Fransız gazeteci Depardon hâlâ Göç İdaresi’nde bekliyor

Sınır dışı kararına karşın 11 Mayıs’tan bu yana belirsizlik sürüyor.

Yayınlanma: 21.05.2017 - 23:42
Abone Ol google-news

Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesinde fotoğraf çekerken 8 Mayıs’ta gözaltına alınan Fransız gazeteci ve belgesel fotoğrafçısı Mathias Depardon, sınır dışı edilmesi yönünde karara karşın 11 Mayıs’tan bu yana Gaziantep’in Oğuzeli ilçesindeki Geri Gönderme Merkezi’nde tutuluyor. Depardon’un avukatı Emine Şeker, “Ne bekleniyor, niye bekleniyor, biz de bilmiyoruz. Sınır dışı edilme kararı varsa, bunun uygulanması, gazeteci Mathias Depordan geri gönderilmesi gerekliyor” dedi. Şeker, Depardon’un vejeteryan olması nedeniyle yemek sorunu yaşadığını söyledi.

Fotoğraf için gitmişti

Türkiye’de yaşayan Fransız gazeteci ve belgesel fotoğrafçısı Mathias Depardon, National Geographic’te yayımlanacak Hasankeyf haberi için fotoğraf çekmek amacıyla gittiği Batman’ın Hasankeyf ilçesinde 8 Mayıs’ta tercümanıyla birlikte gözaltına alındı. Sosyal medya hesabı üzerinden “örgüt propagandası” yapmakla suçlanan Depardon, sorgusunun ardından adliyeye sevk edildi. Çıkarıldığı mahkemede serbest bırakılan Depardon, daha sonra Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından sınır dışı edilmek üzere Gaziantep’in Oğuzeli ilçesindeki Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi.

Ne bekleniyor bilmiyoruz

Depardon’un avukatı Avukat Emine Şeker, “Bize söylenen şey, Göç İdaresi Gaziantep Müdürlüğü’nün Mathias Depordan hakkında sınır dışı edilmesi kararının olduğu ve bunun için Ankara’ya yazılan yazılara yanıt ve onay beklendiği. Ne bekleniyor, niye bekleniyor biz de bilmiyoruz. Olması gereken bu mu? Değil. Sınır dışı edilme kararı varsa, bunun uygulanması, gazeteci Mathias Depordan’ın geri gönderilmesi gerekliyor” dedi. Avukat Şeker, Göç İdaresi’nin bir ay süreyle idari gözaltı kararının bulunduğunu geri gönderilmesinin gecikmesinin hukuki altyapısının bulunduğunu da söyledi. Depardon ile en son geçen perşembe günü görüştüğünü anlatan avukat Şeker, Depardon’un vejeteryan olması nedeniyle yemek sorunu yaşadığını söyledi.

Mathıas Depardon kimdir?

Mathias Depardon, bağımsız fotoğrafçı olarak çalışmaya başlamadan önce Brüksel’de iletişim ve gazetecilik okudu. Yasadışı göç konusunda ilk projesinin ardından uzun yıllar uluslararası gündemi takip eden Mathias Depardon, daha sonra yerleştiği Türkiye’de farklı sorunsallarla ilgilendi. Depardon, 2013 yılında Fransız Kültür Merkezi’nde sergilenen “Sınırların Ötesinde” isimli röportajı ile Talent 2011 Bursunu kazandı. Çalışması Le Monde’un dergisinde, Newsweek’te, Sunday Times Magazine’de, Der Spiegel’de, L’Espresso’da, Elle, Télérama, Monoce dergilerinde, New York Times ve Wall Street Journal’da yayımlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler