Sınavda yine hesap krizi

TEOG sınavında üç sorunun iptal edilmesi puanlamada haksızlık yarattı.

Yayınlanma: 22.01.2014 - 23:20
Abone Ol google-news

Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı’nda (TEOG) 3 sorunun iptal edilmesi, mazeret sınavlarında ise böyle bir durumun yaşanmaması, puan hesaplamada yeni bir krizin doğmasına neden oldu. Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bu haksızlığın giderilmesini istiyor.

Bilfen Okulları Ölçme-Değerlendirme Koordinatörü Güray Kaymaz, sınavlarda “kaliteli soru”nun öneminin bir kez daha ortaya çıktığını vurgulayarak, puan hesaplamasındaki haksızlığı şöyle açıkladı: “Kasım ayı sonunda yapılan sınavlarda Fen ve Teknoloji testinden 1 soru ve Matematik testinden 2 soru iptal edildi. Oysa 2 hafta sonra yapılan mazeret sınavlarında hiçbir testte iptal soru olmadı. Bu da puan hesaplamada yeni bir krizin doğmasına sebep oldu. Çünkü 20 soruluk bir testte her sorunun değeri 5 puan iken 19 soruluk bir testte her sorunun değeri 5.26’dır. Aynı şekilde 2 sorusu iptal edilen ve 18 geçerli sorusu olan Matematik testinde her sorunun değeri 5.56 olmuştur. Örneğin ilk sınava giren ve 18 soruluk matematik testinde 1 yanlışı olan bir öğrencinin puanı 94.4444 iken mazeret sınavına giren ve 1 yanlışı olan bir öğrencinin puanı 95 olacaktır. Bir de bu puanların matematik için 4 olan katsayı ile çarpılmasıyla bu puan farkı daha da büyüyecektir.”

 

Sonuçlar nasıl hesaplandı?

Uygulanan sınavda her ders için 20 soru sorulmuştu. Merkezi Ortak Sınav yapılan 6 dersin puanı, öğrencilerin yanlış cevapları dikkate alınmadan sadece doğru cevapları dikkate alınarak 100 tam puan üzerinden yapıldı. Bu puanlar Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Yabancı Dil dersleri için 2. yazılı yerine T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri için 1. yazılı yerine geçecek. Bu derslerin merkezi ortak sınav puanları, okulda yapılan yazılı puanları, proje ve performans puanlarıyla birlikte her ders için 1. Dönem Ortalama Puan hesabında kullanılacak. Tüm derslerin ortalamaları ile de 1. Dönem Ağırlıklı Puan Ortalaması hesaplanacak.

Merkezi Ortak Sınav yapılan 6 dersin puanları Türkçe, Matematik ile Fen ve Teknoloji dersleri için 4, Yabancı Dil, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri için 2 katsayısı ile çarpılarak 700 tam puan üzerinden 1. Dönem Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı hesaplanacak.

Açıklanan sınav puanlarıyla, 700 puanlık Ortak Sınav Puanı’nın ve 100 puanlık Yıl Sonu Başarı Puanı’nın (YBP) yüzde 50 ağırlığa sahip olan kısmı elde edilmiş oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler