İsrail’den ‘oyundayım’ vuruşu

ABD ile Rusya’nın Suriye’deki çatışmasızlık bölgelerinde anlaşması, Esad-Hizbullah ittifakının sahaya hâkim olmasıyla oyun dışı kaldığı yorumları yapılan İsrail, dün Suriye’de bir askeri tesisi hedef aldı.

Yayınlanma: 07.09.2017 - 21:33
Abone Ol google-news

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın “Suriye’de kazanan yok” diyerek diğer yandan da “Muhalifler, Suriye’de Beşşar Esad’a karşı kaybettiklerini kabul etmeliler” açıklamasından bir gün sonra İsrail, Hama’da bir askeri tesisi vurdu. İsrail hükümetine yakın kaynaklar, vurulan tesiste kimyasal silah depolarının bulunduğunu öne sürerken saldırının BM’nin “Suriye ordusu Han Şeyhun’da kimyasal kullandı” raporunun ardından gelmesi de dikkat çekti.

‘İki asker öldü’

Suriye ordusundan yapılan açıklamaya göre İsrail hava saldırısı dün sabaha karşı gerçekleşti ve iki askerin ölümüne neden oldu. İsrail ordusu ise konuya ilişkin sessiz kaldı. İsrail gazetesi Times of Israel, Lübnan hava sahasından geçen iki İsrail jetinin, Suriye’nin kuzeydoğu vilayeti Hama’ya bağlı Masyaf yakınlarında yer alan kimyasal tesislerini vurduğunu savundu. Muhaliflerin Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de hava saldırısında Bilimsel Çalışmalar Araştırma Merkezi binasının hedef alındığını belirtti ve ABD’nin bu kurumu, Suriye’nin kimyasal silah üreticisi ilan ettiğini hatırlattı.

‘Trump-Putin’e mesaj’

Sol-liberal eğilimli İsrail gazetelerinden Haeretz ise “Bombardımanın asıl hedefi Putin ve Trump” yorumunu yaptı. Gazeteye göre, Rusya ve ABD liderlerinin Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri konusunda anlaşması ve İsrail sınırındaki bölgeleri Suriye ordusu ve Hizbullah’ın kontrolüne bırakması Netanyahu yönetimini küplere bindiriyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yönetimi bu saldırıyla birlikte ABD-Rusya’ya “Bizim güvenlik çıkarlarımızı hesaba katmaya mecbursunuz eğer bizi resmin dışına çıkarmaya çalışırsanız gelecekteki olası bir barışı bozmaya muktediriz” mesajını veriyor.

Hizbullah’a gözdağı

İsrail ordusu önceki gün son 20 yılın en büyük askeri tatbikatını başlatmış, 11 gün sürecek tatbikatın senaryosunun Hizbullah’a karşı büyük bir saldırı ve Lübnan’ın işgali olduğu belirtilmişti. Suriye hükümetinin en önemli destekçilerinden Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah geçen ay Şam’a giderek Esad’la görüşmüştü. İsrail hükümetinin eski ulusal güvenlik danışmanı emekli general Yaakov Amidror, dünkü saldırının Nasrallah’ın Şam ziyaretine bir yanıt anlamı da taşıdığını söyledi ve vurulan tesisten geçen yıllarda Hizbullah’a silah transferinin yapıldığını öne sürdü.

Saldırının 10. yıldönümü

Saldırının, “Suriye’nin Kuzey Kore menşeili nükleer reaktörünün İsrail tarafından vurulmasının” 10. yıldönümünde gerçekleştiğine de dikkat çekildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler