Kırtasiye ürünleri Başsavcılık’ta

İnsan sağlığında ciddi sorunlar oluşturduğu için yasaklanan kimyasalları içeren kırtasiye ürünleri, toplam 13 bin 400 şubesi bulunan BİM ve A101 raflarında bulunuyor. Bakanlıkların yönetmelik ve mevzuatına aykırı olan ürünler, denetimsizlik sonucu kamuya sunuluyor.

Yayınlanma: 03.10.2018 - 20:40
Abone Ol google-news

 

BİM ve A101 tarafından piyasaya sürülen kırtasiye ürünleri, Sağlık Bakanlığı yönetmeliği ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı mevzuatına aykırılık taşıyarak insan sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle Cumhuriyet Başsavcılığı’na taşındı.

Okullarda rant alanı olarak görülen kırtasiye malzemeleri, çocukların ilgisini çekmek üzere tasarlanıp piyasaya sürülüyor. Standartlara uygunluğu ve içerdiği zararlı maddeler labaratuvar ortamında yapılan testlerle anlaşılabilen ürünler, çocukların sağlığı açısından ciddi riskler taşıyabiliyor. İlgili yönetmeliklere göre; kırtasiye ürünlerinin belirli nitelikler taşıması ve bazı işaretlemelerin olması gerekiyor. Bunlardan en önemlisi olan Türk Standartları Enstitüsü (TSE markası) ibaresinin ilgili ürünlerin TSE laboratuarlarında testlerinin ve muayenelerinin yapıldığını gösteriyor. CE işareti ise ürünün insan, hayvan ve çevre açısından sağlıklı ve güvenli olduğunu bildiriyor. EN71-1 ibaresi ürünün mekanik ve fiziksel özelliklerinin standartlara uygun olduğunu, EN71-2 ibaresi yanmazlık özelliğine ilişkin standartları, EN-71-3 ibaresi ağır metallerin belirlenen sınırlar dâhilinde fitalat ve BPA analizlerinin yapıldığı anlamına geliyor.

Satışa devam ediliyor

Sağlık Bakanlığı’nın “Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunması Hakkında Yönetmelik” gereğince toluen, xylol, aseton, benzen, trikloretan, perkloretilen, halojenli hidrokarbonların yasaklanmasına karşın yapıştırıcıların içeriğinde kullanılıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 2011 yılında yayınlanan “Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi Ve Denetimine İlişkin Tebliğ” ile kimyasalların bazıları sınırlandırılsa da piyasa denetimsizliği sonucu ürünlerin satışı devam ediyor.

Kansere yol açıyor

İbarelerin ve üretici firma bilgilerinin bulunmadığı BİM ve A101 ürünleri, “kanunlara aykırı olarak denetimsiz satış” gerekçesiyle yapılan suç duyurusuyla Edremit Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gündemine taşındı. Yapılan suç duyurusunda; niteliksiz kırtasiye ürünlerinde kullanılan fitalat, azo boya, antimon, arsenik, baryum, kadminyum, nikel, krom, kurşun, civa, elenyum ve ağır metal gibi kimyasalların tükürük ve ter yoluyla vücuda geçtiğini üreme ve endokrin sistemine verdiği zararla birlikte kanser türlerine ve karaciğer hastalıklarına yol açtığı kaydedildi.

Binlerce çocuk tehlikede

Kırtasiye pazarının yüzde 70 ithal ürünlerden oluştuğu belirtilen suç duyurusunda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın labaratuvarında bu ithal kırtasiye ürünlerinin sonuçlarının “yüzde 50 olumsuz” olarak kayda geçtiği bilgisi paylaşıldı. Suç duyurusunda; Türkiye’de bulunan 6 bin 550 adet BİM, 6 bin 850 adet A101 bulunduğu dolayısıyla binlerce çocuğun tehlikede olduğu ifadeleri yer aldı.

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler