AB’den ABD’ye misilleme: 2.8 milyar Avro’luk ürüne vergi

ABD’den şirket bazında muafiyet gelecek mi tartışmaları yaşanırken, bu kez AB karşı atağa geçti. AB, 2.8 milyar Avro’luk ürüne vergi getirmek üzere harekete geçti.

Yayınlanma: 06.03.2018 - 22:01
Abone Ol google-news

Avrupa Birliği (AB), ABD Başkanı Donald Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatına ek vergi getirme kararının ardından karşı hamleye hazırlanıyor. AB ülkeleri, ABD’den ithal edilen 2.8 milyar Avro’luk ürüne vergi getirmek üzere bir liste hazırladı. AB’nin ABD’den ithal edilen birçok ürüne ek vergi getirmeye hazırlandığı bildirildi. Bloomberg’in aktardığına göre, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan “gümrük vergisi getirilmesi planlanan ürünler” listesinde çelik, tarım ve sanayi ürünleri, t-shirt, jean, viski, motorsiklet ve kozmetik malzemeleri bulunuyor. Ek vergi getirilmesi planlanan ABD yapımı ürünlerin değeri 2.8 milyar Avro’yu buluyor.

Tepki sert oldu

Avrupa Komisyonu’nun, ABD’ye vergi misillemesi için önceki akşam Brüksel’de AB ülkelerinden temsilcilerle görüştüğü bildirildi. Birçok ülke, Trump’ın çelik ve alüminyuma ek vergi getirme kararına sert tepki göstermiş ve Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayette bulunmuştu. Korumacı ticaret politikaları nedeniyle eleştirilerin hedefindeki Trump’ın bu hamlesi, küresel bir ticaret savaşı yaşanacağı endişesine yol açtı. Öte yandan, ABD’nin çelik ithalatına vergi kararından en çok etkilenecek ülkelerden biri olan Türkiye de karşı hamleler için AB ile ortak hareket etme arayışında. Ekonomi Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada “Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci, 5 Mart’ta AB Ticaret Komiseri sayın Cecilia Malmström ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. İki taraf, ilerleyen süreçte Dünya Ticaret Örgütü platformunda birlikte hareket edilmesi yönünde mutabakata varmıştır” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler