AB fonları artık sadece adalet sistemi ve STK'lara ödenecek

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB’nin taahhüt etmiş olduğu mali yardım miktarını azaltmayacağını ancak bu fonların adalet sistemi ve sivil toplum kuruluşlarına aktarılacağını açıkladı.

Yayınlanma: 09.11.2017 - 11:38
Abone Ol google-news

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye’ye için öngörülen katılım öncesi mali yardımlarda değişikliğe gidileceğini, yardımların adalet sistemi ve sivil toplum kuruluşlarına (STK) aktarılacağını söyledi.

Türkiye, Avrupa Konseyi’ne ‘katkı’sını kesiyor

Merkel'in teklifi kabul edildi... AB, Türkiye'ye mali yardımları azaltacak

 Brüksel’de ekim ayı ortasında düzenlenen AB liderler zirvesinde, üyelik müzakereleri kapsamında Türkiye’ye yapılması öngörülen mali yardımlarda kesintiye gidilmesinde uzlaşılmıştı.

 Türkiye’ye verilen mali desteğin, insan hakları performansına bağlı olarak kısıtlanması konusundaki ilk teklif birliğin gündemine resmen girmişti.

 ‘Türkiye’nin yeniden Avrupalı olmasını istiyoruz’

 Deutsche Welle’nin haberine göre, Juncker Türkiye’ye yapılan birliğe katılım öncesi mali yardımlarda değişikliğe gidileceğini açıkladı.

 Juncker, AB’nin taahhüt etmiş olduğu mali yardım miktarını azaltmayacağını ancak bu fonların adalet sistemi ve sivil toplum kuruluşlarına aktarılacağını açıkladı.

 Türkiye’yle tam üyelik müzakerelerinde yıllardan bu yana bir ilerleme kaydedilmediğini hatırlatan Juncker “Biz Türkiye’nin yeniden Avrupalı olmasını istiyoruz” dedi.

 Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (İPA) kapsamındaki fonlar, üyelik adayı ülkelerin AB standartlarına ulaşması amacıyla kullanılıyor. AB’nin Türkiye’ye 2014-2020 yılları arasında katılım öncesi mali yardım kapsamında yaklaşık 4 milyar 450 milyon avroluk taahhüdü bulunuyor.

 İki yeni üye

 Juncker, 2025 yılından önce Sırbistan ve Karadağ‘ın AB üyesi olacaklarını tahmin ettiğini, Bulgaristan ve Romanya’nın da Schengen Bölgesi’ne dahil edilmesinden yana olduğunu belirtti.

 Şu anda 28 üyeye sahip olan AB son olarak 2013 yılında Hırvatistan’ı birliğe kabul etmişti. Finans ve mülteci krizi nedeniyle genişleme süreci geçici olarak duraksamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler