Katalonya'da parlamento bağımsızlık gündemiyle toplanıyor

Katalonya'da parlamento bugün toplandı.

Yayınlanma: 10.10.2017 - 16:50
Abone Ol google-news

Katalan hükümeti bugün bölgesel lider Charles Puigdemont'un liderliğinde bağımsızlık gündemiyle toplandı. Puigdemont bugün saat 18.00'da (TSİ 19.00) Katalan parlamentosuna seslendi.. Katalan yetkililer Puigdemont'un konuşmasının içeriğine dair bilgi vermiyor. Katalan hükümet sözcüsü Jordi Turull ise kabine toplantısı sonrasında düzenlediği basın toplantısında somut bilgi vermeyi reddetmekle birlikte parlamentoya yapılacak konuşmanın "net ve açık" olacağını ve 10 Ekim Salı gününün tarihi bir gün olacağını ifade etti.

Puigdemont'un bağımsızlık kararını Katalan parlamentosunun oyuna sunması mümkün. Bu durumda önümüzdeki 6 ay içinde parlamentonun İspanya'dan ayrılmanın koşullarını müzakere etmesi ve bağımsız devlet için yeni bir anayasa yazılması öngörülüyor. Öte yandan, Katalan lider Puigdemont'un geleceğe dönük bir bağımsızlık niyetini beyan etmekle yetinmesi de ihtimal dahilinde.

Katalon parlamento binası ile yüksek mahkeme gibi diğer kritik binaların da bulunduğu bölgede Katalan bölgesel polisinin yoğun güvenlik önlemleri aldığı görüldü. 1 Ekim'deki bağımsızlık referandumuna sert müdahale eden İspanyol polisinde ise herhangi bir hareketlilik gözlenmedi. Parlamento binası da güvenlik gerekçesiyle ziyarete kapatıldı.

Bağımsızlık yanlısı Katalan göstericilerin "Merhaba Cumhuriyet" sloganıyla parlamento binası etrafında toplandıkları belirtiliyor.

Madrid hükümeti ise herhangi bir tek yanlı deklarasyonu karşılıksız bırakmayacağını açıkladı. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un Katalan parlamentosunu feshederek yeni bir bölgesel seçim için düğmeye basabileceği söyleniyor.

Bağımsızlık ilanını siyasi istikrara tehdit olarak değerlendiren Avrupa Birliği çevreleri, İspanyol ve Katalan liderlere diyalog çağrısı yapıyor. Katalan lider Puigdemont uluslararası gözetimde bir diyalogdan yana olduklarını açıklarken, İspanyol Başbakan Rajoy ise Katalan liderler bağımsızlık ilanından vazgeçmedikçe diyalog kurmayı düşünmediklerini belirtiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler