Almanya'dan 2. Dünya savaşı sonrası bir ilk

Önce ABD’nin Başbakan Merkel’i dinlemesiyle şoke olan, sonra da meclise sızan köstebek skandalıyla sarsılan Almanya, karşı atağa geçti. 1945’ten sonra ilk kez ABD’yi izleme kararı aldı.

Yayınlanma: 09.07.2014 - 11:20
Abone Ol google-news

ABD is­tih­ba­ra­tı­nın hem Baş­ba­kan An­ge­la Mer­ke­l’­i din­le­me­si hem de mec­lis­te­ki din­le­me ko­mis­yo­nu­na çift ta­raf­lı ça­lı­şan bir aja­n sok­ma­sı Al­man hü­kü­me­ti­nin sab­rı­nı ta­şır­dı. İkin­ci Dün­ya Sa­va­şı­’nın bit­ti­ği 1945’ten be­ri AB­D’­ye kar­şı ca­sus­luk yap­ma­yan ve yap­ma­ya­ca­ğı yö­nün­de söz ve­ren Al­man­ya, tav­rı­nı de­ğiş­tir­me ka­ra­rı al­dı. İçiş­le­ri Ba­ka­nı Tho­mas de Ma­izie­re, “Ya­ban­cı ül­ke­le­rin Al­man­ya­’da­ki tüm ca­sus­luk fa­ali­yet­le­ri ar­tık ‘360 de­re­ce­’ ya­ni ha­va­da, ka­ra­da ve de­niz­de 24 sa­at boyunca iz­le­ne­ce­k” de­di.

KAR­ŞI ATAK
Bu kararla, Al­man iç is­tih­ba­rat ör­gü­tü Ana­ya­sa­yı Ko­ru­ma Teş­ki­la­tı (BfV) bün­ye­sin­de­ki is­tih­ba­ra­ta kar­şı koy­ma (İKK) bi­ri­mi­ ye­ni­den ya­pı­lan­dı­rı­la­cak. Böylece ABD, İngiltere ve Fransa gibi müttefik ülke vatandaşları yakından takip edilecek. Ma­izi­ere im­za­lı ge­nel­gey­le telefon ve internet gibi ile­ti­şim araç­la­rı­nın da yakından izlenmesi em­ri ve­ril­di.

BA­KIŞ AÇI­SI DE­ĞİŞ­Tİ
İç is­tih­ba­rat ku­ru­mu Baş­ka­nı Hans-Ge­org Ma­as­sen de, “N­SA skan­da­lı son­ra­sı İKK 360 de­re­ce­lik ba­kış açı­sı­na ka­vu­şa­cak şe­kil­de ye­ni­den dü­zen­len­di. Bu­gü­ne ka­dar Rus­ya ve Çin odak­lı ça­lı­şan kar­şı is­tih­ba­ra­t ar­tık baş­ka­la­rı­nı da iz­le­ye­ce­k” yo­ru­mu­nu yap­tı.

ABD ŞO­KE OLA­CAK
Ge­liş­me­yi say­fa­la­rı­na ta­şı­yan Fran­kur­ter Runks­cha­u ga­ze­te­si, “Bu kez Mer­kel hü­kü­me­ti, Al­man Dış İs­tih­ba­rat Ser­vi­si­’nin (BND) AB­D’­de ca­sus­luk yap­ma­sı­nı is­ti­yor. Bu, Ame­ri­ka­lı­la­rı şo­ke ede­cek­ti­r” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı. Alman basını Al­man­la­r’­ın ca­sus­lu­ğu ABD top­rak­la­rı­na da ta­şı­ya­ca­ğı­nın işa­re­ti ola­rak yorumladı.

Meclisteki dinleme komisyonuna ABD’ye çalışan Alman ajanın sızmasına sert bir tepki de iktidar partisinden geldi. Başbakan Angela Merkel’in Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nden (CSU) Hans-Peter Uhl, casusluk olayına adı karıştığı belirlenen Amerikalı istihbaratçıların Almanya’yı derhal terk etmelerini istedi.

SORUMLULAR HESAP VERSİN
Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Sekreteri Yasmin Fahimi de, iddiaların doğrulanması halinde ABD’nin Berlin Büyükelçiliği’ndeki sorumluların mutlaka yargıya hesap vermesi gerektiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler