İlk karnesi kırık dolu

Başkanlıktaki ilk 100 gününü dolduran Trump, yüzde 40’lık halk desteğiyle son 72 yılın en düşük düzeyini görürken 38 vaadinin sadece 9’unu kısmen yerine getirdi.

Yayınlanma: 29.04.2017 - 20:25
Abone Ol google-news

Tartışmalı biçimde ABD Başkanı seçilen Donald Trump dün koltuktaki ilk 100 gününü doldurdu. 1933’te ekonomik buhran sırasında seçilen Franklin D. Roosevelt’in “Beni ilk 100 günümle değerlendirin” diyerek başlattığı ilk 100 günün karnesini çıkarma geleneğinden Trump da nasibini aldı.

Anketlere göre, Trump’a halk desteği dün yüzde 40’a inerek 100. gün anketlerinin düzenli yapıldığı 1945’ten beri en düşük düzeyi gördü. Anglo-sakson medya, Trump’ın çetrefilli ve zikzaklı ilk 100 günde ekonomi, dış ve iç politikada vaatlerini hayata geçirmekte zorlandığını belirtti. Seçime bir ay kala, ekimde, seçmenlere “ilk 100 gün sözleşmesi” öneren Trump’ın bu belgedeki 38 vaatten ancak 9’unu “kısmen” yerine getirebildiği belirtildi. Seçimi kazandığında “İlk icraatım Obamacare’i (selefi Obama’nın genel sağlık sigortasını) iptal etmek olacak” diyen Trump’ın gerçekçi bir hazırlığının olmadığı görüldü. Kongre’de kendi partisi Cumhuriyetçileri bile ikna etmeyi başaramadı. Önceki gün New York’ta konuşan Obama da, anketlere işaret edip “Obamacare, Trump’tan daha popüler” dedi. Nüfusunun çoğunluğu Müslüman 7 ülkenin yurttaşlarına ABD’ye giriş yasağı kararı iki kez yargı engeline takılan Trump, Meksika sınırına duvar için de Kongre’nin desteğini alabilmiş değil. İlk 100 gününde kendisinden önceki 12 ABD başkanından daha fazla başkanlık kararnamesi imzalaması, Kongre’nin alt ve üst kanatlarında Cumhuriyetçi çoğunluğun desteğine rağmen henüz önemli bir yasa geçiremedi. “Önce ABD’yi yeniden büyük yapmak ve IŞİD’i yenmek” derken Suriye hükümetini vurdu ve Kuzey Kore’yi her gün savaşla tehdit etti. Trump’ın ilk 100 gününde bir başarısını bulmakta zorlanan analistler “Bundan sonrası da belirsiz” görüşünde.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler