İsrail ve İran arasında füze düellosu... BM'den çağrı geldi

ABD Başkanı Trump’ın İran’la nükleer anlaşmadan çekilme kararı sonrası anlaşmanın iptalini en çok isteyen İsrail ile İran arasında saldırılar oldu. Suriye’deki İran güçleri, İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki askeri unsurlarını vurdu. İsrail, Suriye’deki İran hedeflerine yönelik saldırılarla yanıt verdi. 28 İsrail uçağı 60 füze attı. Karadan da 10 füze fırlatıldı. Gerginliğin tırmanması üzerine BM'den çağrı geldi.

Yayınlanma: 11.05.2018 - 07:43
Abone Ol google-news

Donald Trump’ın İran ile yapılan uluslararası nükleer anlaşmadan çekileceklerini açıklamasının ardından savaş senaryoları konuşulurken, önceki gece Suriye’den İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’ne füzeler atıldı. Ardından İsrail, Suriye’deki askeri hedeflere hava saldırısı gerçekleştirdi. Bu, Suriye’de iç savaşın başladığı 2011’den beri İsrail ile İran arasındaki en büyük askeri çatışma oldu. İran’ın bu ülkeye yerleşmesinden rahatsız olan İsrail, son dönemde endişesini giderek yüksek tondan dünya kamuoyuyla paylaşıyordu. Uluslararası toplumun İran ile nükleer anlaşma yapmasını yıllardır en sert eleştiren ülke olan İsrail, Trump’ın mutabakattan çıkması için de yoğun diplomatik çaba göstermişti.

 İSRAİL: ALTYAPI ÇÖKERTİLDİ

Önceki gece yaşanan roket saldırılarıyla ilgili İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, İsrail’in “neredeyse Suriye’deki İran altyapısının tamamını vurduğunu” söyledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, İran’ın “kırmızı çizgiyi aştığını” ifade etti. Netanyahu, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, hiçbir roketin İsrail topraklarına düşmediğini belirterek,“Bizim eylemlerimiz doğrudan Suriye’deki İran’a ait hedeflere yönelik. Ancak Suriye ordusu bize karşı eylemde bulunursa biz de ona karşı eylem yaparız. Dün (önceki gün) de bu yaşandı ve bize ateş açan Suriye ordusuna ait hava savunma sistemlerini vurduk” ifadelerine yer verdi. Suriye devlet medyası, İsrail saldırılarında bir radar istasyonunun, Suriye hava savunma sistemlerinin ve bir cephane atık alanının vurulduğunu duyurdu.

‘KASIM SÜLEYMANİ’ İDDİASI

İsrailli ordu sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus, İran füzelerinin, İran Devrim Muhafızları’nın seçkin birliği Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin emri ve komutasıyla atıldığını söylerken, füzelerin başarısız olduğunu söyledi. İsrailli sözcü, Suriye’de onlarca İran askeri üssünün ve Suriye hava savunma biriminin imha edildiğini öne sürdü. Rusya Savunma Bakanlığı ise Suriye hava savunmasının, İsrail’in attığı füzelerden yarısını düşürdüğünü açıkladı.

 Rusya, İsrail’in F-15 ve F-16’lardan oluşan 28 savaş uçağıyla saldırdığını, uçaklardan havadan karaya 60 füze atıldığını bildirdi. Bunların yanı sıra İsrail’in10 adet karadan karaya füzeyi de kullandığı aktarıldı. Moskova, Amerikan ambargosuna rağmen İran’la tek taraflı olarak bağlarını derinleştirmeye devam edeceğini de vurguladı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail’in İran’a yönelik hava saldırısı sonucu 23 savaşçının öldüğü, bunlardan beşinin Suriye askeri olduğunu bildirdi.

 ABD: TRUMP’IN HAKLILIĞINI KANITLADI

BEYAZ Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Fox News’e yaptığı açıklamada, “Golan saldırısı İran rejimine güvenilemeyeceğine dair bir başka olay oldu.

 Aynı zamanda başkanın (Donald Trump) İran anlaşmasından çıkma kararının doğru olduğunu hatırlattı” dedi. Sanders, yayınladığı yazılı açıklamayla da İran’ı kınadı ve İsrail’in kendini savunma hakkına verdikleri güçlü desteği ifade etti. Sanders, “İran rejiminin Suriye’ye İsrail’i hedef alan saldırı roketleri ve füze sistemleri konuşlandırması kabul edilemez ve tüm Ortadoğu için çok tehlikeli bir gelişmedir” ifadelerine yer verdi.

 RUSYA VE FRANSA’DAN İTİDAL ÇAĞRISI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mikhail Bogdanov, İran ile İsrail arasında gerginliğin azaltılması ve itidal çağrısı yaptı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Bu son derece rahatsız edici bir trend. Tüm meselelerin diyalogla çözülebileceği gerçeğinden hareket ediyoruz” dedi.

 ALMANYA VE İNGİLTERE’DEN TAHRAN’A KINAMA

Almanya Başbakanı Merkel, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile yaptığı telefon görüşmesinde, İran’ın Golan Tepeleri’ne yönelik roket saldırısını kınadı. Merkel’in Ruhani’ye Tahran, yükümlülükleri yerine getirdiği sürece, ülkesiyle birlikte Fransa ve İngiltere’nin nükleer anlaşmaya destek vereceğini ilettiği belirtildi. İngiltere Başbakanı Theresa May de İsrail lideri Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, İran saldırısını kınadı. 10 Numara’dan gelen açıklamaya göre; May, İran’ın saldırganlığı karşısında İsrail’in kendini savunma hakkını desteklediklerini ifade etti. İngiltere’nin, Tahran’a yeni saldırılardan kaçınması için yaptığı çağrıyı Netanyahu’ya da aktaran May, tarafları sükunete davet ettiklerini yineledi.

 KÖRFEZ’DEN İSRAİL’E DESTEK

En sürpriz açıklama Bahreyn’den geldi. Dışişleri Bakanı Şeyh Halid bin Ahmed el Halife, Twitter açıklamasında, “İran bölgedeki statükoyu ihlal, diğer ülkeleri işgal ettiği sürece bölgedeki her ülke -buna İsrail de dahil- tehlike kaynaklarını yok ederek kendini savunma hakkına sahiptir” ifadeleriyle İsrail’in Suriye’ye yönelik operasyonlarının haklı olduğunu savundu.

NETENYAHU: İRAN KIRMIZI ÇİZGİYİ AŞTI

 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “İran kırmızı çizgiyi aştı” dedi.

Suriye’de yaşanan İran-İsrail gerilimi tırmanmaya devam ediyor. Suriye'deki İranlı milis güçlerini Golan Tepeleri'ne roket saldırısı düzenlemekle suçlayan İsrail’den yeni bir açıklama geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in roket saldırıları yaparak “kırmızı çizgiyi aştığını” söyledi. Saldırıya karşılık verdiklerini ifade eden Netanyahu, Suriye'deki İran hedeflerine karşı büyük çaplı bir saldırı düzenlendiğini söyledi. Netanyahu, İsrail'in İran'ın roketlerini havada engellediğini belirterek, İsrail’in İran'ın Suriye'de kendisini askeri olarak güçlendirmesine izin vermeyeceğini ifade etti.

Suriye'deki İran güçlerinin Golan Tepeleri'ne roket saldırısı düzenlediğini iddia eden İsrail, İran Devrim Muhafızlarına ait hedeflere karşı Suriye'de çok büyük bir operasyon gerçekleştirmişti.

 BM’DEN "DÜŞMANCA EYLEMLERE SON VERİN" ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ofisinden yayınlanan yazılı açıklamada, İran ve İsrail'e "Düşmanca eylemlere derhal son verin" çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ofisinden ABD’nin Nükleer Anlaşma’dan çekilmesinin ardından İsrail ve İran arasında tırmanan gerilime ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada Guterres’in tüm düşmanca eylemlere derhal son verilmesi ve bölgede yeni bir çatışmanın yaşanmaması için kışkırtıcı eylemlerden kaçınma çağrısında bulunduğu ifade edildi. Genel Sekreterlik açıklamasında, BM'nin bölgede gerilimi düşürmeye yönelik ve Orta Doğu'da istikrarın sağlanmasına yönelik çabaları desteklemeye devam ettiği belirtildi. Suriye'deki çatışmanın siyasi bir çözümle sona erdirilmesi gerektiğinin altını çizen BM Genel Sekteri, BM Güvenlik Konseyi'ne konuyu etkili bir şekilde ele alması ve sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulundu.

Suriye'deki İran güçlerinin Golan Tepeleri'ne roket saldırısı düzenlediğini iddia eden İsrail, İran Devrim Muhafızlarına ait hedeflere karşı Suriye'de çok büyük bir operasyon gerçekleştirmişti.

CHP: İRAN'A KUŞATMA BAŞLAYACAK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, ABD'nin İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı çekildiğini, bu adım sonrası İran'ın uluslararası toplumla ilişkilerinin gerileceğini savunarak, "İran'a dönük içeriden ve dışarıdan bir kuşatma başlayacak" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında ABD'nin İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı çekildiği açıklamasını hatırlatarak bu adım sonrası İran'ın uluslararası toplumla ilişkilerinin gerileceğini savundu. Öztürk Yılmaz, İran'ın uluslararası toplumda daha fazla sorun yaşayacağını bildirerek, şöyle konuştu:

"Diğer ülkeler anlaşmaya sadık kalacaklarını açıklasalar da bazı sorunlar ister istemez ortaya çıkacaktır. Türk ekonomisi de İran'a ambargodan dolayı ciddi zarara uğrayacaktır. İran'ın varlığından rahatsız olanlar belli. Bu durumu bir şekilde farklı bir yöne çekip Sünni Araplar ile Şii İran'ı çatıştırmak istiyorlar. İsrail ve ABD, her ne kadar İran ile doğrudan çatışmaya dönük bir adım atacaklarmış gibi görünse de Sünni Araplar ile Şii İran'ı çatıştırmak istiyorlar. Bu uzun zamandır hesaplanan bir oyun ve şimdi sahneye konulmak isteniyor. İran'a dönük içeriden ve dışarıdan bir kuşatma başlayacak." 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler