Türkiye'den Almanya'ya gecikmeli 'Adil Öksüz' notası

Hâlâ izi bulunamayan Adil Öksüz’ün Almanya’da görüldüğüne dair devlet içindeki yazışmalardan 6 ay sonra Türkiye, Berlin’e nota vererek bu iddiaların araştırılmasını ve iadesini talep etti.

Yayınlanma: 16.08.2017 - 11:25
Abone Ol google-news

15 Temmuz’un planlayıcısı olduğu iddia edilen ve serbest bırakılmasının arkasındaki sis perdesi 1 yılı geçmesine rağmen aydınlanmayan Adil Öksüz’ün Almanya’da görüldüğü yönündeki iddialar şubat ayından bu yana devlet yazışmalarındaki yerini korurken, Dışişleri Bakanlığı, resmi olarak Berlin’e bu verileri 14 Ağustos’ta sordu.

Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği aracılığıyla Almanya’ya iletilen notada, haberlerin doğruluğunun araştırılmasını ve Öksüz’ün ülkede varlığının tespiti durumunda yakalanarak Türkiye’ye iade edilmesi istendi. Türkiye’nin ilettiği notada, basına yansıyan haberlerde Öksüz’ün Almanya’nın farklı kentlerinde görüldüğünün ifade edildiği anımsatıldı ve Alman makamlarının bilgisi olup olmadığı soruldu. Notada, Öksüz’ün 15 Temmuz darbe girişiminin kilit isimlerinden biri de olduğuna işaret edilirken “firari sanığın Almanya’da bulunduğunun tespit edilmesi durumunda yakalanarak suçluların iadesi anlaşması uyarınca Türkiye’ye iadesi” istendi. Almanya Dışişleri Bakanlığı, Öksüz’ün ülkede bulunduğuna dair ellerinde herhangi bir bilgi olmadığını ifade etmişti ancak bu yöndeki açıklamaların Türk tarafınca tatminkâr bulunmadığı belirtildi.

Neden şimdi?

15 Temmuz’dan bu yana devlete Öksüz ile birçok ihbar yapılmıştı; Almanya’da ise Frankfurt ve Ulm’de görüldüğü; Baden-Württemberg eyaletinde geçici oturum verildiği iddia edilmişti. Ancak Öksüz’ün, Almanya’da olabileceğine ilişkin resmi yazışmaların Şubat 2017’ye kadar uzandığı temmuz ayında ortaya çıkmıştı. Dışişleri’nin notasının neden şimdi verildiği sorusuna ise üst düzey bir diplomat, “Birtakım verilere istinaden bu aşamada uygun bulundu. Her haberi inceleyip, sık dokuyup, tüm boyutlarıyla değerlendirdikten sonra bu girişimin yapılmasına karar verildi” değerlendirmesini yaptı.

Beraberindeki 100 darbe şüphelisinden 99’u tutuklanırken adli kontrol kararıyla tek serbest bırakılan Öksüz’ün, Hava Kuvvetleri imamı olduğu bilinmesine rağmen Ankara emniyetine götürülmeyip Sincan adliyesinde bırakıldığı, dosyasının soruşturma makamlarından gizlendiği, el konulması gereken GPS cihazı ve telefonunun iade edildiği anlaşıldı. Serbest bırakıldıktan sonra hakkında yakalama kararı çıkarılan Öksüz, 18 Temmuz’da Ankara’dan İstanbul’a uçakla gidip buradan Sakarya’ya geçti ve halen yakalanamadı.

İşadamı ihbar etti

Öksüz’ün yurtdışına çıkıp çıkmadığı hâlâ net olarak bilinmezken Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nce, İstihbarat ve Terör Daire Başkanlıkları, MİT ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen 17 Şubat 2017 tarihli bir belgeye göre, 15 Şubat 2017’de Ukrayna’dan Almanya’ya gelen M.M. isimli bir işadamı, Frankfurt Başkonsolosluğu görevlileriyle temasa geçerek, FETÖ iltisaklı olduğunu bildiği bir yakınının eşi ve üç çocuğunu karşılamak için Frankfurt’ta Global Otel’e gittiğini, bu sırada Adil Öksüz’ü elinde bir bond çanta ile otelin içinde camekânlı bir bölmede gördüğünü, gördüğü kişinin Adil Öksüz olduğundan emin olduğunu söyledi. 5 Nisan 2017 tarihli bir başka belgeye göre ise 30 Mart 2017’de Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nü arayan T.E. isimli bir kişi, Ulm şehrinde FETÖ’nün sorumlularından olduğunu bildiği bir kişinin restoranına otomat makinesi tamiri için gittiği gün konuşmalardan Adil Öksüz’ün Ulm’e geldiğini, otel ayarlanmasından bahsettiğini duyduğunu, bilahare tren istasyonuna gidildiğini, Adil Öksüz’ü bizzat orada gördüğünü söylediğini belirtti. Belgeye göre T.E. isimli kişi, aynı gün Ulm’de bulunan İdlis Otel Bahnhof’ta otele kalabalık grupla gittiklerini, Adil Öksüz’ün adı geçen otelde birkaç hafta kaldığını, ancak bu süre içinde ve daha sonra görmediğini, Öksüz’ün geldiği bilgisini evvelce tanıdığı Alman İnterpol polislerine ilettiğini de kaydetti.

‘Öğrenmek istiyoruz’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da TRTHaber’de Öksüz’ün Almanya’da olduğuna dair çıkan haberleri anımsatarak “Bu kişinin varsa Almanya’da tespit edilmesi ve bir an evvel tutuklanarak Türkiye’ye iade edilmesini istedik” dedi. Çavuşoğlu, değişik kaynaklardan bu haberin defalarca çıkması üzerine ne olduğunu da resmi kaynaklardan öğrenmek istediklerini belirtti.

Alman Dışişleri: Başvuru incelenecek

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer, Türkiye’nin Adil Öksüz’ün Almanya’da olup olmadığının araştırılması yönünde hafta sonu nota verdiğini doğruladı. Öksüz’ün Almanya’da olduğuna dair ellerinde herhangi bir bilgi olmadığını söyleyen Schäfer, yetkili birimlerin “hukuk ve yasalar temelinde” Türkiye’nin başvurusunu inceleyeceğini belirtti.

Öksüz’ün sığındığının iddia edildiği Baden- Württemberg Eyaleti İçişleri Bakanlığı ise iddiaları ne doğruladı ne de yalanladı. Bakanlık, tek tek yabancıların yaşadığı yerler hakkında açıklama yapmadıklarını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler