Rusya'da kritik ekonomi zirvesi

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Suudi Enerji Bakanı Halit el-Falih ile görüştü. İkili, Rusya'nın 2. büyük şehri olan St. Petersburg'da bir araya gelerek fiyat seviyesi de dahil petrol piyasasına ilişkin konuları ele aldı.

Yayınlanma: 25.05.2018 - 14:17
Abone Ol google-news

22. Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) Rusya’nın St. Petersburg kentinde dün başladı. 26 Mayıs’a kadar sürecek foruma bu yıl, Rusya'nın da aralarında olduğu 100’den fazla ülkeden hükümet liderleri, yüzlerce yerli şirket yöneticileri, basın ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinden oluşan heyetler olmak üzere 15 bin kişinin katılması bekleniyor.

Suudi ve Rus dışişleri bakanları ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin de aralarında bulunduğu OEPC yetkililerinin katıldığı bir toplantıda ham petrol üretiminin günde 1 milyon varil artırılmasını tartışıldı. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Suudi Enerji Bakanı Halit el-Falih ile 17 aydır yürürlükte olan global petrol arzı anlaşmasını yeniden masaya yatırdı.

Bu ay Brent ham petrol fiyatları 80.50 dolara ulaşarak 2014'ten beri en yüksek seviyeye çıkmıştı. Petrol fiyatları geçtiğimiz hafta ABD ile Çin'in ticarete ilişkin anlaşmaya varmalarıyla birlikye 71.80 dolara kadar inmişti.

Commerzbank analistleri, petrol üretim sınırlamasında böyle bir esnekliğe gidilmesinin fiyatların yeniden fırlamasının önüne geçeceğini ifade etmiş ve "Pertolün 80 dolar bandına çıkması, aşılması zor bir sıkıntı oluşturacak çünkü tek çözüm petrol üretimin artırılması olacak" demişti.

<haber-yatay:971392>

Petrol İhraç Eden Ülkeler (OPEC) ve Rusya gibi OPEC dışı ülkeler, petrol fiyatlarındaki düşüşün önüne geçmek için 2017'de üretimi kısıtlama kararı almıştı.

OPEC'in kısıtlamalarına Venezüella'nın petrol üretiminin azalması eklendiğinde global petrol piyasalarında bir çalkalanma meydana gelmişti. ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a karşı sertleşmesi ve nükleer anlaşmadan çıktığını açıklaması da geçtiğimiz hafta petrol fiyatlarının hızlıca yükselmesine sebep olmuştu.

Yükselen aktörler

Rusya ve OPEC ülkelerinin petrol fiyatlarını geçen yıldan beri yaklaşık yüzde 20 yükseltmesi başka aktörlerin piyasadan aldıkları payı yükseltti. ABD ham petrol üretimi geçtiğimiz iki sende yüzde 25 arttı ve günde 10.73 milyon varile ulaştı. Rusya ise günde 11 milyon varil petrol üretiyor. Ham petrol fiyatları arttıkça, Brezilya, Kanada ve ABD gibi OPEC dışı ülkelerin üretimlerinin de artacağı konuşuluyor.

<haber-yatay:970613,958513,961615,925232>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler