Cumhuriyet davası dış basında: Gazetecilere baskının sembolü

Cumhuriyet davasının önceki gün görülen ve 9 Mart’a ertelenen duruşması dış basında yankı buldu. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Basın Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, Cumhuriyet’e yönelik 5’inci duruşmada Ahmet Şık’ın salondan çıkartılmasına tepki gösterdi.

Yayınlanma: 26.12.2017 - 22:19
Abone Ol google-news

Cumhuriyet davasının önceki gün görülen ve 9 Mart’a ertelenen duruşması dış basında yankı buldu. Spiegel’in Cumhuriyet davası haberinde, Ahmet Şık’ın mahkeme salonundan çıkarılması “skandal” ifadesiyle değerlendirildi. Haberde davanın politik bir dava olarak görüldüğü vurgulandı.

DW’nin haberinde ise Şık’ın “Gün gelecek sizde yargılanacaksınız, unutmayın bunu. Umarım siz kendiniz gibi bir mahkemede yargılanmazsınız” sözlerine yer verildi.

verildi. Britanya’nın Times gazetesinin haberinde ise Cumhuriyet çalışanlarının hem PKK hem DHKP-C hem de FETÖ üyesi olmakla suçlandıkları hatırlatıldı. Duruşma sürerken adliye binası dışında toplananların “Bir gün hepiniz yargılanacaksınız” sloganları attığı aktarıldı. Haberde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sivillere ceza muafiyeti getiren KHK ile gücünü artırdığı belirtilirken, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de KHK’ye karşı çıktığı kaydedildi. Reuters davayla ilgili haberinde geçen yılki darbe girişiminin ardından 150 binden fazla kişinin işinden edildiği kaydedildi.

AFP’nin haberinde ise Erdoğan’ı en çok eleştiren gazete olan Cumhuriyet’in yayımladığı haberlerle Cumhurbaşkanı’nı kızdırdığı ifade edildi. Haberde, avukat Gülendam Şan Karabulutlar’ın “Davanın Türkiye’de ifade özgürlüğünü susturmaya yönelik bir girişim olduğu, gazetecilere yönelik baskının sembolü olduğu” yönündeki sözlerine de yer verildi.

AGİT Medya Temsilcisi Desir’den Şık’ın salondan çıkarılmasına tepki:

‘Dava gazeteciliğe tehdit’

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Basın Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, Cumhuriyet’e yönelik 5’inci duruşmada Ahmet Şık’ın salondan çıkartılmasına tepki gösterirken “Bu dava anlamlı gazeteciliğe ve ülkedeki eleştirel tartışmalara tehdit” dedi ve hızla serbest bırakılmalarını istedi. Türkiye’de gazetecilerin serbest bırakılması için ısrarlı çağrılarını, Cumhuriyet’in 5’nci duruşmasının ardından da tekrarlayan Désir, “Cumhuriyet gazetesi personeline yönelik devam eden davaya yönelik endişelerim sürüyor” dedi. Desir yaptığı yazılı açıklamada, “Bu dava gazetecilere ve onların sevdiklerine büyük zorluklar yaşatıyor ve umutsuzluğa itiyor. Bu dava, ülkedeki anlamlı gazetecilik ve eleştirel tartışmalar için büyük bir tehdit yaratırken, Türkiye’deki kamusal tartışma ve demokratik sürece güveni de zayıflattı” dedi. Baskılar sonucu gazetemize yönelik ekonomik baskıya da işaret eden Désir, Şık’ın hâkim kararıyla duruşma salonundan çıkartılmasının duruşma sırasında duyguları provoke ettiğini belirtti. Desir, şöyle konuştu: “Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının bir yıldan uzun süredir haksızca tutukluluk hallerinin sürmesi ve suçlandıkları bu ciddi konular hakkında hiçbir kanıt olmaması sebebiyle yetkililere bu davaya bir son verilmesi çağrımı yineliyorum. Ahmet Şık ve iş arkadaşları gibi gerçek habercilik yapan insanların özgürlüklerini ellerinden almak yerine onların yaptığı bu önemli iş korunmalı.”

Eleştirel görüşlere karşı uzun tutukluluk sürelerinin Türkiye’deki gazeteciler için “korkunç gerçek” olduğunu belirten Désir, bunun basın ve ifade özgürlüğünü kısıtladığına işaret etti. Baskılar sonucu gazetemize yönelik ekonomik zorluklara da dikkat çeken Désir, “Cumhuriyet, terörizmle veya 15 Temmuz’daki darbe girişimiyle ilgisi olmayan, tanınmış, bağımsız ve özgür bir gaze

Ahmet Şık'ın annesi Fatma Şık: Ciğerimi yakanların ciğeri yansın

Susturamazsınız... Ahmet Şık’ın duruşmada engellenen beyanının tam metni

Savunma hakkı da gasp edildi... Ahmet Şık AKP'yi eleştirince duruşmadan çıkarıldı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler