Suudi Prens'in olaylı yurtdışı gezisi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman’in ilk yurtdışı gezisi olaylı geçiyor. Selman’ın gazetecilere “İran, Türkiye ve Katar çağımızın şer üçgeni” dediği iddiası, dün Kraliçe Elizabeth’le görüşürken de protesto edildi.

Yayınlanma: 07.03.2018 - 23:16
Abone Ol google-news

Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Mısır ile başladığı, dün Britanya’yla devam ettiği ilk yurtdışı gezisine Ankara ile gerilim yaratacak tartışmalı açıklamalar, Yemen savaşına yönelik protestolar damgasını vurdu. El Şoruk gazetesine, CBC kanalına demeçler veren Selman’ın Mısırlı gazetecilere “İran, Türkiye ve Katar çağımızın şer üçgeni” dediği iddiası dün gündemde geniş yankı yarattı. Haberin duyulmasıyla Türkiye’de sosyal medyada tepkilerin yükselmesinin ardından ise Riyad cephesinden Prensin bu ifadeyi kullanmadığı açıklaması geldi.

‘Osmanlı halifeliği...’

Ancak diğer yandan CBC kanalının muhabiri Mısırlı gazeteci Lamis Elhadidi’nin aktardığı pazartesi günkü görüşmede, Selman’ın “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye’nin yeni bir Osmanlı Halifeliği kurmaya çalıştığı” görüşünü dile getirdiğini öne sürmesi de dikkat çekti. Selman’ın “Körfez’deki ve diğer Arap ülkelerindeki kardeşlerinin kendisiyle birleşmeleri durumunda terörizme karşı savaşabileceklerini, Mısır’ı hedef alan güçlerin bütün bölgeyi hedef alan şeytani güçler olduğunu” söylediği savunuldu. Son dönemde ülkesinde “ılımlı İslam” söylemi çerçevesinde ekonomik ve kadınlara yönelik açılımlarla, dünya kamuoyunun gündemine oturan Prens Selman’a atfedilen “Türkiye’nin şer ekseni içinde olduğu” ifadesine ilişkin ise dün öğle saatlerinde Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçiliği’nden yalanlama geldi.

Açıklamada, “Veliaht Prens, şer güçlerden söz ederken Müslüman Kardeşler ve radikal grupları kast etmiştir” denildi. S. Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin başını çektiği ülkelerin “terörizme destek” gerekçesiyle geçen yaz Katar’a uygulamaya başladıkları ambargo, Riyad ile Katar’a destek veren Ankara arasında gerilim kaynağı olmuştu. Kahire-Ankara arasında da İhvan destekli Mursi yönetimine yönelik askeri darbenin ardından yüksek tansiyon sürüyor. Geçen pazartesi günü de Suudi sahipli, merkezi Dubai’de bulunan medya grubu MBC’nin Türk dizilerinin mart itibarıyla yayından kaldırıldığı açıklaması gündeme düşmüştü. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş “politik bir adım” olarak nitelendirdiği karar için “sansür” ifadesini kullanmış, dışişleri bakanlığının gerekli adımları atacağını söylemişti. Öte yandan Prens Selman Britanya ziyaretinde Kraliçe Elizabeth ile bir araya gelirken parlamento binası önünde insan hakları eylemcilerinin gösterisi vardı. Yemen’de İran’la giriştiği “vekalet savaşı”nda Mansur Hadi güçlerini destekleyen Riyad öncülüğündeki koalisyon, sivil ölümlenden suçlanıyor. Londra hükümetinin Suudi Arabistan’a silah satışı da uluslararası eleştirilerin hedefinde.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler