ABD-Kuzey Kore krizinde Kim molası

Kuzey Kore, ABD üssüne evsahipliği yapan Guam yakınına füze saldırısını askıya aldığını duyurdu, ‘bekle-gör’ siyaseti mesajı verdi

Yayınlanma: 15.08.2017 - 22:42
Abone Ol google-news

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, ABD ile aralarında nükleer savaş rüzgarları estiren etkenlerden biri olan Pasifik’teki Amerikan toprağı Guam Adası’na füze saldırısı tehdidinden geri adım attı. Kuzey’in resmi haber ajansı KCNA, Kim’in pazartesi günü Stratejik Kuvvetleri’nden Guam Adası’nı “menzile alan (füze) ateşleme planı” hakkında brifing aldığını duyurdu. Ancak KCNA’ya göre Kim “Herhangi bir emir vermeden önce Yankilerin (ABD) aptalca ve beyinsizce icraatlarını biraz daha gözlemleyeceğini, ama Kore Yarımadası’ndaki son derece tehlikeli düzeyde umursamaz eylemlerinde ısrar etmeleri halinde daha önce ilan ettiği gibi harekete geçeceğini” söyledi.

‘Orduya hazır olun emri’

“Yanı başımıza çok sayıda nükleer ekipmanı ilk getirmiş olan ABD, öncelikle doğru kararı almalı ve eğer Kore Yarımadası’ndaki tansiyonu düşürmek ve tehlikeli bir çatışmayı önlemek istiyorsa bunu hareketleriyle de göstermeli” diyen Kim’in orduya füze fırlatmaya hazır olunması emri verdiği de kaydedildi.

ABD Savunma Bakanı James Mattis, önceki gün Kuzey’in herhangi bir saldırısının hızla savaşa dönüşebileceği uyarısını yapmıştı. Kim’in açıklamalarının ABD ile Güney Kore’nin her yıl düzenlediği büyük çaplı ortak askeri tatbikatı hedef aldığı belirtildi. Bu yıl iki hafta sonra düzenlenecek tatbikatı “işgal provası” olarak kınayan Pyongyang, bugüne dek tatbikatın ertelenmesi karşılığı nükleer silah ve füze programını durdurmayı teklif etti. Uzmanlara göre Kim, Guam kartıyla bu pazarlığa kapı açmayı istiyor. Öte yandan daha önce Kuzey Kore’ye “görülmemiş öfke ve ateş salmaktan” söz eden ABD Başkanı Donald Trump’a Japonya Başbakanı Şinzo Abe’den destek geldi. Çin Dışişleri ise “krizin bir dönüm noktasına geldiği ve tarafların sözleriyle eylemlerinde frene basıp barış görüşmelerine başlaması gerektiği” açıklaması yaptı.

Moon’dan ABD’ye uyarı

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae In de, 1945’te Japon işgalinden kurtulmanın yıldönümünde yaptığı konuşmada, “İkinci bir Kore Savaşı çıkmasından, her yola başvurarak ne pahasına olursa olsun, kaçınacağız” dedi. Moon, ABD’ye “Kore Yarımadası’nda askeri eyleme ancak Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) karar verebilir, bizim onayımız olmadan kimse askeri eylemde bulunma kararı alamaz” uyarısı gönderdi.

GUAM’DA YANLIŞ ALARM

Diken üstündeki Guam Adası halkı dün iki yerel radyo istasyonunun acil tehdit alarmı yayımlaması üzerine korku dolu dakikalar yaşadı. Ancak kısa süre sonra bunun yanlışlıkla yayımlandığı ortaya çıktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler