Seçimler bitti, tartışma başladı: Almanya’da Nazi kırılması

Almanya’da Merkel’in kazandığı genel seçimlerden sonra gündem aşırı sağcı AfD’nin üçüncü parti olarak meclise girmesi oldu. Berlin’de seçim sonuçları “tektonik kayma ve kırılma noktası” olarak yorumlanıyor. Öte yandan seçimlerde 14 Türkiye kökenli aday milletvekili olarak Federal Meclis’e girmeye hak kazandı. Bu isimlerden 10’u ise kadın

Yayınlanma: 26.09.2017 - 05:43
Abone Ol google-news

Aşırı sağcı AfD sandıktan üçüncü parti çıkarak meclise girerken partinin liste başı adayları Weidel ve Gauland ile eşbaşkanları Meuthen ile Petry dün birlikte basının karşısına çıktı. Ancak toplantıya Petry’nin meclis grubunda yer almayacağını söyleyerek kürsüyü terk etmesi damgasını vurdu.

Almanya’da önceki gün düzenlenen genel seçim sonuçları koalisyon pazarlıklarının çetin geçeceği yorumlarını beraberinde getirirken aşırı sağcı Almanya için Alternatif’in (AfD) yüzde 12.6 ile üçüncü parti olarak meclise girmesinin yarattığı deprem de sürüyor. 2. Dünya Savaşı’nın ardından ilk kez aşırı sağcı bir partinin meclise girmesiyle kaygılar artarken zafer kutlamasına girişen AfD içinde ilk günden çatlakların başgöstermesi ise dikkat çekti.

Petry ayrıldı

Seçimlerin ardından liste başı adaylar Alice Weidel ve Alexander Gauland ile parti eş başkanları Jörg Meuthen ve Frauke Petry’nin katılımıyla düzenlenen basın toplantısında Petry’den sürpriz bir çıkış geldi. Petry, radikal kanat ile daha ılımlılar arasındaki çatışmaların sürdüğü yorumları yapılan partisinin meclis grubunda yer almayacağını söyledi. ‘‘Uzun bir düşünme sürecinden sonra bu kararı aldığını ve bağımsız milletvekili olarak mecliste görev yapacağını’’ ifade eden Perty, bu açıklamayı yaptıktan hemen sonra basın toplantısını terk etti. Meuthen, açıklamanın ardından şaşkınlığını ifade ederek “Perty’nin bu kararı kendilerine danışmadan aldığını” belirtti.

AfD’ye işaretle “Naziler meclise giriyor” kaygılarının sardığı Almanya’da seçim sonuçları kimi siyasi yorumcu tarafından “Tektonik kayma”, “Kırılma noktası” ifadeleri ile nitelendiriliyor. Başbakan Angela Merkel’in Hıristiyan Birliği’nin (CDU/CSU) yüzde 33’le sandıktan ilk sırada çıktığı seçimlerde, yüzde 10.7 oy alan Hür Demokrat Parti (FDP) ve yüzde 8.9 oy alan Yeşiller ile ülke bayrağının renklerine atıfla Jamaika koalisyonu kurması beklenirken bazı gözlemciler yeni hükümet kurma çalışmalarının aylar alabileceğini hatta gelecek yılın ilk aylarına kadar sarkabileceği düşüncesinde.

Yeşiller’in eşbaşkanı Cem Özdemir dün düzenlediği basın toplantısında olası bir koalisyon hükümetine ortak olmaları için en önemli koşullarından birinin Paris İklim Anlaşması’nın gerekliliklerinin yerine getirileceğinin garanti edilmesi olduğunu söyledi. Avrupa’nın yalnızca kemer sıkma politikalarıyla sorunlarını çözemeyeceğini de vurguladı.

Güçlü Avrupa vurgusu

Büyük oy kaybına rağmen üst üste 4. kez başbakanlığı garantilediği buruk zaferi için birçok Avrupalı liderden Merkel’e kutlama mesajı geldi. Merkel’i ilk arayan liderlerden olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron görüşme sonrası attığı tweet’te, “İşbirliğimizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Bunu hem Avrupa hem de kendi ülkelerimiz için yapacağız” dedi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajanide de “Tebrikler Angela Merkel. Almanya, Avrupa nosyonuna bağlılığını sürdürüyor. Hadi şimdi Avrupa’yı yeniden şekillendirmek için birlikte çalışalım” mesajını paylaştı.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise Merkel’in “tarihi zaferini” kutladı ancak Avrupa’nın güçlü bir Almanya’ya her zamankinden çok ihtiyacı olduğunu vurgulayarak bir an önce koalisyon hükümeti kurulması çağrısı yaptı.

AB’nin lokomotif ülkesi Almanya’da Seçim Kurulu’nun sitesinde 709 sandalyeli meclisteki dağılım şu şekilde sıralandı: CDU/CSU 246, SPD 153, AfD 94, FPD 80, Sol Parti 69, Yeşiller 67 koltuk. Öte yandan Merkel’in başbakanlığı garantilemesinin ardından gözler 19-20 Ekim’deki Brüksel’deki AB zirvesine çevrildi. Zira Merkel, Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin dondurulmasını gündeme taşıyacağını açıklamıştı.

‘ACI ZAFER’

Avrupa’daki diğer aşırı sağcı, popülist oluşumlar AfD’nin yükselişini överken partinin meclise girmesi Yahudi kuruluşların temsilcileri tarafından endişeyle karşılandı. Merkel’in CDU/CSU ittifakı, 2013’teki seçim sonuçlarına göre yüzde 33 oy ile 8.5 puan gerilemesini Alman basını “acı zafer” ve “tarihi kayıp” gibi başlıklarla gördü. DW’den Volker Wagener’in analizine göre Hıristiyan Birlik partileri seçmenlerini özellikle FDP’ye kaptırdı; ancak Birlik partilerinden AfD’ye kayanlar da oldu. Dört yıl öncesine oranla 5.2’lik bir düşüşle yüzde 20.5’i gören ve Merkel ile koalisyon kurmayacaklarını açıklayan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Martin Schulz, AfD’nin oy oranının yüksek olmasından Merkel’i sorumlu tuttu. Schulz, Merkel’in siyasi tartışmalardan kaçındığını belirterek “Bu siyaset boşluk oluşturdu. AfD de bunu doldurdu” dedi. Schulz, AfD’nin meclise girmesinin ardından “güçlü bir muhalefet ve saldırılara karşı demokrasiyi savunma” sözü verdi. Haaretz’in haberine göre CDU’da kimi isim, özellikle AfD endişesiyle SPD’ye koalisyona geri dönme çağrısında bulundu.

‘TÜRKİYE KÖKENLİ 10 KADIN VEKİL’

önceki gün yapılan genel seçimde, 14 Türkiye kökenli aday milletvekili olarak Federal Meclise (Bundestag) girmeye hak kazandı. Bu isimlerden 10’u ise kadın. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Aydan Özoğuz, Metin Hakverdi, Mahmut Özdemir, Cansel Kızıltepe, Gülistan Yüksel ve Elvan Korkmaz, Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) milletvekili seçildi. Yeşiller Partisi’nden Cem Özdemir, Danyal Beyaz, Ekin Deligöz, Canan Bayram, Filiz Polat meclise girmeye hak kazanırken, Sol Parti’den Evrim Sommer, Sevim Dağdelen ve Gökay Akbulut da seçilen diğer Türk milletvekilleri oldu. Böylece geçen seçimde 11 olan Türk kökenli milletvekili sayısı bu seçim sonrası 14’e yükseldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler