Sorular uzun zaman kısa

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi dün yapıldı. 2 milyon 381 bin 784 adayın başvurduğu sınav öncesinde 15 dakika kuralı nedeniyle yüzlerce öğrenci yine mağdur oldu. Sınava giremeyenler bir yıl daha bekleyecek. Sınava katılan öğrenciler soruların uzunluğu ve sürenin azlığından yakındı. YKS’nin ikinci etabı bugün yapılacak.

Yayınlanma: 30.06.2018 - 22:58
Abone Ol google-news

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) dün yapıldı. 2 milyon 381 bin 784 üniversite adayının başvurduğu oturum, dün sabah 10.15’te başladı. Adaylar; 135 dakika boyunca Türkçeden 40, sosyal bilimlerden 20, matematikten 40, fen bilimlerinden 20 olmak üzere toplam 120 soruyu yanıtlamaya çalıştı.

Beyazıt’taki İstanbul Üniversitesi Merkez Yerleşkesi’ndeki sınav salonlarına sabah “15 dakika kuralı” nedeniyle 10.00’da hazır bulunan adaylar, kaygılı ve heyecanlıydı. Kimi adaylar sınav salonlarına son saniyelerde yetişti, kimisi yetişemedi. Saat 10’dan sonra gelen adaylar, sınav salonlarına alınmadı.

Su Bilimleri Fakültesi önünde çocuğunu bekleyen velilerden biri, hem öğretmen hem de anne olduğunu söyleyerek, ilk kez uygulanan sınavı eleştirdi: “Anlamaya ve yorumlamaya dayalı bir sistem getirileceği açıklandı. Ancak müfredat değişmedi, biz yine geçen yılla aynı şeyleri öğrettik. Sınav ilk kez uygulandığından gelecek soru çeşitlerini bilmiyorduk.”

‘Soruda uyuyakaldım!’

Saatler 12.30’u gösterdiğinde sınavdan çıkan gençler; sınavı genel olarak zor bulmadılarını söyleseler de matematikte sürelerinin yetmemesinden yakındılar. Türkçe sorularının anlamaya ve yoruma dayalı olduğunu anlattılar. Öyle ki sınavdan çıkan bir öğrenci, arkadaşına “Türkçenin 15. sorusunda uyuyakalmışım” dedi. Matematik sorularının da mantığa dayalı olduğunu söyleyen adaylardan biri, bu durumu “Matematik çok saçmaydı; ‘Zordu’ demiyorum ‘Saçmaydı’ diyorum. 40 soruyu o kadar sürede yapmak imkânsızdı, çünkü genellikle mantık sorularıydı” diye yorumladı.

‘Matematik uğraştırdı’

Sınava ilk kez giren, temel lise mezunu Şeymanur, sınavı kolay bulduğunu söyledi. “Matematik soruları zor değildi, ama uzun ve uğraştırıcıydı. Türkçe paragraf soruları uzundu, dil bilgisi çok yoktu” diyen Şeymanur, endüstriyel tasarım bölümünü hedeflediği ve yarınki sınavın kendisi için daha önemli olduğunu belirtti. Meslek lisesi mezunu Ayşenur’un sınavı iyi geçmiş. Ayşenur, okulundaki matematik eğitiminden yakınıp şöyle dedi:

“Ben meslek lisesi çıkışlı olduğum için bize formül öğretmediler. Yapabildiğim kadarıyla 40 sorunun 20’sini mantıken yaptım. Vaktim yetmedi, Fen Bilgisi’ne çok az bakabildim. Türkçe ve sosyal bilgilerde ise çok uzun sorular vardı.”

Ayşenur’un babası da; meslek liselilerin bazı temel derslerde eksiği olduğuna dikkat çekti, “Okulun vereceği puanla iyi bir yere yerleşir inşallah, böylece bizim yüzümüzü de güldürür” dedi. İkinci kez üniversite sınavına giren Kerim Güzelhan ise ilk kez uygulanan YKS’nin geçen yıla göre çok daha kolay olduğunu düşündüğü belirterek, “Tahminim doğru çıktı. Matematikteki soruların çoğu mantıkla yapılıyordu. Güzel geçti” diye konuştu. Ece Ünlütürk de “Ben ikinci kez sınava giriyorum. Sistem değiştiği için ‘Matematik kolay olacak’ deniyordu. Hiç öyle değildi. Matematik zorladı; neredeyse paragraf sorusuydu. Anlamaya ve mantığa dayalıydı. Özellikle geometri çok zordu. Türkçe ise geçen yılkinden çok farklı değildi, hep aynı şeylerdi” dedi.

Sınavın ikinci oturumu bugün iki kademeli yapılacak. Alan Yeterlilik Testi (AYT) saat 10:15’te , Yabancı Dil Testi (YDT) 15:45’te başlayacak.

YKS sorularının tamamı, bu akşam Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) resmi internet sitesinden yayımlanacak.

Uzmanlar TYT sorularını Cumhuriyet’e değerlendirdi: Paragraflar zorladı

Sınav sorularını değerlendiren öğretmenler, Din Bilgisi ve Felsefe sorularının öğrencileri zorladığını, Türkçe bölümündeki paragraf sorularının ise adaylar üzerinde zaman baskısı yarattığını söylediler.

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları üniversite hazırlık bölüm başkanlarının yorumları şöyle:

Türkçe: Paragraf sorularında, öğrenci üzerinde oluşan zaman baskısı işleri zorlaştırmış olabilir. Sınavdaki anlam soruları gerek uzunluk gerekse yoğunluk bakımından okuma alışkanlığı olmayan öğrenciler için zorlayıcı olmuştur.

Matematik: Okuduğunu anlamaya ve yorumlamaya dayalı, çok fazla bilgi istemeyen ama verilen bilgiyi yorumlayıp oradan çıkarım yapılmasını hedefleyen sorular.

Fizik: Fizik soruları günlük hayata dair temel kavramları irdeleyen ve müfredat dahilinde açık, anlaşılır sorulardan oluşmuştur. Kırılma sorusu Fizik bölümünde diğerlerine göre ayırt edici bir soru olarak nitelendirilebilir.

Tarih: Sorular YGS’de çıkan soru tarzlarıyla benzerlik gösteriyor. Görsellik üzerinden yorum yapmayı gerektiren bir soru sorulmuş. İki soru paragraf üzerinden yorum yapılarak çözülebilir. İki İnkılap Tarihi sorusu basit bilgi sorusu olarak sorulmuş. Tarih sorularında genel olarak öğrencilerin zorlanmadığını söyleyebiliriz.

Felsefe: Bilgiyi ölçen bir soru olmakla birlikte genel olarak yoruma dayalı sorulardı. Soruların içinde geçen kişi isimleri ve kavramlar önyargı oluşturup sorunun zor algılanmasına sebep olacak nitelikteydi.

Uğur Okulları sınavlardan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt, “Türkçe önceki yıllarda olduğu gibi paragraf ve parçayı okuma, anlama ve yorumlama üzerine kurulmuştur. Sosyal Bilimlerde tüm bölümlerden orta kolaylıkta sorular sorulmuş olup Felsefe soruları daha zorlayıcı olmuştur’’ yorumunu yaptı.

Çözmeye zaman yetmedi

Bilfen Okulları bölüm başkanları da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının 2017 YGS’ye oranla öğrencileri zorladığını belirterek, Türkçe sorularıyla ilgili şu yorumu yaptılar:

“Türkçe her zaman olduğu gibi hızlı okuyabilen, doğru anlayabilen ve doğru çıkarımlarda bulunabilen öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınavdı. Sınavın dilbilgisi soru sayısının arttığı ve öğrencilerin belli konularda yeterliliklerinin sınandığı gözlemlenmiştir. Öğrencilerin kelime hazinesinin de sorgulandığı sınavda, anlam bilgisi sorularının içeriklerinin edebiyat alanı dışına da yöneldiği ve öğrencilerin öğretici paragraflarla okuma anlama yeterliliklerinin ölçüldüğü görülmüştür. Sınavdaki 40 sorunun çözülme süresi Türkçe yeterliliği olan bir öğrenci için bile 40 dakikanın üzerine çıkmıştır. Sonuç olarak gerek dilbilgisi gerek anlam soruları açısından nitelikli ve zorlayıcı bir sınav olmuştur.’’

Soru tarzı değişti

Bahçeşehir Koleji ortaöğretim ve liseden sorumlu genel müdür yardımcısı Dr. Özge Aslan da, soru tarzlarının değiştiğine dikkat çekerek, ‘’Ezbere dayalı soru tarzlarından uzaklaşılarak günlük hayatla bağlantılı sorulardan oluşmuş güzel bir sınav hazırlanmıştır. Bu sınavda, yorum yapma, analiz yapma, akıl yürütme, verilen görseli yorumlama gibi üst düzey düşünme becerileri gerektiren sorularla karşılaşılmıştır. Bu durum, öğrencilerin süre sıkıntıları yaşamalarına sebep olmuştur’’ dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler