‘Düş ülke’nin dansçıları

Çıplak Ayaklar Kumpanyası’nın kurucularından olan Tomasyan için dans, bale, cha cha, tango, flamenko, çağdaş dans gibi farklı akımlardan oluşmuyor. Dans kendi bedenini algılama merakıdır diyor Tomasyan.

Yayınlanma: 29.04.2015 - 06:21
Abone Ol google-news

Çıplak Ayaklar Kumpanyası, Dünya Dans Günü olan bugünü Mihran Tomasyan’ın ‘Sen Balık Değilsin ki’ adlı gösterisiyle kutluyor.

'Nietzsche şöyle demiş: ‘Ben ancak dans eden bir tanrıya inanabilirdim...’ biz böyle inananlar olarak bu tanrıyı aramaya devam ediyoruz. Muhtemelen bu yolculuk hiç bitmeyecek.” Bu sözlerin sahibi, Mihran Tomasyan. Çağdaş dans denilince ilk akla gelen oluşumlardan biri olan Çıplak Ayaklar Kumpanyası’nın kurucularından olan Tomasyan için dans, bale, cha cha, tango, flamenko, çağdaş dans gibi farklı akımlardan oluşmuyor. Dans kendi bedenini algılama merakıdır diyen Tomasyan, “kendi bedenini, iç dünyanı, kas dünyanı merak etmemek büyük bir boşluk yaratır. İnsanın ataları yemek bulmak için zıplayıp, koşmak zorundaydılar, sözün olmadığı zamanlardı, şimdi oturduğumuz yerden her şey olabiliyor. Unutmayalım ki doğa dans etmeye devam ediyor ve onunla uyumsuzluğumuz tam da böyle bir noktada başlıyor. Dans etmeyi unuttuğumuz günlerden beri” diyor. 2003’te kurulan kumpanya, ilk “neden” sorusunun farklı dillerdeki hallerini içeren bir gösteriyle çıkmıştı karşımıza.

Kumpanya, Dünya Dans Günü’nü bugün saat 19.00’da Çıplak Ayaklar Stüdyosu’nda Tomasyan’ın “Sen Balık Değilsin ki” adlı solo gösterisiyle kutlayacak. Kumpanya olarak, ‘Bildiriyi kaleme alsaydınız içeriği nasıl olurdu’ sorusuna, on bir yıl önce yazdıkları manifesto ile cevap veriyor Tomasyan:

“Çıplak Ayaklar Kumpanyası, saz çalan olmaktansa kopan tel olmayı tercih eder.

Her türlü hayale açıktır. Çoğalsak ne güzel olur.

Ama kopan tek bir tel bile anlaşılmaya yeter. Her türlü ayrım ve şiddete karşıdır.

Düşünmeye, tartışmaya, konuşmaya iyi gelebilir.

Çocukların da ulaşabileceği yerlerde saklanmasında bir sakınca yoktur.

‘Şarkı dinlemek yerine şarkı söylemeyi’ tercih eder.

Kerameti kendinden menkuldür. Deneme aşamasındadır ve hep deneme aşamasında kalmayı tercih eder. ‘Dansçı-oyuncu- tiyatrocu- müzisyen- video.’ Çok amaçlı bir yapı oluşturmayı düşlemektedir.

İlhan Berk’in ‘Çıplak ayak’ şiirinde dediği gibi, ‘bir düş ülke’dir, ya da bu ‘düş ülkeyi’ arar.”

Çıplak Ayaklar Kumpanyası için hâlâ güncelliğini koruyan bu manifesto, Tomasyan ve ekibinin nasıl bir yapı ve dans hayali kurduklarının da resmini çiziyor aslında.

(Topluluk, 3-4 Mayıs’ta “Kız Doğdu”, 16-17-18-20 Mayıs’ta ise “Ters Okyanus” adlı dans gösterilerini saat 20.00’de sahneleyecek.)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler