Kim, Trump'ın CIA Direktörü Pompeo'yu ağırlamış

Kore Yarımadası’nda ılımlı rüzgârlar sürerken Trump’ın müstakbel Dışişleri Bakanı, CIA Direktörü Pompeo’nun Kuzey Kore lideri ile görüştüğü belirtildi.

Yayınlanma: 18.04.2018 - 20:50
Abone Ol google-news

Nükleerden arınma ve barış görüşmeleri trafiğinin arttığı Kore Yarımadası’nda geçen ay sonunda tarihi bir ziyaretin gerçekleştiği ortaya çıktı. ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile mayısta planlanan görüşmesinden önce CIA Direktörü ve müstakbel Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yu Pyongyang’a gönderdiğini söyledi. Pompeo, Kuzey Kore lideriyle görüştüğü bilinen en üst düzey ABD’li yetkili oldu. Kuzey Kore’nin geçen yılın kasım ayında yaptığı kıtalararası balistik füze denemesi ve daha sonra ABDGüney Kore ortaklığında düzenlenen askeri tatbikatlarla gerilimin had safhaya ulaştığı Washington-Pyongyang ilişkileri, aradan geçen beş ayda tarihi bir yakınlaşma düzeyine ulaştı. Güney Kore’de düzenlenen Kış Olimpiyatları öncesinde ve sırasında Seul ile Pyongyang arasında gerçekleşen üst düzey görüşmelerin ardından, Kore’nin “nükleerden arınması” için görüşmeler yapılması gündeme gelmiş, ABD ile Kuzey Kore’nin liderler düzeyinde görüşmesi için hazırlıklar başlamıştı. Washington Post tarafından önce iddia olarak duyurulan CIA Başkanı Pompeo’nun Pyongyang ziyareti daha sonra ABD Başkanı Trump tarafından Twitter’da açıklandı. Trump, “Mike Pompeo geçen hafta Kuzey Kore’de Kim Jong Un ile görüştü. Görüşme iyi gitti, iyi bir ilişki kuruldu. ABD- Kuzey Kore zirvesinin detayları üzerinde çalışılıyor. Nükleersizleşme hem Dünya hem de Kuzey Kore için iyi olacak!” ifadelerini kullandı. Trump, Pompeo’yu 13 Mart’ta görevden aldığı Rex Tillerson yerine Dışişleri Bakanlığı için aday olarak göstermişti. Pompeo’nun koltuğa oturması için onay henüz alınmadı.

Barış anlaşması gündemde

Öte yandan, fiili savaşın sona erdiği 1953 yılından bu yana kağıt üzerinde savaş halinin devam ettiği Kore Yarımadası’nda, ateşkes anlaşmasının barış anlaşmasına dönüştürülebileceği iddia edildi. Güney Koreli üst düzey güvenlik danışmanı Pyongyang’ın nükleer silahları bırakması halinde “Kore mütarekesini bir barış anlaşmasıyla değiştirme olasılığını inceliyoruz” dedi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler