu.

Kutlama öpücüğü

Projenin Kuzey Dakota bölümünün yaşadıkları yere kaydırılması üzerine protesto gösterilerine başlayan Standing Rock Sioux yerlileri, planlanan bölgede kutsal saydıkları mezarların olduğunu ve çevrenin de büyük zarar göreceğini belirtiyor. Söz konusu boru hattı, Sioux kabilesine ait topraklarda bulunan tam 209 nehri ve koyu keserek geçecek. Eylemciler petrol boru hattı projesinin bu topraklardaki su kaynaklarını kirleteceği kanaatinde. Projenin durdurulması üzerine yerliler kararı havai fişekler ve danslarla kutlarken kimi de mutluluğunu “öpücükle” gösterdi...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler