Durgunluk iki yıl sürer

İstanbul’da konut piyasasında doygunluk yaşandığı için Ankara’da yatırıma yöneldiklerini aktaran Akın, sektörün 2019’dan sonra öngörülebilir olduğunu dile getirdi.

Yayınlanma: 30.09.2017 - 21:44
Abone Ol google-news

Ankara’daki konut pazarında sıkı rekabet yaşandığını ve satış hızında yavaşlama olduğunu dile getiren Akfen İnşaat ve Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Selim Akın, yaşanan olağanüstü gündemler nedeni ile vatandaşın konut alımında kararsız kaldığını anlattı. “İnsanlar paralarını biraz daha muhafazakâr harcıyor. Talepte yavaşlama olsa da konutta arz sorunu yok” diye konuşan Akın, “Durgunluk 2019’a kadar sürecek. Sektörün 2019’dan sonra daha öngörülebilir olacağını düşünüyorum” diye konuştu. Akın, “Dolar aşağıya inince satış ofislerimizde hemen hareketlenme başlıyor” dedi.

Hız yavaşladı

İstanbul’un gayrimenkulde Kuzey şehir projesi ve kentsel dönüşüm dışında bir seçeneği kalmadığına değinen Akın, sektördeki talebin Türkiye genelinde sıkıntı yaşadığına dikkat çekti. Talepteki düşüklüğünün sebebinin ise ülke gündeminin yoğunluğundan kaynaklandığını belirten Akın, “Ankara’da olduğunuz için siyasetin ağırlığını hissediyorsunuz. Ancak, İstanbul’la kıyaslandığında Ankara’daki satış daha iyi. İnsanlar yine de konut ve altını en çok güvenilen yatırım aracı olarak görüyor” diye konuştu. Yalnızca İncek bölgesindeki metrekare fiyatlarının 5 yıl önce 2 bin 500 lira iken, şimdi 6 bine çıktığını kaydeden Akın, “2017’nin ilk 7 ayında yıllık 20 bin ve üzeri konut satılan büyük iller içerisinde Ankara lider oldu. Ankara’daki konut satışlarında yüzde 12.5 artışla 84 bin 788 konut satıldı. Bu artış oranı İstanbul’da yüzde 2.5” dedi.

Akfen'den Ankara'ya 800 milyon TL'lik yatırım

Konut sektörüne 27 yıl önce Ankara’nın Oran semtinde başlayan Akfen, sıkı rekabet ve yavaşlayan satışa karşın Ankara’ya 800 milyon TL’lik iki yatırım yaptı. Şirket, yapımına 2014’te başlayıp 2016’da oturuma açtığı 400 milyon TL’lik yatırımı İncek Loft’tan sonra, bir diğer 400 milyon TL’lik yatırımı Bulvar Loft’un 2019’da tamamlanacağını duyurdu. Loft markasıyla hayata geçirdiği 3 konut projesiyle 650 milyon TL’lik yatırım gerçekleştiren şirket, yapımı devam eden Bulvar Loft ve Bodrum Loft’un tamamlanması ile de bir milyar 250 milyon TL’lik yatırıma ulaşacak.

Loft’un gözü ABD ve Almanya’da

Akfen Holding’in konut sektörüne 27 yıl önce Ankara’nın Oran semtindeki 218 konutluk proje ile adım attığını aktaran Akın, bugün 2 bin 800 konutluk portföye ulaştıklarını dile getirdi. Loft projeleri içerisinde Levent Loft’un 100 milyon TL, Loft Bahçe’nin 150 milyon TL ile tamamlandığını; Bodrum Loft’un 200 milyon TL yatırım tutarıyla yapımına devam edildiğini belirten Akın, Loft markasının alanını konuttan ayırarak, genişletip ilerletmek istediklerini kaydetti. Türkiye’de edindikleri 27 yıllık tecrübelerini yurtdışına aktaracaklarının sinyalini veren Akın, Loft markası için ilk etapta ABD ile Almanya’daki fırsatları gözlediklerini söyledi. Yatırım anlamında ABD’nin konut satış fiyatları ve geri dönüş hızı bakımından her dönem cazibesini koruduğunu dile getiren Akın, “Brexit kararı sonrasında Londra’nın Avrupa Birliği dışındaki bir bölgede kalacak olmasıyla finans şehri gücünü kaybedeceği görülüyor. Londra’nın yerini Frankfurt’un alacak olması şimdiden yatırım anlamında bir fırsat oluşturuyor” şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler