Ege perişan, kurumlar anlaşamadı

Ege’de önceki gece meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem, Kos’ta biri Türk, iki kişinin ölümüne yol açtı. Bodrum, Datça ve Marmaris’te şiddetli hissedilen depremden sonra oluşan tsunamide tekneler birbirine girdi, araçlar metrelerce sürüklendi, evler yıkıldı, yurttaşlar dışarıda geceledi. Yetkililerin gece ve gün içinde depremin büyüklüğünü defalarca farklı açıklaması tartışma yarattı.

Yayınlanma: 22.07.2017 - 03:54
Abone Ol google-news

<video:786248>

Yunanistan’ın Kos adası açıklarında önceki gece saat 01.31’de meydana gelen ve başta Bodrum, Datça, Marmaris olmak üzere neredeyse tüm Ege kıyı şeridinde şiddetli hissedilen 6.6 büyüklüğündeki deprem büyük panik yarattı. Depremde, Kos adasında biri Türk, diğeri İsveçli iki kişi yaşamını yitirdi. Adada 5’i ağır 120 kişi yaralandı. Depreme Yunanistan’da yakalanan 200’ün üzerinde Türk vatandaşlarını almak üzere Dışişleri Bakanlığı’nca adaya feribot gönderildi. Bodrum ve Datça’da da onlarca kişi hafif yaralandı.

Kandilli’den yapılan açıklamada 160 civarı artçı sarsıntı kaydettikleri belirtildi. Artçı şokların en etkilisi 20.09’da meydana geldi. Merkez üssü Bodrum Akyarlar olan artçı depremi AFAD 5.0 büyüklüğünde açıklarken Kandilli ise 4.9 olarak duyurdu. Artçı depremin herhangi bir yıkıma yol açmadığı belirtildi.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, depremin büyüklüğünü 6.6 olarak açıklarken, depremin merkezinde hissedilen şiddetin 7.0 olduğunu belirtti. Kandilli’den tsunamiyle ilgili olarak da “Tsunami Bodrum liman içindeki istasyonda maksimum 13 cm olarak ölçüldü. Ancak güney kıyılarında 30-40 cm olarak görüldü” denildi.

Şezlongda uyudular

Bodrum’daki yurttaşlar ve çok sayıda turist, geceyi sokaklarda, parklarda, şezlongların üzerinde geçirdi. Sabahın ilk ışıklarıyla pek çok tatilcinin Bodrum Dalaman Havalimanı’na giderek uçak bileti aldığı görüldü.

Acil boşaltıldı...

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nden yapılan açıklamada, “Bodrum deniz seviyesi istasyonunda 13 santimetre tsunami dalgası ölçülmüştür” denildi. Yaklaşık 3 dakika boyunca gelen dalgalar nedeniyle sahildeki otellerin alt katları ile restoran bölümlerini su bastı, 16 işyeri sular altında kaldı. Sarsıntı esnasında camdan atlayan ve yaralanan çok sayıda kişi, Bodrum Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Bodrum Devlet Hastanesi Acil Servisi’nin asma tavanında hasar oluştu. O sırada acilde hastaların olduğu öğrenildi.

Datça’da da panik

Datça’da depremin en fazla hissedildiği yer, Reşadiye Mahallesi oldu. Burada iki katlı eski taş bina, depreme dayanamadı. Deprem sırasında evde bulunan Hediye Papatya (38) ve 14 yaşındaki yeğeni Hümeyra Papatya kendilerini dışarı attı.

Su ters döndü

Öte yandan Gümbet Koyu’nda otel ve restoranların masa, sandalye, şezlonglarının suya sürüklendiği görüldü. Deprem uzmanı Prof. Dr. Zafer Akçığ bu durum için “Çekilmeden ve deniz yüzeyindeki kırılmadan dolayı, faylar düşey hareket ettiği için su ters dönerek güçlü bir şekilde kıyıya vurmuş” diyor.

‘Siyanür’ endişesi

Ege’deki son deprem, altın madeninin siyanür liçinden kalan atık havuzlarının bulunduğu Bergama’yı korkuttu. Çevreciler ve bölge halkı, mahkeme kararlarıyla kapatılması gerekirken kayyımla işletilen Koza Altın Madeni’ne ait iki atık havuzunun bölgedeki bir depremle Bakırçay Havzası’na felakete yol açmasından endişe ederken, şirket yeni bir atık havuzu için ÇED süreci başlattı.

Deprem uzmanından tatilcilere uyarı

Ege 6.6 ile sallandı... İşte deprem anı ve sonrasına ait çarpıcı kareler

Ölüm Kos’ta yakaladı

Kos’ta yaşamını yitiren 39 yaşındaki Sinan Kurtoğlu’nun ve İsveç vatandaşının minare yıkıldığı sırada caminin yanındaki kafeteryada oturduğu ve enkaz altında kalarak öldüğü belirtildi. Kurtoğlu’nun acı haberi, İzmir’in Karşıyaka ilçesindeki ailesini ulaştı. Üç arkadaşıyla tatile giden İzmirli Kurtoğlu’nun, Karşıyaka Bostanlı’da kafe işlettiği belirtildi. Tatilde depreme yakalanıp yaşamını yitiren Kurtoğlu’nun kardeşi Canan, annesi Simin ve babası Ali Kurtoğlu, aldıkları acı haber üzerine Bodrum’a yola çıktı. Acılı ailenin Bodrum’dan, cenazeyi almak için İstanköy’e geçecekleri öğrenildi.

LİMANDA ÇATLAK

Yunanistan Güney Ege Eyaleti Valisi Yorgos Hacimarkos, ülkesindeki bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Kos adasında 2 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Ayrıca çoğunluğu turist 120 kişinin yaralandığını açıklayan Hacimarkos, bunlardan 5’inin durumunun ağır olduğunu vurguladı. Türk Dışişleri’nden yapılan açıklamada ise, “200’ün üzerinde vatandaşımızın tahliyesi için çalışmalar devam etmektedir” denildi. İlk etapta 4’ü yaralı 202 kişi Bodrum Limanı’na dün feribotla getirildi. Müdahale edilen yaralılar ambulansla hastaneye kaldırıldı. Depremi Kos’ta yaşayanlar, sarsıntı anında ayakta durmakta güçlük çektiklerini, denizin taştığını, yerin yarıldığını gördüklerini söyledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler