IKBY: Haşdi Şabi'nin Türkiye sınırındaki saldırısını püskürttük

IKBY, Şii Haşdi Şabi milislerinin petrol boru hattının uzandığı Türkiye sınırına doğru ilerlediği iddiasında bulundu. Erbil’in gerek bu bölgede gerekse Mahmur’da çatışma yaşandığı açıklamasına ise Irak ordu sözcüsünden yalanlama geldi.

Yayınlanma: 24.10.2017 - 22:55
Abone Ol google-news

Irak hükümet güçlerinin 15 Ekim gecesi başlayan yıldırım harekatında Kerkük dahil statüsü tartışmalı bölgeler üzerindeki kontrolünü kaybeden Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), dün Irak güçlerine bağlı Şii milis gücü Haşdi Şabi’yi hem Türkiye sınırı yakınında hem de Mahmur yakınlarında saldırıya geçmekle suçladı. Bu, Haşdi Şabi’nin IKBY’nin Türkiye’ye giden petrol boru hattı ve Habur Sınır Kapısı’na doğru ilerleme işareti olarak yorumlandı. Bugün Ankara’yı ziyaret etmesi beklenen Irak Başbakanı Haydar İbadi, IKBY’nin Türkiye’yle olanlar dahil tüm sınır kapılarının kontrolünü Irak hükümetinin devralması talimatını vermişti. MGK de Habur Sınır Kapısı’nın merkezi Irak hükümeti tarafından devralınması sürecinin başlatılmasını hükümete tavsiye etmişti.

IKBY, hem Suriye hem Türkiye’ye sınır kapılarının olduğu Fiş Habur’dan petrolünü boru hattıyla Türkiye üzerinden piyasaya sürüyor. Dün IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin medya danışmanı Hemin Hawrami’nin “Peşmerge (Fiş Habur’un 40 km güneyindeki) Rabia’da Haşdi Şabi’yi geri püskürttü, 2 zırhlı aracı ve 1 Humvee’yi yok etti” tweetine Irak ordu sözcüsü “Çatışma yok” yanıtını verdi. Bazı Iraklı güvenlik kaynakları ve bölgeden tanıklar ise dün şafakta başlayan çatışmaların öğlen devam ettiğini söyledi.

Ceyhan’a uzanıyor

Irak güçlerinin doğrudan Fiş Habur’a saldırmaları halinde ise IKBY’nin resmi sınırları içine girecekleri, bunun da gerilimde yeni dönüm noktası olacağı yorumları yapılıyor. Fiş Habur sınırı Saddam Hüseyin’den Kürtleri korumak için bölgede ABD ve Batılı güçlerin uçuşa yasak bölge oluşturduğu 1991’den beri Kürtlerin elinde. Sınırın Suriye tarafı da ABD destekli Kürt güçlerinin kontrolünde. IKBY boyunca uzanan petrol boru hattı Fiş Habur’da önce ölçüm istasyonuna, ardından Ceyhan boru hattına bağlanıyor.

‘Tuzhurmatu’da saldırı’

Uluslararası Af Örgütü ise Türkmen ağırlıklı Tuzhurmatu’daki Haşdi Şabi operasyonlarında “Kürtlerin hedef alındığı, 11 sivilin öldürüldüğü, binlercesinin yerinden edildiği, evlerin yağmalandığı” iddialarını rapor etti.

Öte yandan Erbil-Bağdat’ın birbirine düşmesini fırsat bilen IŞİD, temmuzda yenildiği Musul’un çevresinde hareketlendi. Hatra çölünde çok sayıda canlı bombayla saldırıya geçerek Haşdi Şabi’yle şiddetli çatışmaya girdi. IKBY’de 1 Kasım’da yapılması planlanan meclis ve başkanlık seçimlerinin ertelendiği haberlerinin ardından ise dün meclis seçimi için 8 ay sonrasına tarih verildi. Başkanlık seçimleri için henüz açıklama yok.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler