Ege’yi zıplattı

Önce İzmir, ardından Denizli sallandı. 6 büyüklüğünde deprem halkı sokağa döktü.

Yayınlanma: 08.08.2019 - 20:59
Abone Ol google-news

İzmir’de dün sabah saatlerinde 4.8 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından Denizli de art arda sallandı. Son deprem saat 14.25’te meydana geldi. Merkez üssü Bozkurt ilçesi olan depremin büyüklüğü 6.0 olarak kaydedildi. Sarsıntı, 7.09 kilometre derinlikte gerçekleşti. Sarsıntılar Aydın, Manisa, Kütahya, Afyonkarahisar, Antalya, Burdur ve Isparta’da da hissedildi. Deprem sırasında bazı yerlerde heyelan olması dikkat çekerken, deprem uzmanları riskli evlere girilmemesi konusunda uyarıda bulundu. AFAD’dan yapılan açıklamada, deprem sonrası ilk belirlemelere göre 23 kişinin hastanelere başvurduğu belirtildi. Bozkurt ilçesinde enkaz altında kalanlar AFAD ve itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı ve hastaneye kaldırıldı. İlk tespitlere göre 100’ü aşkın ev hasar gördü. Valilik ve AFAD ölen olmadığını bildirdi. Bozkurt Belediye Başkanı CHP’li Birsen Çelik’in makam odasının duvarı yıkıldı.

Hasarlı evlere girmeyin
Denizli Valisi Hasan Karahan, artçılar olabileceği için “evlere girmeyin” uyarısı yaptı. Karahan, “Yıkım olduğuna dair bilgiler var. Kerpiç evler ve ahırlarda yıkımlar var. Betonarme evlerde ufak tefek çatlaklar haricinde bir bilgi bulunmuyor. Enkaz altında kalan yaralı bilgisi henüz gelmedi.Resmi kurumları boşalttık. Bütün hizmetleri binaların bahçesinde sürdürüyoruz” dedi. Denizli İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk ise deprem bölgesinde 6 kişinin hastanelere kaldırıldığını açıkladı.

Artçılar sürecek
AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, depremin yol açtığı hasara ilişkin bilgi verdi. Güllüoğlu, “Binalarda hasarlar olduğu bilgisi bize ulaştı. Çatlaklar, bacaların düştüğü, kiremitlerin kırıldığı gibi. Onlar için de yine elimizden geleni yapıyor olacağız. Şu ana kadar 2 ila 4 büyüklükleri arasında 10’dan fazla artçı deprem oldu. Bunlar devam edecektir” diye konuştu. Deprem sonrası en çok etkilenen ilçe Tutluca oldu. Tutluca Mahalle Muhtarı Hüdai Karaşahin, 199 hanenin 100’ünde hasar olduğunu açıkladı. Muhtar Karaşahin, “Herkes dışarda gölgeliklerde oturduğu için can kaybı yok. Yardım bekliyoruz, barınma ihtiyacımız var. Evlerin çoğu kerpiç, betonarme evler daha fazla hasarlı” dedi.
Denizli’nin Acıpayam ilçesinde 20 Mart’ta da 5.5 büyüklüğünde deprem olmuştu. Depremde 22 vatandaş yaralanmış, 7 bina tamamen yıkılmış, 278 yapıda hasar tespit edilmişti.

HÜMA’NIN GÖZYAŞLARI

Deprem Burdur’da da hissedildi. Oyun oynadığı esnada meydana gelen depremden korkan 8 yaşındaki Hüma Çalışkan gözyaşları içinde, “Her şey düştü, her ev de dengesini kaybetti. Ablam odaya geldi, deprem oluyor dedi ve yatağın altına saklandı” dedi.


Depremden en fazla etkilenen ilçelerden biri Tutluca oldu.


BAĞLANTILI DEPREMLER DEĞİL

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Tüysüz, Denizli’de meydana gelen depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Tüysüz’ün açıklamaları şöyle: “Farklı lokasyonda; bir tanesi İzmir’de bir tanesi de Denizli’nin Baklan yöresinde oldu. Birbiriyle bağlantısı olan iki deprem değil. Geçmişte de olmuş depremler görülüyor. Bizim açımızdan çok sürpriz olmayan tarzda depremler. 6 önemli bir sarsıntı yapar. Özellikle fayın üzerinde bulunan kesimlerde. Bunun arkasından 5 - 5,5 büyüklüğünde depremlerin gelmesi de olasıdır. Hasarlı binalara girilmemeli.”

Beklenen sarsıntılar
Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, paniğe neden olan depremle ilgili şu çarpıcı açıklamalarda bulundu: ‘’Bozkurt yöresi zaten bir fay ağının üzerinde çok sayıda fay var burada ve bunlar aktif faylar. Bu faylar çok büyük değil. Bu çok beklenen ve olduğunda yer bilimcileri şaşırtmayacak bir bölge.Ayrıca bu bölgeye Çivril’in güneyinden doğu batı yönlü faylar da buraya geliyorlar. Gerçekten de burası fayların kesiştiği bir köşe başı konumunda. Sık sık deprem olması beklenen bir yer.”

İzmir için önemli fay
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kuşadası Körfezi’ndeki depremin Tuzla fayının etkisinde oluştuğunu değerlendirdiklerini belirtti. Tuzla fayının İzmir’i ilgilendiren önemli bir fay olduğunu kaydeden Sözbilir, Bornova ve Menderes ilçelerinden geçen bu fayın 1992 yılında 6 büyüklüğünde deprem oluşturduğunu söyledi. Prof. Dr. Sözbilir, Türkiye’de 6 ve üzerindeki büyüklüklerde meydana gelen depremlerin yıkıcı nitelik taşıdığına işaret ederek, Denizli’deki depremin bu eşikte meydana geldiğini anlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler