Paris'ten Oğuz Güven'e destek mesajı

15 Mayıs’ta tutuklanan gazetemizin internet sitesinin genel yayın yönetmeni Oğuz Güven'e yönelik hukuksuz tutuklamaya, Paris’te hafta boyunca düzenlenen farklı etkinliklerle tepki gösterildi.

Yayınlanma: 23.05.2017 - 12:18
Abone Ol google-news

 

İlk olarak Sorbonne İnsan Hakları Derneği'nin 15 Mayıs'ta Sorbonne Üniversitesi'nde düzenlediği "İnsan Hakları Alanında Meslekler" konulu etkinlik aynı gün tutuklanan Oğuz Güven'i anarak açıldı.

Derneğin başkanı ve tutuklu genel yayın yönetmenimiz Murat Sabuncu'nun oğlu Muratcan Sabuncu konuşmasında Oğuz Güven'in tutukluluk haberini yeni aldığını, babasının tutuklanma haberini de yine başka bir etkinlikten hemen önce öğrendiğini belirterek tutuklu tüm gazetecilerle dayanışma içinde olduklarını belirtti.

İnsan hakları alanında çalışmak isteyen öğrenciler için düzenlenen etkinlik öncesi bu olayı yaşamasını aslında insan haklarının hayatlarımızın her alanına nasıl dokunduğunu belirten Sabuncu, katılımcı öğrencileri ülkelerinde ve tüm dünyada adaletsizliğe karşı mücadele etmeye çağırdı.

Sabuncu'nun, öğrencilerin yoğun desteği ve alkşılarıyla son bulan konuşmasının ardından konuya etkinlikte konuşmacı olarak bulunan Uluslararası Af Örgütü'nin Fransa Başkanı Camille Blanc sözü alarak "Gazetecilik suç değildir" adlı kampanyalarına ve Türkiye'de gazetecilerin maruz bırakıldıkları hukuksuzluklara değindi.

Yine Sorbonne İnsan Hakları Derneği tarafından 17 Mayıs’ta Sorbonne Üniversitesi’nde düzenlenen “İnsan Hakları ve Internet’e Erişim” konulu seminer, Muratcan Sabuncu tarafından Oğuz Güven’in yaşadığı hukuksuzluk anlatılarak açıldı.

İnternet hukuku alanında Fransa’nın önemli isimlerinin konuşma yaptığı seminere Türk gazeteci Bülent Mumay da internet bağlantısıyla katıldı.

Konuşmasında Türkiye’deki internet yasaklarına değinen Mumay, Cumhuriyet gazetecilerinin ve son olarak da Oğuz Güven’in tutuklanmasını anlattı.

17 Mayıs akşamı ise Paris’te Uluslararası Af Örgütü’nün düzenlediği “Türkiye’de Basın Özgürlüğü” konulu bir etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte Uluslararası Af Örgütü Fransa Şubesi’nin Türkiye uzmanı Denise Gueguen, Paris Sosyal Bilimler Yüksek Okulu’dan Prof. Hamit Bozarslan, polis tarafından Gaziantep’de Kasım 2016’da gözaltına altına alınan Fransız gazeteci Olivier Bertrand ve genel yayın yönetmenimiz Murat Sabuncu'nun oğlu Muratcan Sabuncu konuştu.

 

Denise Gueguen’in Türkiye’nin insan hakları ve basın özgürlüğü karnesine değinerek açtığı konuşmada Hamit Bozarslan Türkiye’deki siyasi eğilimin portresini çıkardı. Bozarslan, dününcenin kendisine yapılan saldırıyı gerek Cumhuriyet’e gerekse 15 Temmuz sonrası ihraç edilen öğretim üyelerine yapılanları katılımcılara anlatarak aktardı. İnsanların yalnızca işlerini kaybetmediğine aynı zamanda isimleri ifşa edilerek başka bir iş bulmalarının önüne geçildiğine, sosyal ilişkilerine zarar verildiğine ve Türkiye’den çıkışlarının pasaportlarına el konularak engellendiğine değindi.

Türkiye üzerine yaptığı haberlerle tanınan Fransız Gazeteci Olivier Bertrand, konuşmasına altı ay önce Türkiye’de tutuklanmasına değinerek başladı. Bertrand, tutukluluğunun ardından kendisiyle röportaj yapan Cumhuriyet Gazetesi’nin duruşuna ve cesaretine büyük saygısı olduğuna değindi.

Bertrand ayrıca konuşmasında tutuklu gazeteciler Deniz Yücel ve Mathias Depardon’a da dikkat çekti.

Konuşmasına Oğuz Güven’in tutuklanmasıyla başlayan Murat Sabuncu ise babası da dahil tüm tutuklu Cumhuriyet çalışanlarının maruz kaldığı operasyonlara rağmen Cumhuriyet’in Türkiye’de her şeye rağmen demokrasi, insan hakları gibi değerleri savunmaya devam ederek direndiğini belirtti. Cumhuriyet’in, susturulmaya çalışılsa da hem gazeteden hem de internet sitesinden Türkiye halkını bilgilendiremeye devam ettiğini belirten Sabuncu, konuşmasında açlık grevi yapan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın da unutulmaması ve seslerinin her yerde duyurulması gerektiğini belirtti.

Sabuncu, katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından Türkiye halkına ve halktan gelecek destekle Türkiye’deki mevcut düzenin değişeceğine olan inancının tam olduğunu söyleyerek etkinliği bitirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler