Bir özel okulda daha veliler isyan etti

İstanbul'da bir özel okul daha eğitime son verdi. Öğrenciler, veliler ve öğretmenler mağdur oldu.

Yayınlanma: 07.12.2019 - 16:27
Abone Ol google-news

İstanbul'un Ataşehir ilçesinde 2018-2019 eğitim-öğretim yılında önce 'Köy Enstitüleri ruhunu yaşatmak' şiarıyla Enstitü Koleji ismiyle kurulan ancak aynı yıl içinde isim değiştiren Özgür Boza Okulları, 22 Kasım'da eğitime son verdiğini duyurdu. Ücretleri iade edilmeyen veliler ve maaşları ödenmeyen öğretmenler ile çalışanlar zor durumda.

Veliler, yaptıkları yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Bizler, Özgür Boza Okulları’nda eğitim ve öğretimine devam ederken, okulun dönem ortasında usulsüzce kapatılması nedeniyle eğitim ve öğretim hakları ellerinden alınmış ve bu nedenle çeşitli travmalar yaşayan yüzlerce öğrencinin velileriyiz.

Özgür Boza Okulları, Köy Enstitüsü adını bu ticarethaneye sermaye yaparak önce Enstitü Koleji adıyla kuruldu. Okulun kurucusu Özgür Boza ilk kayıt aldığında, beş yıl boyunca şubeleşmeye gitmeyeceklerini söylerken, henüz kuruluşunun altıncı ayında Maltepe’de bir şube açmaya kalktı. Boza, Maltepe şubesi için 53 öğrenci kaydı alıp, velilerden eğitim-öğretim ücretlerini alırken 10 gün içerisinde okullu kapattığını duyurdu. Yani okul hiç açılamadı! Velilerden alınan ücretler ise halen ödenmiş değil.

Ataşehir Kampüsü’nde ise Mart 2019’dan bu yana öğretmenlerin maaşlarını ödemeyen Özgür Boza, ödemeleri yapacağının ve okulu kapatmayacağının sözünü gerek öğretmenlere  gerek velilere defalarca vermiş de olsa, sözünü tutmadı, yaz ayları boyunca okulun tüm bileşenlerini oyaladı. 

Maaşlarını alamayan öğretmenler Haziran ayı itibariyle Patronların Ensesindeyiz Özel Okul Öğretmen Dayanışma Ağı’na başvurdular ve hakları için seslerini duyurmak üzere Özgür Boza Okulları Öğretmen Komitesi’ni kurdular. Öğretmenlerin yanında okulun diğer emekçilerinin de aylardır maaş alamadığı öğrenildi. Özgür Boza ise öğretmenlerin ve diğer emekçilerin haklarını vermek yerine, komiteyi tanımadığını söyledi, okuldaki sorunları gündeme getiren haberleri yalanlamaya kalktı. Sorunlar ise katlanarak artmaya devam etti. 

Okuldaki sorunlar giderek daha görünür olurken Özgür Boza'nın açıklamalarına güvenemeyen veliler, çocuklarının kayıtlarını okuldan almaya başladı. Tıpkı Maltepe’de olduğu gibi, Ataşehir Şubesi’nde de çocuklarını okuldan alan velilere ücretleri geri iade edilmedi. 

Özgür Boza Okulları Eylül 2019’da bu defa yeni bir öğretmen kadrosuyla yeni eğitim öğretim yılına başladı. Okulda her şey yolundaymış gibi gösterilmeye çalışılırken, yeni öğretmenlerin maaşları da sene başından itibaren ödenmemeye başlandı. Bütün velilerden eğitim-öğretim ücretlerini almasına rağmen Özgür Boza okulda öğrencisi bulunan velilerden ‘erken kayıt ücreti’ gibi adlar altında, ayrıca nakit paralar topladı. Okul velilerinin bir bölümü, öğretmen maaşlarının bir kısmına destek olmak amacıyla, okul yönetiminin ‘okulu kapatıyoruz’ konulu mesajının 10 gün öncesine kadar okula para ödemeye devam etti. 

Uzun süre boyunca öğretmenleri ve velileri çeşitli yöntemlerle oyalamaya çalışan Özgür Boza, çocukların ara tatilde olduğu günlerde, 20 Kasım Çarşamba günü, tüm velilere Okul Yönetimi imzalı bir mesaj göndererek, 25 Kasım Pazartesi günü itibariyle okulun kapanma sürecine girdiğini duyurdu. Özgür Boza dönem ortasında usulsüz bir şekilde okulu kapatırken, velilerden de aldığı ücretleri geri ödemek yerine, üç eğitim kurumuyla protokol imzaladıklarını, ücretleri 22-25 bin arasında değişen bu kurumlara öğrencilerin gelecek yıl için kayıt yaptırmaları halinde bu yıl için ücretsiz devam edebilecekleri bildirdi. Yönetim son iki yıldır okulda yaşanan öğretmenlere yönelik bunca hak gaspına, öğrencilerin ve velilerin yaşadığı büyük mağduriyete rağmen, açıklamasında Atatürk, Cumhuriyet, Köy Enstitüleri’nin adını geçirerek değerlerimizi suiistimal etmekten de yine çekinmedi.

Bu açıklamanın ve okulun usulsüzce kapatılmasının ardından, yüzlerce öğrenci, öğretmenler ve veliler mağdur edildi, dönem arasında ortada kaldılar. Özgür Boza ise bu defa da velileri suçlu ilan etti, olan bitende hiç sorumluluğu yokmuşçasına para verilmediği için okulun kapandığını iddia eden açıklamalarda bulundu. 

Patronların Ensesindeyiz Platformu’nda bir araya gelen veliler bir Veli Komitesi oluşturarak, haklarını almak için, çocuklarının yaşadıklarının hesabını sormak ve benzer şekilde başka vakaların yaşanmaması için mücadele edeceklerini duyurdular. 

Biz istiyoruz ki, 

Özgür Boza gibi duyguları istismar eden tüccarlar eğitimden ellerine çeksin.

Çocuklarımızın yaşadığı mağduriyeti yeniden başka çocuklar yaşamasın.

Aylarca maaşları ödenmeden çalıştırılan öğretmenlerimizin hakları verilsin. 

Çocuklarımız nitelikli bir eğitim alsın diye zor koşullarda ödediğimiz eğitim-öğretim ücretleri bir an önce geri ödensin. 

Milli Eğitim Bakanlığı, denetlemekle sorumlu olduğu Özgür Boza Okulları’ndaki sorumluların cezalandırılması için gereken adımları atsın.

Milli Eğitim Bakanlığı okuldaki usulsüz kapatmayı tespit ederek, Özgür Boza ve sorumluluğu olan diğer kurucular için yasal mevzuattaki gerekli yaptırımları uygulasın.  

Yetersiz kaynaklarla, denetimlerden uzak bir şekilde her köşe başında bir özel okul açılmasına son verilsin. 

Devlet okullarında kamusal, bilimsel ve nitelikli eğitimin sürdürülmesi için olanaklar sağlansın, çocuklarımız paralı okullara mahkum edilmesin. 

Sevgili basın emekçileri,

Sizler aracılığıyla bir kez daha duyurmak istiyoruz: BU İŞ DAHA BİTMEDİ! Haklarımız için, çocuklarımız için, öğretmenlerimiz için sorumlular cezalandırılana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. 

Bugün sesimizi duyurmak üzere burada olduğunuz için hepinize çok teşekkür ediyor, mücadelemizi kazanana kadar da desteğinizle hep yanımızda olmanızı diliyoruz. 




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler