SPD'li Bakan Özoğuz: Yenilgilerden ders çıkarmadık

Almanya’da gözler geçen ay gerçekleşen genel seçimlerin sonrasında koalisyon pazarlıklarına çevrilirken sandıktan yenilgiyle çıkan Sosyal Demokrat Parti (SPD) muhalefete çekilme kararı alarak yeniden toparlanma çabasında.

Yayınlanma: 09.10.2017 - 21:11
Abone Ol google-news

Başbakan Angela Merkel’in Hıristiyan Demokrat Partisi (CDU) ile yürüttükleri koalisyon defterini kapatmaya hazırlanan SPD’den Göç ve Uyum Bakanı Aydan Özoğuz da alınan yenilginin nedenlerinin parti genelinde iyice sorgulanması gerektiği görüşünde. Martin Schulz liderliğindeki SPD’ye yönelik kimi çevreden seçmene sağ cepheden farklı bir vaat sunamamasından, popülist söylem tuzağına düşmesine, kampanyanın odağına Türkiye’ye yönelik sert muhalefetini yerleştirmesine bir dizi eleştiri dikkat çekiyor. Cumhuriyet’e verdiği demeçte Özoğuz, “SPD’nin bu feci yenilgisinden sonra, hiçbir şey olmamış gibi normal gündeme dönemeyiz” derken halihazırda parti merkezi ve tabanında gerçekçi bir şekilde sonuçları değerlendirdiklerini belirtti. “Biz son yılların yenilgilerinden detaylı ders çıkarmadık, bu hatayı tekrarlamamamız gerekiyor” vurgusu yapan Özoğuz, yeni hükümetin oluşturulması sonrasında SPD olarak amaçlarının güçlü, yapıcı bir muhalefet yapmak olduğunu dile getirdi.

‘Dönüm noktası’

Özoğuz’a, Avrupa’nın da diken üstünde takip ettiği ırkçı AfD partisinin SPD’nin ardından sandıktan üçüncü çıkması, bununla II. Dünya Savaşı’ndan beri ilk kez aşırı sağcı bir partinin meclise girmesi konusundaki görüşlerini de sorduk. Türkiye kökenli olmasına işaretle AfD’nin geçen ağustos ayında sözlü ırkçı saldırısının hedefi de olan Özoğuz, AfD’nin meclise girmesinin üzücü olmasının yanı sıra bir dönüm noktası olduğuna işaret etti. “Hiçbir demokrat bunu görmemezlikten gelemez. Biz Sosyal Demokrat Parti olarak demokrasi, hoşgörü, saygı için mücadelemize devam edeceğiz. SPD Almanya’da demokrasinin kalesidir” ifadesini kullandı.

Berlin’de koalisyon görüşmeleri için geri sayım

Almanya’da Başbakan Angela Merkel, seçimlerin ardından dördüncü kez başbakanlık koltuğuna oturmaya hazırlanırken Hür Demokratlar ve Yeşiller ile yürütülecek koalisyon görüşmelerine gelecek hafta başlayabileceklerini söyledi. Yeşiller’den de “artık görüşelim” çağrısı yükselirken diğer yandan ise önceki gün Merkel’in liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile kardeş oluşum Hıristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) ülkeye yıllık kabul edilen sığınmacı sayısının 200 binle sınırlandırılması uzlaşısına tepki geldi. Bu çıkış, Yeşiller cephesiyle Merkel arasındaki pazarlıkların çetin geçeceğini gösterdiği yorumlarını da beraberinde getirdi. Öte yandan Almanya’da yayımlanan Die Zeit gazetesi Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir’in olası bir koalisyon hükümetinde dışişleri bakanı olması ihtimalinin AKP’yi rahatsız ettiğini yazdı. Bu çerçevede Özdemir’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı sert eleştiren isimler arasında yer aldığına işaret edildi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler