Esas oğlan da kitap okusun

Türkiye’de kitap okunma oranı çok düşük, okuma oranını yükseltmek için dizi yapımcılarıyla görüşülüyor.

Yayınlanma: 05.04.2017 - 19:13
Abone Ol google-news

Türkiye’de 100 kişiden yalnızca dördü kitap okuyor. Yıllık bandrollu kitap satışı ise yaklaşık 350 milyon adet. Bunların yüzde 70’ini inanç ve eğitim kitapları oluşturuyor. Türkiye’nin en büyük kültür sanat perakende zinciri D&R, daha fazla kitap okunmasını sağlamak için en çok izlenen dizilerin yapımcılarıyla görüşüyor. Dizi sahnelerinde daha fazla kitap okunmasını ve başrol oyuncularının eline kitap verilmesini istiyor.

Yüzde 65’i aşk kitabı

D&R Genel Müdürü Ahmet Coşar’a göre dizilerde ya da filmlerde görülen kitaplarda satışlar artıyor. Coşar düzenlediği toplantıda D&R’ni 20. yılı ve yeni dönem hedeflerini paylaştı. Bu yıl 30 şehirde 170 mağazaya ulaşmayı hedefleyen şirket 200 milyon ziyaretçi ve 1 milyar TL de ciro hedefliyor. Coşar’ın verdiği bilgilere göre Türkiye’de kitap okuyanların yüzde 65’i aşk, yüzde 24’ü siyasi, yüzde 13’ü düşünce ve yüzde 7’si kişisel gelişim kitapları okuyor. Kitapların yüzde 64’ü kadınlar tarafından satın alınıyor. Coşar “Türkiye’de kitap okuma seviyesi çok düşük. Türkiye’de kültür kategorisinde kişi başına düşen yıllık kitap okuma sayısı 1.5 adet civarında. Dünyada ise bu oran 14-16 adet civarında. En büyük hedefimiz Türkiye’ye kitap okutmayı sevdirmek” dedi.

Issız Adam’la arttı

D&R Genel Müdürü Ahmet Coşar'ın verdiği bilgilere göre;

-Türkiye hediye olarak kitap götüren ülkeler arasında 180 ülke arasında 140. sırada yer alıyor,

-Plak satışı yıllar sonra yeniden yükselişe geçti. Plak satışlarında dönüm noktası 2008 yapımı Issız Adam filmi oldu. Plak çeşidi 58’den 2 bine çıktı.

-Coşar “20 yıl içinde hayatımıza e-kitaplar girdi. Şu anda Türkiye’de 10-15 bin civarında e-kitap var. Bu sayının 50 bine çıkması gerekiyor. E-kitap indirmek için ise 3.5 milyon cihaz var. E-kitap oranını artırmak için yayınevleriyle görüşüyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler