İran mesaisi hızlandı... Gözler İsrail-Suudi Arabistan yakınlaşmasında

Netanyahu Washington’da temaslarda bulunurken ABD Başkan Yardımcısı Pence, ‘Ortadoğu’da değişim rüzgârları esiyor. Düşman olan ülkeler ortak olmaya başlıyor’ dedi. Gözler İsrail-Suudi Arabistan yakınlaşmasına çevrildi.

Yayınlanma: 06.03.2018 - 22:31
Abone Ol google-news

Ortadoğu’da askeri ilerleyişini ve etkisini artıran İran’a karşı gelişen Suudi Arabistan-İsrail yakınlaşması sürüyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD’ye yaptığı ziyaretten, Riyad ve Tel Aviv arasında “ortak düşman” İran’a karşı işbirliğini artırma sonucu çıktı. Netanyahu’nun temasları sürerken ABD’de “İsrail yanlısı hareketlerin en büyük toplantısı’’ olarak görülen AIPAC 2018 Konferansı’nda konuşan Başkan Yardımcısı Mike Pence, Ortadoğu’da değişen dengelerin Suudi Arabistan ve İsrail’in çıkarlarını birbirine yakınlaştırdığını söyledi.

İşbirliği mesajı

Pence, “Ortadoğu’da değişim rüzgârları esiyor. Uzun süredir düşman olan ülkeler ortak olmaya başlıyor. Eski düşmanlar işbirliği için yeni zemin buluyor” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte konuşmasının büyük bir bölümünde İran’ı hedef alan ABD Başkan Yardımcısı, “İran, Irak, Suriye ve Lübnan’da etkisini artırmaya çalıyor. IŞİD’in yenilgisinin İran’ın zaferi olmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Riyad ve Tel Aviv arasında İran’a karşı oluşturulan bu “örtülü ittifak”, İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot’un geçen yıl kasım ayında İsrail’in İran’a karşı Suudi Arabistan’la istihbarat paylaşımına hazır olduğunu söylemesi üzerine ilk kez açığa çıkmıştı. İsrail Başbakanı Netanyahu ise Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın, ABD ve İsrail’le birlikte “İran tehdidine karşı” birlikte hareket edebileceklerinin sinyalini vermişti.

Selman’dan kilise açılımı

Diğer yandan Trump cephesinin İran karşıtı ittifakında yer aldığı belirtilen Mısır, Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı ağırladı. Selman ilk resmi yurtdışı ziyaretine önceki gün Kahire’den başlamıştı. Göreve geldiği andan itibaren ülkede atılan “ılımlı İslam” adımlarının mimarı olarak görülen Selman, Kahire’deki Mısır Kıpti Kilisesi’ni ziyaret ederek, bir ilki daha gerçekleştirdi. Prens, Mısır ve Suudi Arabistan ilişkileri tarihinde Abbasia’daki St. Mark Katedrali’ni ziyaret eden en üst düzey Suudi yetkili oldu. Önceki gün Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi’yle Prens Selman arasında yapılan ikili görüşmenin ardından, iki ülkenin Sina Yarımadası’nda turistik cazibe alanı olacak bir “mega kent” inşa etmek için yaklaşık 10 milyar dolarlık bir ortak fon oluşturma anlaşmasını imzaladığı açıklanmıştı.

‘Riyad uçuş izni verdi’

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suudi Arabistan’ın 70 yıllık yasağı kaldırarak İsrail’e doğrudan uçuşlara hava sahasını açıp Hindistan Havayolları’na (Air India) geçiş izni verdiği yönündeki çelişkili haberlere son noktayı koydu. ABD’deki temaslarına devam eden Netanyahu, Beyaz Saray’da Başkan Donald Trump ile görüşmesinin ardından İsrailli gazetecilere yaptığı açıklamada, Air India’nın Suudi Arabistan ile hava sahasını kullanmak için anlaştığını söyledi. Söz konusu iddia, daha önce de İsrail’de yayın yapan Hareetz gazetesi tarafından dile getirilmiş, ancak Riyad’ın yalanlaması üzerine haber geri çekilmişti.

Trump’tan elçilik çıkışı

Diğer yandan Trump, küresel çaplı tepki yaratan Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmesinin ardından Kudüs’e taşınma süreci devam eden ABD elçiliğinin mayıs ayındaki açılışına katılabileceğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler