ABD, Kuzey Suriye’de üsleniyor

Washington’ın desteklediği SDG’den bir yetkili, ABD’nin Tabka dahil 8 yerde üs kurduğunu, bunu daha da artırmayı hedeflediğini iddia etti.

Yayınlanma: 06.07.2017 - 06:04
Abone Ol google-news

Ankara’dan “Suriye’nin kuzeyinde bir devlete asla müsaade edilmeyeceği” açıklamaları gelirken YPG’nin ana bileşeni olduğu Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG) üst düzey bir yetkili, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde askeri varlığını güçlendirdiğini belirtti. Rus Sputnik’e konuşan SDG’li yetkili ABD’nin, Rakka yakınındaki Tabka kentinde bir askeri üs kurduğunu ve ABD askerlerinin Rakka operasyonunu buradan yürüttüğünü söyledi.

Yetkili, “ABD, terör örgütleriyle mücadele kapsamında IŞİD’den temizlediğimiz, özgürleştirdiğimiz yerlerde askeri üsler kuruyor. Daha önce Kobani, Mınbiç, Haseke, Şeddadi ve El Hol’da askeri üsler kurmuştu. Şimdi de kısa bir süre önce özgürleştirdiğimiz Tabka’ya, Tabka barajı yakınlarına bir askeri üs kurdu. Üssün kurulduğu yer daha önce Tabka barajında görevli mühendislerin yeriydi, adı Ehiyadır” ifadelerini kullandı. “ABD, Rakka operasyonunu bu askeri üste yönetiyor. Sonbaharda yapılacak Deyr ez Zor operasyonu da buradan koordine edilecek” diyen yetkili, üsteki ABD’li askerlerin sayısının zaman zaman değiştiğini kaydetti.

Silah sevkıyatı sürüyor

Tabka ile birlikte ABD’nin Suriye’deki askeri üs sayısının sekiz olduğunu söyleyen yetkili, “Üs sayısı ilerde daha da artacak” dedi. Yetkili, ABD’nin Kuzey Suriye’de askeri hava üslerinin olduğuna da dikkat çekti.

Öte yandan YPG’nin belkemiğini oluşturduğu ABD destekli SDG güçleri önceki gün tarihi surları aşarak girdiği Rakka’nın eski kentinde ilerlemeye devam ediyor. IŞİD’in ilerleyişi durdurmak için dört silahlı İHA ve intihar bombacıları görevlendirdiğini belirten YPG sözcüsü SDG’nin Eski Cami’ye giden, stratejik önem taşıyan Seif El Dawla yolunu ele geçirdiklerini duyurdu. Muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise SDG’nin Eski Cami’ye yaklaşık 300 m. uzaklıkta olduğunu savundu. Bu arada, ABD’nin başta YPG olmak üzere SDG’ye verdiği ağır silahların Rakka’ya sevkıyatı da sürüyor.

‘Türkiye çatışmasızlık anlaşmasını erteletti’

Suriye’de kalıcı ateşkes için Rusya, İran ve Türkiye’nin garantörlüğünde yürütülen Astana görüşmelerinin 5. turu dün tamamlandı. “Çatışmasızlık bölgeleri” anlaşmasının mekanizmalarının hayata geçirilmesine ilişkin nihai belgeler imzalanamazken, Rus müzakereci Aleksandır Lavrentyev “Türk tarafı münasip kararı vermek için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu söyledi” dedi. Suriye hükümetinin müzakerecesi Beşşar Caferi de “Türk heyeti uygulama belgelerinin kabul edilmesine karşı çıktı” dedi. Caferi, Ankara’nın tavrı yüzünden konferansın “gayet mütevazı” sonuçlar verdiğini ve Türkiye’nin Suriye’de çatışmasızlık bölgelerinin kalıcılaşmasını bloke ettiğini öne sürdü. Çatışmasızlık bölgeleri arasındaki güvenli bölgelere Rus ve Türk güçlerinin konuşlanması bekleniyor. Suriye silahlı muhalefeti heyeti, sahada İran’ı istemediklerini belirtti. Suriye Ulusal Uzlaşma Bakanı Ali Haydar ise çatışmasızlık bölgelerinin başta Türkiye ve Katar olmak üzere dış müdahale yerlerine dönüşmesinden kaygı belirtti. Dün aynı masa etrafında biraraya gelen tüm taraflar, Ortak Çalışma Grubu oluşturma ve ağustos sonunda 6. tur için bir araya gelme kararı aldı. Muhalifler, “Garantör devletler ateşkesin kalıcılaşması ve çatışmasızlık bölgelerinde kara güçlerinin bulunmasını içeren yedi belge hazırladı ancak bunlar imzalanmadı. Muhtemelen haftaya Tahran’da Ortak Çalışma Grubu toplantısında imzalanacak” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler