Bir dil kaybolmasın: Çocuklar ‘Shlomo’* desinler diye...

Süryanice eğitim verecek ilk anaokulu 86 yıl sonra Yeşilköy’de açılıyor.

Yayınlanma: 19.09.2014 - 21:42
Abone Ol google-news

4 yaşındaki Jan Paul’un en önemli işi, yeşil elişi kâğıdından kopardığı minik parçaları, en güzel şekilde önündeki kuş resminin üstüne yapıştırmak. Gerçi kuş en sevdiği hayvan değil. Ona göre, dinozor olsa daha iyi olurdu, ama yeşil en sevdiği renk. Jan Paul, Türkiye’nin ilk Süryani anaokulunun ilk öğrencilerinden biri ve çok yakında “smoko”dan (kırmızı) başlayarak Süryanice renkleri öğrenecek.

Beyoğlu Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Vakfı’nca Yeşilköy’de açılan Özel Mor Efrem Süryani Anaokulu’nun halen 15 öğrencisi var. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan tüm izinler alınmış ama resmi açılış için son bir onay kalmış. Bu da alındıktan sonra okul resmen öğretime açılacak. Beyoğlu Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Vakfı 2. Başkanı ve okulun 3 kurucu temsilcisinden biri olan Kenan Gürdal, onayın gecikmesi durumunda halen uygulanan
oryantasyon programının uzatılacağını söyledi.

26 bin Süryani var

“Amacımız, unutulmaya yüz tutmuş, dünyanın en kadim dillerinden biri olan Süryanicenin unutulmaması, çocukların anadillerini öğrenmesi” diyen Gürdal, Midyat’ta Süryanice, Mardin’de Arapça konuşulduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Midyat’ta evde Süryanice, okulda Türkçe, Mardin’de evde Arapça, okulda Türkçe öğrenilir. Midyat’ta yaşayanların da yüzde 80-90’ı yurtdışına göç etti, onlarla dil de göç etti. Süryanice bilen çok az kaldı. Türkiye’de 25-26 bin civarında Süryani var ve yarıdan çoğu Süryanice bilmez. 3.-4. yüzyıllarda üniversite sahibi bir toplum, sıfırdan başlıyor. İleride ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite düşüncelerimiz var. Okul programı, Mardin Artuklu Üniversitesi Süryanice kürsü başkan yardımcısı Prof. Mehmet Sait Toprak tarafından hazırlandı.” Okul müdürü Meri Belbak, İstanbul Aydın Üniversitesi Okulöncesi Eğitimi Bölümü mezunu. Okulda Milli Eğitim Bakanlığı Okulöncesi Eğitim Programı’nın uygulanacağını ve eğitim dilinin Türkçe olacağını anlatan Belbak, İngilizce ve Süryanice derslerinin verileceğini söylüyor. “Öncelikli amacımız Süryani dilini öğretmek ve kültürel değerlerimizi aşılamak” diyen Belbak, halen öğrencilerin okulu tanımak için 2 saatliğine geldiğini, son onaydan sonra okulun tam gün eğitime başlayacağını belirtiyor.

İngilizce ve Süryanice öğretmeni Ceni Cansu, Midyatlı ve Süryaniceyi evde öğrenmiş, ayrıca okumayazma dersleri için de hafta sonları medreseye gitmiş. Cansu’nun verdiği bilgilere göre, çocukların yaşlarına, dikkat sürelerine, ilgilerine göre dil eğitimi verilecek; bir süre sonra çocuklarla Süryanice ve İngilizce iletişime başlanacak. İki dil de görsel ve işitsel olarak öğretilecek. Shlomo: Süryanice ‘merhaba’ demek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler