Suriye’de ‘ucu açık’ konuşlanma

Washington Post gazetesinde yer alan haberde, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde Şam’dan ayrı, yerel yönetim kurmayı hedeflediği iddia edildi.

Yayınlanma: 23.11.2017 - 22:00
Abone Ol google-news

DOĞU GUTA ALARMI - BM Dünya Gıda Programı Suriye’de muhaliflerin elindeki ve ordu tarafından kuşatılan Doğu Guta’da sıkışıp kalan yaklaşık 175 bin kişinin durumunun her geçen gün zorlaştığına dikkat çekti. Kurumun raporunda bölgede ciddi açlık yaşandığı, çöplerden beslenildiği ve ailelerin çocukları dönüşümlü beslemeye çalıştığı kaydedildi.

Suriye krizinde siyasi sürece yönelik çabalar artarken sahada askeri konuşlanması olan İran ve ABD’den “kalıcıyız” mesajları sürüyor. Soçi’de Rusya-Türkiye-İran’ın liderler düzeyinde gerçekleştirdiği zirve sonrasında gözler Ankara’nın YPG/ PYD’ye ilişkin kırmizi çizgisinin dikkate alınıp alınmayacağına çevrilirken Amerikan Washington Post gazetesindeki yazıda ABD’nin Suriye’deki konuşlanmasının “ucu açık” olduğu yorumunda bulunuldu. Bunun gelecekte ABD’yi Suriye ve İran’la çatışmaya götürebileceği görüşü de aktarıldı.

Suriye ordusunun İran-Rusya’nın desteğiyle IŞİD’i yenmenin kıyısında olduğu, bu durumda da ülkede ABD’nin konuşlanmayı sürdürmek için gerekçesinin kalmayacağı ifade edildi. Bu çerçevede de ABD’nin askerlerini konuşlandırıp üsler kurduğu Suriye’nin kuzey bölgesinin Şam hükümeti güçlerinin eline geçmesi adımından kaygılı olduğuna atıf yapıldı.

‘Esad’a baskı yapılacak’

ABD’nin, “Ankara’nın terör örgütü gördügü YPG’nin ana unsurunu oluşturduğu “Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG), destek çerçevesinde Suriye’nin kuzeyinde halihazırdaki askeri varlığını sürdürmeyi umduğu” savunuldu. Haberde, Washington yönetiminin, Amerikan güçlerinin çekilmesiyle Suriye’nin tamamının Esad’ın kontrolüne geçmesi ve bunun İran adına yeni kazanım oluşturmasını engellemek için Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin hakim olduğu bölgede Esad hükümetinden ayrı yeni yerel yönetim kurmak hedefinde olduğu da dile getirildi. Trump cephesinin askeri varlığı devam ettirme konusunu, 28 Kasım’da yapılması planlanan Cenevre görüşmelerinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a ödün verdirmek için baskı aracı olarak sunacağı da iddia edildi. ABD’li yetkililerin IŞİD’in sahada yeniliyor gibi olmasına karşın siyasi süreçte oluşabilecek bir boşluktan yararlanabileceği görüşünü masaya getirerek Suriye’de kalma hesapları yaptığı görüşleri de aktarıldı.

Öte yandan dün İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi’den “Suriye’de kalıcı bir ateşkes sağlamaya ve yeniden inşasına yardım etmeye hazırız” açıklaması geldi. Caferi, bu çerçevede Şam yönetimiyle de görüşmeler yapıldığına işaret etti. İsrail tehdidinin olduğunu söyleyerek Lübnan Hizbullahı’nın silahsızlandırılmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti. Riyad’a da İsrail- ABD ekseninden çıkması, aksi takdirde hedef olacağı çıkışında bulundu.

KREMLİN, PYD KATILMAYACAK DİYEMEDİ

Rusya’nın Suriye’de farklı grupların temsiliyle gerçekleştirmeyi planladığı, Ankara’nın PYD/YPG’nin katılımına sert muhalefetini koyduğu Suriye Ulusal Diyolog Kongresi’ne yönelik Kremlin’den tartışmaları alevlendirecek bir açıklama geldi. Soçi’de gazetecilerle bir araya gelen Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Kongre’ye Ankara’nın terör örgütü gördüğü PYD’nin katılıp katılmayacağı konusuna açıklık getirmedi. PYD’yi ima ederek “Türk ortaklarımızın ulusal güvenliklerine tehdit olarak gördükleri güçlerle ilgili rezervleri olduğunu biliyoruz” diyen Peskov, “Ama bu, kongrenin toplanmayacağı anlamına gelmiyor. Katılımcı listesini netleştirmek için yoğun bir çalışma önümüzde duruyor” diye ekledi. Suriye’de siyasi çözüm süreci için birlikte hareket eden Ankara ve Moskova arasında Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin katılımcı listesi ile ilgili süreç önümüzdeki günlerde hızlanacak. Ankara “milli güvenliğimize kast eden bir terör örgütü” olarak nitelediği PYD’nin katılımının kesinlikle kabul edilmeyeceğini vurguluyor. “Kongreye Suriye’deki istisnasız tüm milliyet ve mezheplerin katılmasından yana olduğunu” söyleyen Moskova ise Ankara’yla görüş ayrılığı olduğunu ima etse de kesin ifadeler kullanmaktan kaçınıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler