Guatemala, ABD izinde

Washington’ın ekonomik yardımda bulunduğu Guatemala’nın Devlet Başkanı, ‘İsrail elçiliğini Kudüs’e taşıyacaklarını’ duyurdu.

Yayınlanma: 25.12.2017 - 19:31
Abone Ol google-news

Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyarak Ortadoğu’da tansiyonu yükselten, dünya genelinde tepkilere neden olan ABD’nin izinden giden ilk ülke Guatemala oldu. Geçen hafta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda kabul edilen “Kudüs’te diplomatik misyon kurmaktan kaçınma” kararına “hayır” diyen 9 ülkeden biri olan Guatemala’nın Devlet Başkanı Jimmy Morales, ülkesinin İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e taşımak için gerekli talimatı verdiğini açıkladı.

Bir yıldır başkanlık koltuğunda oturan Morales, Facebook hesabından yaptığı açıklamada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmeden sonra büyükelçiliği taşımaya karar verdiğini söyledi.

Yardım tehdidi

ABD Başkanı Donald Trump’ın BM Genel Kurulu’nda kendilerine karşı oy kullanan ülkeler için tehdit unsuru olarak kullandığı ABD yardımlarından Guatemala da yararlanıyor. Washington’dan “Ekonomik Büyüme” ve “Adil ve Demokratik Yönetim” yardımı alan Karayip ülkesi, dış ticaretinin de büyük bölümünü ABD ile gerçekleştiriyor.

İki Türk’e sınır dışı

Öte yandan İsrail İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde düzenlenen eylemlerde gözaltına alınan üç Türk vatandaşından ikisi hakkında sınırdışı kararı alındığını duyurdu. İHA’nın haberine göre, Belçika pasaportuyla bölgeye giriş yapan Abdullah Kızılırmak ve Mehmet Gargılı’nın kefaletle serbest kalmalarının ardından sınırdışı edildiği bildirildi. Bakanlık sözcüsü gözaltındaki üçüncü isim olan Adem Koç hakkında ise bilgi vermedi. Bu arada, İsrail Bayındırlık ve İskan Bakanı Yoav Galant’ın Kudüs ve çevresinde yeni yerleşim inşasının süreceği çıkışına Filistin’den tepki yükseldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler