İsrail parlamentosu Knesset’e Türkiye karşıtı önerge

İsrail’in merkez partilerinden Yesh Atid’in lideri Yair Lapid, İsrail parlamentosu Knesset’e bir önerge vererek 1915 olaylarını “Ermeni Soykırımı” olarak tanınması için çalışacaklarını söyledi. Knesset’te 11 milletvekili bulunan Yesh Atid’in lideri, İsrail ile Türkiye arasında planlanan doğalgaz boru hattı projesinin de iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 13.12.2017 - 04:32
Abone Ol google-news

ABD’nin tüm dünyada tepki çeken Kudüs kararının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İsrail’i “terör devleti” olarak tanımlaması üzerine İsrailli siyasilerden Türkiye’ye dönük tehdit içerikli açıklamalar gelmeye başladı. İsrail’in merkez partilerinden Yesh Atid’in lideri Yair Lapid, İsrail parlamentosu Knesset’e bir önerge vererek 1915 olaylarını “Ermeni Soykırımı” olarak tanınması için çalışacaklarını söyledi. İsrailli gazetecilere konuşan Lapid ayrıca, Mavi Marmara baskınının ardından kopma noktasına gelen Türkiye-İsrail ilişkilerinde 2016 yılındaki yakınlaşmanın diplomatik bir hata olduğunu söyleyerek Başbakan Binyamin Netanyahu’ya yüklendi.

‘Proje iptal edilsin’

Knesset’te 11 milletvekili bulunan Yesh Atid’in lideri, İsrail ile Türkiye arasında planlanan doğalgaz boru hattı projesinin de iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’den “düşman veya yarı düşman ülke” olarak bahseden Lapid, “İsrail’in ABD ve diğer bölge ülkeleriyle birlikte bağımsız bir Kürt devletinin kurulması için çaba harcaması gerektiğini” de savundu.

Geçen pazar günü İsrailli Araplara yönelik “onlar bu ülkeye ait değiller” sözleriyle boykot çağrısı yapan İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, Knesset’te Netanyahu hükümetini işgalci olmakla suçlayan Arap milletvekili Hanin Zoabi ve diğer Arap milletvekilleri için “savaş suçlusu” ifadesini kullandı. Öte yandan önceki gün Brüksel’de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları arasında yapılan toplantının ardından açıklama yapan AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Kudüs konusunda Trump’ı takip etmeyeceklerini yineledi. Mogherini dışişleri bakanlarının Netanyahu’ya “açık bir mesaj” aktardığını belirterek “Netanyahu, AB’de Kudüs’ün iki devletin de başkenti olmasını sağlayacak, iki devletli çözüm konusunda tam bir birlik olduğunun farkına vardı” diye konuştu.

Gazze’de saldırı

ABD’nin Kudüs kararına karşı protestoların sürdüğü Filistin’de Sağlık Bakanlığı yetkilileri Gazze’de bir motosikletin insansız hava aracı (İHA) ile hedef alındığını duyurdu. Ölen iki kişinin İslami Cihat örgütü üyesi oldukları iddiası da gündeme yansıdı. İsrail ordusu ise saldırıyla ilgilerinin olmadığı açıklaması yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler