Barzani'nin istifasından sonra IKBY'de seçim tarihi belli oldu

KDP Rusya temsilcisi Hoşavi Babakr, IKBY'de seçimlerin hangi tarihte yapılacağını açıkladı.

Yayınlanma: 30.10.2017 - 16:37
Abone Ol google-news

Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) Rusya Temsilcisi Hoşavi Babakr, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) başkanlık ve parlamento seçimlerinin 2018'in Temmuz ayında yapılacağını söyledi.

"Başkan vekili atanmayacak"

Sputnik'e konuşan Babakr, seçimlere kadar istifa eden IKBY Başkanı Mesud Barzani'nin yerine başkan vekili atanmayacağını belirterek, "Şu anda en yetkili isim başbakan. Yönetme yetkisi, IKBY hükümetine verildi. Başkanın yetkilerinin bakanlar ve başbakan arasında dağıtıldığı bir liste hazırlandı. Buna göre en fazla yetki Peşmerge Bakanlığı'nda olacak" ifadelerini kullandı.

"Barzani ailesi seçimlere katılmayacak"

Öte yandan Babakr, Barzani'nin seçimlere katılmayacağını düşündüğünü söyledi. Babakr, Barzani'nin referandumdan önce kendisinin ve aile bireylerinin seçime katılmayacağı sözünü verdiği söyledi.

İran ve ABD, Barzani'nin istifasından memnun

Barzani'nin yönetimden elini çekmesi, İran ve ABD tarafından da olumlu karşılandı. El Alem televizyonuna demeç veren  İran Genelkurmay Başkanı General Muhammed Hüseyin Bakıri, “Barzani’nin yaptığı büyük bir hataydı; çünkü Barzani’nin bu girişimiyle bölgede büyük bir komplo tezgahlandı. Ancak Allah’a şükürler olsun ki Irak’ın yüce merceiyetinin, Irak hükümetinin, ordusunun ve Gönüllü Halk Güçleri’nin dirayeti sayesinde bu komplo etkisiz bırakıldı, sorun ortadan kalktı ve Barzani’nin istifasına neden oldu" şeklinde konuştu.

Yakın Doğu Haber sitesinde yer alan açıklamalara göre "Eğer bu olay böylesine hayırlı bir şekilde sona ermeseydi, yıllarca, hatta on yıllarca çatışmalar ve savaşlar yaşanırdı" diyen Bakıri, “Kürdistan Demokrat Partisi ve Barzani ailesi birçok hizmetler yaptı. Barzani’nin şahsı tarafından yapılan bu hata, inşallah yapılacak reformla düzeltilecektir" dedi. Bakıri, İran yönetiminin Irak Kürtleri ve Irak merkezi hükümetiyle yakın ilişkiler kurmayı sürdüreceğini de sözlerine ekledi.

Barzani'nin istifası, ABD tarafından da memnuniyetle karşılandı. Sputnik'in haberine göre ABD Dışişleri sözcüsü Heather Nauert, bugün yaptığı açıklamada Barzani'nin başkanlığa devam etmek için ek süre talebinde bulunmamasını takdir ettiklerini söyledi.  "Barzani, tarihi bir kişilik ve son dönemde IŞİD'e karşı yürüttüğümüz ortak mücadelede Kürt halkının liderliğini yaptı" diyen Nauert'in Barzani'nin aldığı kararı 'devlet adamlığı örneği' olarak nitelediği bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler