Eğitim için 20 kilometre

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, “Yatılı Bölge Okulları kapanıyor” açıklaması, ciddi tartışmaları beraberinde getirdi. Eğitimciler, yaşanan yol ve servis sorunlarına işaret ediyor.

Yayınlanma: 14.04.2015 - 06:58
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık’ın “yatılı bölge okullarının artık misyonunu doldurduğu ve bazı bölge okullarında doluluk oranının yüzde 50`nin altına indiği ve bu okulların kapatılıp, öğrencilerin taşımalı eğitime yönlendirileceğini’’ işaret eden açıklamasının ardından, gözler taşımalı eğitim sistemindeki aksaklıklara çevrildi.

1997 yılında 8 senelik zorunlu eğitime geçilmesi ile kullanımı yaygınlaşan taşımalı eğitimle ilgili tartışmalar, 4+4+4 sisteme geçilip, eğitim süresinin 6 saatten, 7.5 saate yükselmesiyle artmıştı. Tartışmaların odağında, öğrencilerin eğitim için evlerinden uzak yerleşim merkezlerine gitmeleri ve yaşanan servis kazaları yer alıyordu.

Yol güvenliği yok

Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir yatılı bölge okullarının kapanması halinde, öğrencilerin bölgedeki cemaat ve tarikatlar için bir kaynak haline geleceğine dikkat çekerek, şunları söyledi.

“Yatılı okul geleneği ülkemizde Osmanlı’dan beri süregelen bir sistemdir. Bir düzenleme yapılacaksa, bu köy okullarının geliştirilmesi ilgili olmalıdır.

Doğu ve Güneydoğu’da günde ortalama 20 kilometre yolu kat ederek eğitim görmeye çalışan öğrenciler var. Ulaşım konusuna da dikkat çekilmesi gerekiyor, ayrıca servis araçlarıyla kimi bölgelerde ulaşım olanaklarının ve yol güvenliğinin sağlanması söz konusu değil”.

Aç susuz bekleyiş

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Cansel Güven ise 4+4+4 sistemiyle birlikte gelinen noktanın pek çok sakıncayı beraberinde getirdiğini söyledi ve taşımalı eğitimdeki problemleri şu sözlerle dile getirdi:

“Milli Eğitim Eski Bakanı Ömer Dinçer, ilköğretim 1. sınıfa giden bir öğrenci ile 8. sınıfa giden bir öğrencinin aynı süre okulda bulunmasının, aynı tuvaletleri kullanmasının, aynı yemekhaneleri hatta aynı bahçeyi kullanmasının pedagojik ve gelişimsel açıdan çok sakıncalı olduğunu dile getirmişti. Ancak yeni eğitim sisteminde pek çok okulda tabela dışında bir ayrıştırma görmedik. Taşımalı eğitimde de durum böyle. Eski sistemde 1. ve 8. sınıf öğrencisi aynı süre, yaklaşık 6 saat okulda olurlarken yeni sistemde 7.5 saat okulda oluyorlar.”

Taşımalı eğitime kayıtlı öğrencilerin, kırsaldaki fakir aile çocukları olduğunu işaret eden Güven, 66 aylık çocukların ve ana sınıfı öğrencilerinin yarı aç, üşüyerek bekleşmelerinin daha da acıklı olduğunu söyledi. Yatılı Bölge Okulları’na, 2013-2014 öğretim yılı için, 159 bin 53 öğrenci kayıt yaptırmıştı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler