Yunanistan darbeci askerlerin iadesini 3. kez reddetti: İşkence tehlikesi var

Yunanistan temyiz mahkemesi, 15 Temmuz darbe girişimin ardından Yunanistan’a kaçan sekiz askerin iadesi için Türkiye’nin yaptığı talebi reddetti.

Yayınlanma: 16.03.2018 - 12:48
Abone Ol google-news

15 Temmuz darbe girişiminden sonra askeri helikopterle Yunanistan’a gelen 8 darbeci ile ilgili Türkiye’nin yeni bilgi ve bulguları Yunan makamlarına sunarak iade talebinde bulunması, Atina İstinaf Mahkemesi'nde görüşüldü. Mahkeme, adil yargılanmayacakları ve insanlık dışı muameleye maruz kalmaları tehlikesi bulunduğu gerekçesiyle 8 darbecinin iade talebini üçüncü kez reddetti.

"İŞKENCE VE İNSANLIK DIŞI MUAMELE TEHLİKESİ" 

Hakim Ioanna Klapa, “Türkiye’nin üçüncü iade başvurusunda, askerlerin adil yargılanacaklarına dair unsurlar bulunmuyor. Buna karşı iadeleri halinde işkence ve insanlık dışı muamele görmeleri tehlikesi var” dedi.

Mahkeme, aynı zamanda yeni suçlamaların dayanağının olmadığını ve yeni suç unsurlarının varlığını ispat etmediğini savundu.

 BBC Türkçe’den Stelyo Berberakis’in haberine göre, mahkemenin gerekçeli kararında, savcı Evgenia Kivelou sekiz firari askerin Türkiye’de adil yargılanacaklarına dair herhangi bir güvence verilmediğine, işkenceye maruz kalacakları yolundaki işaretlerin kuvvetli olduğuna dikkat çekti.

 Firarilerin avukatları, Türkiye’deki yönetim biçiminde hiç bir değişiklik olmadığını, dolayısıyla müvekillerinin iadeleri durumunda adil yargılanmayacaklarını, üstelik işkence göreceklerini ve hayatlarının tehlikeye atılacağını savundular ve savcının da talep ettiği gibi Türkiye’ye iadelerinin reddini istediler.

 Atina İstinaf Mahkemesi gerek savcının, gerekse avukatların görüşlerini dinledikten sonra Türkiye’nin sekiz firarinin iadesini talep eden üçüncü dosya içindeki verilerin bir önceki dosyaların verilerinden farkı olmadığı, delil yetersizliği olduğu ve insan haklarının korunması adına Türkiye’ye iadelerinin reddine karar verdi.

 Firari askerler 16 Temmuz 2016’dan bu yana Atina olimpiyat köyündeki karakolda tutuluyor.

 Ne olmuştu?

‘FETÖ’ şüphelisi sekiz asker 15 Temmuz darbe girişiminin ertesi sabahında, ele geçirdikleri askeri helikopterle Yunanistan’a geçip iltica talebinde bulunmuştu. Yunanistan İltica Komisyonu askerlerden Süleyman Özkaynakçı’nın iltica talebini 30 Aralık’ta kabul etmişti. Türkiye’nin tepkisinin ardından Yunan hükümeti karara itiraz etmişti. İlgili mahkeme iltica talebine ilişkin kararın yürütmesini durdurmuş, karar sonrası Süleyman Özkaynakçı gözaltına alınmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler