Sierra Leone'deki sel felaketinde ölenlerin sayısı 500'e yükseldi, 1500 kayıp

Sierra Leone'nin başkenti Freetown'da aşırı yağışların yol açtığı sel ve toprak kaymasında hayatını kaybedenlerin sayısı 500'e yükseldi.

Yayınlanma: 20.08.2017 - 22:17
Abone Ol google-news

Sierra Leone'nin başkenti Freetown'da aşırı yağışlar nedeniyle toprak kayması meydana gelmişti.

Yetkililer, ölü sayısının 500'e yükseldiğini, bin 500 kişinin kaybolduğunu, 2 binden fazla kişinin ise başka bölgelere tahliye edildiğini açıkladı.

Reuters’ın son haberine göre şimdiye dek 461 kişinin cenazesi toprağa verildi. Hayatını kaybedenlerin 156’sı çocuk.

Sierra Leone İletişim Bakan Yardımcısı Cornelius Deveaux düzenlediği basın toplantısında, toprak altından halen ceset çıkardıklarını, çok sayıda kişinin kayıp olduğunu bildirmişti.

Uluslararası Af Örgütü Küresel Sorunlar Programı Direktör Yardımcısı Makmid Kamara konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Sierra Leone’nin şu an hayat kurtarmak ve evlerini kaybedenlere yardım etmek için çok acil desteğe ihtiyacı var, ancak neden bu kadar çok insanın öldüğü sorusunu da sormalıyız. Sel bir doğal afet olmakla birlikte Freetown’daki insanlık trajedisi maalesef son derece insan eliyle gerçekleşmiş bir şey” dedi. 

ULUSLARARASI DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Yetkililerin daha önce yaşanmış benzeri olaylardan ders çıkarıp bu felaketlerin sonuçlarını önlemek veya hiç değilse en aza indirmek için gerekli sistemleri kurmaları gerektiğine dikkat çeken Kamara, “Yıkım niteliğindeki seller ülkenin başkentinde artık her yıl meydana geliyor. Fakat asgari çevre standartları ve yasalarının yeterince ciddiye alınmaması ve bu konuda gerekli düzenlemelerin olmaması nedeniyle milyonlarca Sierra Leoneli çok riskli evlerde yaşıyor. Uluslararası hukuk çerçevesinde tanımlanan yeterli konut hakkı, konutun içinde yaşayanların bu gibi felaketlerden korunması da dahil olmak üzere ‘yaşanılabilir’ olmasını gerektiriyor. Ancak düzenlemelerin zayıf olması ve çevre unsurlarına yeterli ilgi gösterilmemesi Sierra Leone’de şehir planlamasının bir parçası ve bu durum çoğunlukla yapıların tehlikeli alanlara inşa edilmelerine ve emniyetsiz olmalarına neden oluyor” dedi. 

Kamara ayrıca, “Uluslararası topluma, Sierra Leone hükümetinin acil kurtarma çalışmalarına destek olma çağrısında bulunuyoruz. Evlerini kaybeden binlerce erkek, kadın ve çocuğun acil olarak geçici konut ile temizlik ve tıbbi bakıma erişim ihtiyacı var” çağrısı yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler