Katalonya'da referandum savaşı... Seçim merkezleri kapatıldı, sandıktan yüzde 90 'Evet' çıktı

İspanya'nın Katalonya özerk bölgesinde bağımsızlık referandumu için sandık başına gitti. İspanya İçişleri Bakanlığı oy sandığı ve pusulalarına el koydu. Polis ve jandarma çok sayıda kişiyi gözaltına alırken plastik merminin de kullanıldığı müdahalede en az 844 kişi yaralandı. Yaralılardan 3'ünün durumunun ağır olduğu açıklandı. Katalan yetkililer, Madrid'e istifa çağrısı yaptı. Katalonya Özerk Bölgesi Hükümet Sözcüsü Jordi Trull, referandumda oy kullanan seçmenlerin yüzde 90,09'unun bağımsızlığa "Evet" dediğini açıkladı.

Yayınlanma: 01.10.2017 - 11:12
Abone Ol google-news

<video:835559>

İspanya’da Katalonya Özerk Bölgesi, Madrid merkezi hükümetinin başvurusuyla Anayasa Mahkemesi’den çıkan “anayasaya aykırı” kararına rağmen dün bağımsızlık referandumuna gitti. Günlerdir Katalonya’da baskınlar düzenleyip seçim malzemelerine el koyan ve yetkilileri gözaltına alan İspanya güvenlik güçlerinin dün seçim merkezlerini basmasıyla çatışmalar çıktı. Polisin plastik mermi kullanması sonucu birkaç kişi gözünden ağır yaralandı. Katalan hükümetine göre en az 844 kişi yaralandı, İspanya İçişleri Bakanlığı da 33 polis ve jandarmanın yaralandığını duyurdu.

Barselona ve Girona’da polis şiddeti tavan yaptı

On binden fazla ulusal polis ve jandarmanın bastığı Katalan bölgesinde özellikle başkent Barselona ve Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont’un memleketi Girona’da polis şiddeti tavan yaptı. İspanyol güçlerinin müdahasine katılmayan Katalan polisi, bazı seçim merkezlerini kordona alıp içerdekilerin güvenli şekilde oy kullanmasını sağladı ve halkın alkışını aldı. Katalan itfaiyesi de polisin önünde duvar oluşturarak halka kalkan oldu. Takviye güçler, Barselona’da oteller yer vermediğinden, limana çekilen üç büyük gemide konaklamak zorunda kaldı.

Seçim merkezleri kapatıldı

İspanya İçişleri Bakanlığı oy sandığı ve pusulalarına el koydu. İspanya İçişleri Bakanlığı, Twitter üzerinden el konulan sandıkların fotoğraflarını paylaştı ve "polis Katalonya'da görevine devam etmektedir" denildi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada 12 polis memurunun yaralandığı ve 3 kişinin de gözaltına alındığı bildirildi. Ayrıca yapılan açıklamada 92 seçim merkezinin de kapatıldığı belirtildi. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy yaptığı son açıklamada, "Bugün Katalonya'da hiçbir bağımsızlık referandumu gerçekleşmedi" dedi.

Katalonya Sözcüsü:  Yüzde 90 'Evet'

Katalonya Özerk Bölgesi Hükümet Sözcüsü Jordi Trull,  referandumda oy kullanan seçmenlerin yüzde 90,09'unun bağımsızlığa "Evet" dediğini açıkladı.

Trull, yaklaşık 5 milyon 340 bin seçmenin olduğu Katalonya'da referandumda 2,262,424 seçmenin oy kullandığını söyledi.

Açıklamada İspanya merkezi hükümetinin görevlendirdiği güvenlik güçleri tarafından 'el konuşmamış' 2 milyon 262 bin 424 oy pusulasından 2 milyon 20 bin 144'ünün 'Evet' olduğu aktarıldı.

176 bin 566 'Hayır' oyunun kullanıldığı belirtilen referandum sonuçlarında, 45 bin 586 oy pusulasının boş, 20 bin 129'unun ise geçersiz olduğu kaydedildi.


Barcelona'nın eski futbolcusu Xavi: Katalonya'da yaşananlar utanç verici

Las Palmas, Barcelona maçına İspanya bayraklı formayla çıkacak

Barcelona, Las Palmas maçının ertelenmesini istedi

Özellikle Barselona ve Girona’da seçim merkezlerini koruyan gençlere İspanyol polisi ve jandarması çok sert müdahale etti. Sokaklara taşan müdahalede plastik mermi kullanılırken, çok sayıda gözaltı var. Katalan yetkililer 844 kişinin yaralandığını açıkladı. 3 yaralının durumunun ağır olduğu belirtildi. Katalan hükümet sözcüsü 'Vali Millo istifa etsin' açıklamasını yaptı. 

KATALONYA LİDERİ: İSPANYA UTANÇ SINIRINI AŞTI

Puigdemont "İspanyol devleti, hep sürecek, utanç sınırını aşan bir imaj sergiledi. Oy vermeye gelen barışçıl Katalanlara copla, plastik mermiyle, şiddetle karşılık verdi" dedi.

Bağımsızlık referandumunun geçerliliğini koruduğunu ve oy kullanma işleminin devam ettiğini söyleyen Puigdemont: "İspanyol devleti şimdiye kadar kaybettiklerinden çok daha fazlasını bugün kaybetti. Katalonya da kazandıklarından çok daha fazlasını bugün kazandı" diye konuştu.

Podemos lideri Pablo Iglesias da polis saldırılarından fotoğraflar paylaşarak "Hükümetin demokrasimize yaptıkları tiksindirici... Senin zaferin bu mu Rajoy?" dedi

Katalonya'da referanduma müdahale - Foto Galeri

Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont'un oy vereceği Girona bölgesindeki bir merkeze de polis müdahalesi geldi. Puigdemont yine Girona bölgesinde Cornella del Terri isimli bir köyde oyunu kullandı. 

BARCELONA BELEDİYE BAŞKANI: BAŞBAKAN RAJOY İSTİFA ETSİN

Oyunu kullanan Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau "Bu bir demokrasiyse polis müdahalesi bir an önce durmalı ki diyalog kurabilelim" dedi. Colau, Başbakan Mariano Rajoy'yu istifaya davet etti.

 

 Katalonya'da polis sandıklara böyle el koydu - video

<video:835585>

OY KUYRUĞU OLUŞTURDULAR

Katalonya’da bağımsızlık referandumu için binlerce kişi oy verme merkezlerine geldi. İspanya merkezi hükümeti ise, tüm iptal çağrılarına rağmen yapılan referandumu yasa dışı ilan etti. Katalanlar seçim merkezlerine akın ederken, Barselona limanında konuşlandırılan polis kentlere sevk edildi. TSİ 10.00 sıralarında başlayan oylamanın TSİ 21.00 sıralarında sona ermesi bekleniyor. Katalonya yerel hükümeti, referandumdan evet sonucunun çıkması halinde 48 saat içinde bağımsızlığın ilan edileceğini duyurdu.

Madrid hükümetinin Katalonya temsilcisi Enric Millo, düzenlediği basın toplantısında, " Yapmak istemediğimiz bir şeyi yapmaya zorlandık" dedi.

Katalonya'daki referanduma polisten sert müdahale - VİDEO 

<video:835589>

JANDARMA İNTERNETİ KESTİ 

Jandarma, bazı oy kullanma merkezlerinde interneti kesti 

 

 İspanya'da polisten Katalanlara sert müdahale ve gözaltı - VİDEO

<video:835598>

Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Korkak bir başkan polisleriyle şehrimizi işgal etti, burası bizim şehrimiz" ifadesini kullandı. Barcelona futbol takımının eski oyuncusu Carles Puyol ise yine Twitter hesabı üzerinden, "Oy vermek demokrasidir" mesajını paylaştı.

 

 

 

Barcelona'nın eski futbolcusu Xavi de bir video yayınlayarak, "Katalonya'da yaşananlar utanç verici" dedi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barcelona'nın eski futbolcusu Xavi: Katalonya'da yaşananlar utanç verici - VİDEO


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler