Hakan Atilla'nın sanık olduğu davada ifade veren eski polis Korkmaz: FBI'dan 50 bin dolar aldım

Eski Halkbankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını deldiği iddisıyla tek sanık olarak yargılandığı davanın 11. oturumu görüldü. Tanık kürsüsünde OFAC’ın eski direktörü Adam Szubin'in ardından Deutsche Bank çalışanı Sloan vardı. “17 Aralık operasyonunun koordinatörü olduğunu” savunan eski polis Korkmaz, “ABD’ye geldikten sonra savcılıktan üç defada 300’er dolar, FBI’dan ise 50 bin dolar para aldığını açıkladı.

Yayınlanma: 12.12.2017 - 21:57
Abone Ol google-news

 

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını deldiği iddiasıyla tutuklanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın tek sanık olarak yargılandığı davanın 11. oturumu sona erdi. 

Duruşmada ABD’nin ekonomik ve ticari yaptırımlarını yürüten Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) eski yöneticisi Adam Szubin ve Deutsche Bank çalışanı Sloan tanık olarak dinlendi. Daha sonra "17 Aralık'ta kumpas" soruşturması kapsamında tutuklanan firari polis Hüseyin Korkmaz'ın ifadesine devam edildi. 

“17 Aralık operasyonunun koordinatörü olduğunu” savunan Korkmaz, “ABD’ye geldikten sonra savcılıktan üç defada 300’er dolar, FBI’dan ise 50 bin dolar para aldığını açıkladı. Mahkemede ABD’de eşi ve kızıyla birlikte yaşadığı apartman dairesinin kirasını da savcılığın ödediğini belirten Korkmaz, çalışma izni başvurusunun geçen hafta kabul edildiğini de ifade etti.

Atilla davasında yeni tanık eski Türk polisi: "Soruşturmada '1 numara' dediğimiz kişi Erdoğan'dı"

Sarraf itirafları davasında şu ana kadar neler yaşandı... En ciddi iddia Berat Albayrak

Dakika dakika yaşnanlar:

00:45 - Duruşma sona erdi.

00:20  -Savcı, Korkmaz'a "Telefon numaralarını tanıyor musunuz?" diye soruyor.

Korkmaz: "Son dört rakamını hatırlıyorum."

Korkmaz, Sarraf'ın numarasını ve Hakan Atilla'nın numarasını hatırladığını söylüyor.

00:17 - Korkmaz, bir delilde sözü edilen kargo sistemini anlatıyor.

00:15 - Korkmaz, Sarraf'ın yaptığı bir telefon görüşmesinin tapesini inceliyor. Korkmaz'ın ifadesine göre görüşmede Sarraf, "Hakan'la konuştum. Yakında transferi yapacaklar" diyor.

00:10 - Korkmaz, Aslan'ın yazışmalarına ilişkin delilleri anlatıyor. Aslan'ın gönderdiği bir mesajda "meşhur 6 Şubat tarihi"nden bahsedildiğini söylüyor. Korkmaz'a göre burada, yaptırımlardaki bazı düzenlemelerin değiştirildiği tarihe atıf yapılıyor

00:07 - Korkmaz, Sarraf'ın telefonunda bulunan deliller arasında yer alan WhatsApp ve Viber yazışmalarını anlatıyor.

00:05 - Yargıç Berman soru soruyor: "Soruşturma altın kaçakçılığıyla başlayıp sonra diğer konulara mı uzandı?" Korkmaz: Doğru, sayın yargıç. Öyle oldu.

00:00 - Korkmaz, Türkiye'de polisin dinleme faaliyetlerini eski Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) üzerinden nasıl yürüttüğünü anlatıyor.

23:50 - Savunma, delillere itirazlar yağdırıyor. 

Yargıç Berman - sanıkla alakalı olmaması dışında - tüm itirazları reddediyor.

Yani, delillerin yargılanan sanık Atilla ile alakalı olması gerekiyor.

23.45 - Oturuma ara verildi.

23.41 Korkmaz soruşturmada Orient Bazaar'da yapılan aramada ele geçirilen delileri doğruladı.

23.36 Korkmaz'ın aldığı mali yardımlar hakkında konuştu.Korkmaz, ifadesinde FBI'dan 50 bin dolar mali yardım aldığını, savcılıktan da kira yardımı aldığını söyledi. Az önce bahsedilen delil dosyasına eklendi. Korkmaz, dosyaya eklenen ve muhtemelen mali işlemlerle ilgili olan delili anlattı.

23:26 Korkmaz, bir diskte saklanan elektronik delillerin gerçekliğini doğruladı. Korkmaz: Bu, size sunduğum delil ile aynı içerikte. Korkmaz'ın aldığı mali yardımlar hakkında "FBI'dan 50 bin dolar mali yardım aldım, ayrıca savcılıktan kira yardımı aldım" dedi.

Az önce bahsedilen delil dosyaya eklendi.

23:25 Korkmaz, Türkiye'de hakkındaki davanın hala sürdüğünü söyledi.

Savcı, Korkmaz'a ABD'de bir işte çalışıp çalışmadığını sordu. Korkmaz "Hayır" yanıtını verdi ve  talepte bulunmamasına rağmen FBI'dan ve savcılıktan mali destek sağlandığını söyledi. 

23:22 Korkmaz, 25 Aralık soruşturmasının, aralarında Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan'ın da bulunduğu belli kişilere yönelik bir yolsuzluk soruşturması olduğunu söyledi. Korkmaz, savcının soruşturma için onayı 25 Aralık 2013 tarihinde verdiğini, bu yüzden soruşturmanın "25 Aralık soruşturması" olarak bilindiğini söyledi.

23:20 Dün ifade veren firari eski komiser yardımcısı Hüseyin Korkmaz yeniden kürsüde. Korkmaz: Kamuoyunda 25 Aralık soruşturması olarak bilinen başka bir soruşturma daha vardı... (Korkmaz, 25 Aralık soruşturmasının, kendi yürüttüğü Sarraf soruşturmasıyla ilgili olmadığını söylüyor.)

23:10  Fleming, yaptırım ihlali nedeniyle Deutsche Bank'ın yaptığı anlaşmazlık giderme ödemelerinden bahsetti. İtiraz geldi. Konunun davayla ilgisi olmadığı gerekçesiyle itiraz kabul edildi. Sloan kürsüden ayrıldı.

23:05  Sloan, yaptırımların ihlali anlamına gelebilecek işlemleri işaretleyen bir bilgisayar sisteminin algoritmasını anlat.

Konu: Swift sistemi. Bu sistemden daha önceki ifadelerde de bahsedilmişti.

23:00  Soru: ABD'nin yaptırım rejiminin mesela [Birleşik Krallık'ın yaptırım rejiminden] daha karmaşık olduğunu söylemek doğru olur mu?

Sloan, bu görüşe katılabileceğini söyledi.

22:58  Fleming, BM'nin, Birleşik Krallık'ın ve Kanada'nın da yaptırım programı olduğuna dikkat çekti.

22:55 Atilla'nın avukatı Cathy Fleming, Sloan'ı çapraz sorguya alıyor.

22:51 Sloan: Bakın, İran'ın ekonomisi esasen petrole dayalı. Petrol ekonomisi ise esasen ABD dolarına dayalı.

22:48 Sloan, bankaların parasal işlemleri birbirine aktarmasından bahsetti. Burada "sıcak patates" benzetmesini kullandı.

22:45 Bu sayfalar Centrica Genel Ticaret şirketinin ödemelerinin takibini içeriyor. (Not: Bu şirketin adı, Sarraf'ın ifadesinde gıda ticaretiyle ilgili olarak geçmişti.)

22:40 Savcı, Sloan'dan delil dosyasına az önce eklenen bazı kayıtları doğrulamasını istedi. Kayıtlar arasında çalışma sayfaları da var.

22:34 "Muhabir banka" kavramını anlatan Sloan: Müşterilerimiz, Ahmet, Mehmet gibi sıradan kişiler değil. Bankanın müşterileri daha çok diğer muhabir bankalardan oluşuyor. Genel olarak müşterimizin müşterisinden bahsediyoruz.

22:32 Oturum devam ediyor. Yeni tanık Deutsche Bank çalışanı Sloan kürsüye geldi.

21.00 Oturuma öğle arası verildi.

20.35 Soru: “Sarraf’ın Halkbank’ın düzenli müşterisi olduğunu anlamış mıydınız?”

Szubin: “Hatırlamıyorum.”

20:20 - Szubin: "Dışa açık bir duruşmada açıklayamayacağım bilgilerden bahsediyorduk."

Atilla'nın avukatı Rocco, yargıçla özel görüşme talep ediyor.

20:10 -  Soru: Bu arada, Rıza Sarraf'ı ilk kez ne zaman duydunuz?

Szubin, burada açıklamaya yetkili olmadığı bilgiler üzerinden Sarraf'ı duyduğunu söyledi.

20:07 - Szubin, konuyu görüştüğü kaynakların muhtemelen "gizli kaynaklar" olduğunu ve bunları açıklamaya yetkili olmadığını söyledi.

20:05 - Szubin, "Genel olarak yayınlanna haberlerden öğrendim" diyor.

Türkiye'deki "perde arkası olaylar" hakkında bilgi alamadığını ancak konuyu hangi ABD'li yetkililerle görüştüğünü hatırlamadığını söyledi

20:02 - Szubin, olayları ABD Hazine Bakanlığı yetkilileriyle değerlendirdiğinden "emin" olduğunu söyledi. Bu yetkililerden biri, daha önceki tanıklar arasında bulunan David Cohen.

20:00 - 2013'teki yolsuzluk skandalı döneminde Sarraf ile Aslan'ın tutuklanması hakkında sorular soruluyor. Szubin, olayı gazetelerden öğrendiğini söyledi..

19:46 - Szubin, Atilla'nın bir görüşme sırasında "terlediğini" söylemişti.

Rocco, Szubin'e "Bunun, müvekkilimin genel 'sinirli yapısının' bir özelliği olmadığını nerden biliyorsunuz?" diye sordu.

Szubin, Atilla'nın "her zaman" gergin olabileceğini kabul ediyor. "Bilmiyorum" dedi.

Rocco, Atilla'nın "ağır bir Türk aksanı" olup olmadığını sordu.

Szubin, Atilla'nın "Türk aksanıyla" konuştuğunu kabul ediyor ama aksanın "ağır" olduğu konusunda emin olmadığını söyledi.

19:45 - Toplantı notlarının nasıl kayda geçirildiği konusunda sorular soruldu. Szubin bu işin, not tutmak üzere özel görevlendirilen bir kişi tarafından yapıldığını belirtti.

19:40 - Rocco, Halkbank'ta sekiz müdür yardımcısı olduğunu söylüyor ve Szubin'i, bu yapı hakkında bilgisi olup olmadığı konusunda sıkıştırıyor. Szubin bundan haberdar olmadığını ancak Halkbank adına konuşma yetkisi olan kişilerle görüşmeye dikkat ettiğini söyledi.

19:30 - Rocco, Szubin'e, Atilla ile hiç "sosyal ortamda diyalog" kurup kurmadığını soruyor.

Szubin: Hayır

19:00 - Szubin, 2016'da İran'a yönelik ikincil yaptırımların kaldırıldığını hatırlattı. Szubin o dönemden önce ABD Hazine Bakanlığı'ndan ayrılmıştı.

Obama'nın İran ile yaptığı nükleer anlaşma JCPOA kapsamında İran'a yöneli ikincil yaptırımlar kaldırılmıştı.

18:57 - Rocco, Szubin ile daha önce hiç bir araya gelmediğini söyledi. Szubin bunu doğruladı.

18:55 - Hakan Atilla'nın avukatı Victor Rocco'nun, Szubin ile çapraz sorgusu başladı.

18:52 - Szubin, Türkiye'ye ilişkin gümrük bilgilerini incelediğini söyledi.

18:50 - Szubin, notlarında "Aslan" isminin geçtiğini ancak muhtemelen hızlı yazdığı için bunun yanlışlıkla olduğunu savundu.

18.45 - Szubin: “İran’a insani yardımlar konusunda sadece ‘tanınmış’ aktörlerle çalışmalarını Halkbank’tan istedik.”

18.30 - Szubin: “Atilla’nın başını sallayıp durumu anladığını ve doğruları yaptığını söylediğini hissediyordum. Ancak gerçekte durum farklıydı, bu yüzden açık açık konuştuk.”

18.03 - Szubin: “12 Şubat 2013 tarihinde Halkbank’ın İstanbul’daki genel merkezinde Atilla’yla bir toplantı yaptık. Toplantıda, ABD Hazine Bakanlığı ve Halkbank yetkilileri de katıldı.”

17.48 - Szubin: “Halkbank temsilcileriyle iki ya da üç kez yüz yüze görüştük. En çok görüştüğüm kişi Hakan Atilla’ydı. Atilla, İran’a yönelik yaptırımları ‘çok güçlü’ bir şekilde anlıyordu.”

17.45 - OFAC’ın (Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi) eski direktörü Adam Szubin tanık kürsüsünde.

(Çeviri: Sebla Küçük)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler