E-ticaret kanunsuz büyüyor

TÜBİSAD Başkanı Kemal Cılız’a göre sektörde potansiyel var, ancak hukuki güvence olmadığından pazar yavaş büyüyor. Kişisel Verilerin Korunması, elektronik ticaret kanunlarının bir an önce yasalaşması gerekiyor.

Yayınlanma: 30.06.2014 - 10:16
Abone Ol google-news

Türkiye e-ticaret pazarının büyüklüğü 14 milyar lira, toplam perakende içerisindeki online harcamaların tutarı ise yaklaşık yüzde 1.3 seviyesine çıktı.

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından bu yıl ilk kez, Elektronik Ticaret Derneği (ETİD) proje ortaklığı ve Deloitte Türkiye proje yönetimi ile hazırlanan “Türkiye e-Ticaret Pazarı-2013” raporu TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Cılız’ın ev sahipliğinde açıklandı. Raporda şu tespitlere yer verildi:

* Türkiye halen elektronik ticarette arzu edilen seviyede değil, ancak inanılmaz bir büyüme potansiyeline sahip.

* E-ticaretin gelişimi için sağlıklı bir hukuki zemine ihtiyaç var. Kişisel Verilerin Korunması, elektronik ticaret kanunlarının bir an evvel yasalaşması ve Tüketicinin Korunması Kanunu’nun ikincil düzenlemelerinin sektörün gelişimine yönelik yapılması çok önemli.

* Toplam perakende harcamalarının içerisinde yüzde 1.3 olan e-ticaret payı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında, bu alanda önemli bir büyüme potansiyelimiz olduğunu gösteriyor

TÜBİSAD verilerine göre, 14 milyar liralık ticaretin 5.1 milyar ile en büyük payı tatil ve seyahat harcamaları aldı. İkinci sırada 5 milyar lira ile caddelerde mağazası olmayan sadece online perakendecilik yapan şirketlerden yapılan harcamalar yer aldı. Çok kanallı perakende 2.3 milyar lira, online bahis ise 1.6 milyar liradan oluşuyor. Rapora göre Türkiye’de yapılan toplam perakende harcamalarının sadece yüzde 1.3’ü internetten yapılıyor. Bu oran gelişmekte olan ülkelerde ortalama yüzde 3.5. Gelişmiş ülkelerde ise bu oran yüzde 5.5. Türkiye’de internetten yapılan kartlı ödemeler 2013’te 35 milyar liralık ciroya ulaştı. Bu yıl rakam 40 milyar lirayı geçecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler