Binali Yıldırım, ABD'ye Rıza Sarraf için mi gitti?

ABD Başkan Yardımcısı ile görüşen Başbakan Yıldırım, Gülen'in iadesi Rıza Sarraf ve YPG'deki ABD malı silahların konuşulduğunu söyledi.

Yayınlanma: 10.11.2017 - 12:31
Abone Ol google-news

Başbakan Yıldırım, Pence ile görüşmesine ilişkin, "Görüşme, çok verimli geçti" dedi.

 Samimi ve dürüstçe sorunların konuşulduğunu dile getiren Yıldırım Sputnik'in haberine göre şöyle devam etti: "İkili konularımızı, bölgesel konuları ele aldık. İlişkilerdeki kötüleşmenin ne Türkiye ne de ABD'ye bir faydasının olmadığını, bizim mutlaka siyasetçiler olarak daha fazla sorumluluk alarak ilişkileri zedeleyen durumların gündemden çıkartılması gerektiğini ifade ettik." dedi.

 GÜLEN VE RIZA SARRAF MESELESİ

 Yıldırım, Mike Pence ile Fetullah Gülen'in iadesi meselesi, Rıza Sarraf ve Mehmet Atilla davaları konusunda düşüncelerini paylaştıklarını belirtti.

 Davalarla ilgili delillerin, İran ambargosuyla ilgili delillerin elde ediliş şekli itibarıyla bunların hukuki olmadığını, bu belgeleri hazırlayanların Türkiye'de yargılanmakta olduğunu, buna göre yapılacak yargılamanın sonuçta hukukun temel kurallarına aykırı olacağını söylediklerini ifade eden Binali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konuya gereken hassasiyetin gösterilmesini, bu davaların bir ambargo ihlali kapsamında düşünülmesinin doğru olmadığını söyledik. FETÖ konusunda artık bir somut ilerleme sağlanması ve adım atılmasını beklediğimizi ifade ettik. Belgeleri, bilgileri, her şeyi verdik."

 DARBENİN ARKASINDAKİ İSİM

 'Kesin kanaatimiz darbenin arkasında FETÖ var, dolayısıyla FETO'nun iadesine yönelik sürecin başlatılması gerektiğini düşünüyoruz' dedik.

 BÜYÜK FOTOĞRAFA ODAKLANMAK

 Yıldırım, Pence'in de söylediklerine karşılık, rahip davası, konsolosluklar ve NASA çalışanları konusunu gündeme getirdiğini, bu davalarla ilgili tedirgin olduklarını ifade ettiğini aktardı.

 Davaların seyriyle ilgili süreçlerin hızlandırılması yönündeki görüşlerin karşılıklı dile getirildiğini vurgulayan Başbakan Yıldırım, "O da biz de karşılıklı olarak söyledik, erkler ayrılığı var, hukuk sizde de bizde de geçerli. Ancak ben şunu da söyledim; Büyük fotoğrafa odaklanmamız lazım. Bu konuda Türk tarafı da ABD tarafı da müspet düşünüyoruz." dedi.

 YPG'YE VERİLEN SİLAHLAR

 Görüşmede, bölgesel konularda Irak ve Suriye'de iş birliğinin daha da sorumlu şekilde devam etmesi gerektiğini söylediğini anlatan Yıldırım, "PKK'ya yönelik ABD'den daha fazla destek beklediğimizi aktardım. YPG konusunu çok açık bir şekilde konuştuk. Bu konuda 'Artık DEAŞ gitti, artık o ortaklığı bozun, bunlar bize çok büyük rahatsızlık verdi, bu mecburi ortaklıktan vazgeçin, bu silahlar PKK'ya geçiyor' tespitini yaptık" şeklinde konuştu.

 PENCE: TAKİBİ YAPILACAK

 Binali Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Pence'in de "Bu konudaki hassasiyetinizi anlıyoruz. Rakka ötesinde de biraz daha devam edecek. Bu silahların takibini, kontrolünü daha yakından yapacağız. Sizin hassasiyetinizi dikkate alacağız" dediğini aktardı.

 REFERANDUM ENGELİNE TEŞEKKÜR

 Yıldırım, Mike Pence'in, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde referandumun yapılmaması konusunda ciddi bir irade koydunuz" diyerek, kendilerine teşekkür ettiğini söyledi.

 'SARRAF VE ATİLLA DAVASI

 Vize krizi, ikili ilişkilerin düzeltilmesi için yapılması gerekenler ve FETÖ elebaşının iadesine ilişkin soru üzerine Başbakan Yıldırım, şunları aktardı: "(Pence) Kendi vatandaşlarının tutukluluğundan bahsetti. Biz ona karşılık da İran ambargosu ve buradaki devam eden Rıza Sarraf ve Mehmet Hakan Atilla davasından bahsettik. O konudaki hassasiyetimizi anlattık. Bu davalar Türkiye-ABD ilişkilerini zehirliyor. Buna izin vermemeliyiz. Hukuka müdahale anlamında söylemiyorum. Tabii ki hukuk kendi işini yapacak. Büyük fotoğrafa bakalım. Bu davaların ilişkileri zedelemesine izin vermeyelim."

Musevi cemaati ile grüştü

 ABD'de çeşitli temaslar için bulunan Başbakan Binali Yıldırım, New York'ta Musevi cemaati temsilcileriyle görüştü.

 Washington'daki temaslarını tamamlayan Başbakan Binali Yıldırım, New York'a geldi. JFK Havalimanı'na indikten sonra kalacağı otele uğramadan direk olarak New York Başkonsolosluğu'na geçen Yıldırım, burada Musevi cemaati temsilcileriyle görüştü.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler