Ne iş olsa yapmam!

Üniversite sınav sonuçları bugün açıklanıyor. Adaylar sonuçlarını TC. kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak osym.gov.tr adresinden öğrenebilecek. Sonra da tercih süreci başlayacak. Adayların, öncelikle kendi beklenti ve isteklerini ön plana almaları gerekli.

Yayınlanma: 10.07.2017 - 22:42
Abone Ol google-news

Üniversite sınavlarına katılan 2 milyon 162 bin 895 adaydan, lisans ve önlisans programlarına katılmaya hak kazanan yüzde 70’inin merakla beklediği üniversite sınav sonuçları bugün açıklanıyor. ÖSYM’den yapılan açıklamada sınav sonuçlarının açıklanması ile ilgili bir saat belirtilmezken, sonuçların günün ilerleyen saatlerinde osym.gov.tr internet adresinde yer alacağı öğrenildi. Sonuçların açıklanmasının ardından 18 - 26 Temmuz tarihleri arasında adaylar tercihlerini yapacak. Mart ayında yapılan YGS’de 150 puan barajını geçen adaylar, iki yıllık önlisans programları, 180 puanı geçerek LYS’lere katılma hakkı kazanan adaylar ise dört yıllık lisans programları için tercih yapabilecek.

LYS oturumları sonrası yayımlanan üniversite tercih kılavuzundaki bilgilere göre tercih yapacak olan adaylar tercih listelerini ais.oysm.gov.tr internet adresi üzerinden ÖSYM’ye gönderecek. Posta yoluyla gönderilen tercihler işleme alınmayacak.

Puanlar değişken

Adayların “boşta kalırım korkusuyla” tercihte bulunmamaları gerektiğini söyleyen Okan Üniversitesi Aday İlişkileri Müdürü Servet Gülsün Şirin, adayların tercih yaparken kendi beklenti ve isteklerini ön planda tutmaları gerektiğini söyledi. Şirin’in adaylara tercih önerileri şöyle;

- Tercihler öncelikle istek sırasına göre yapılmalı. Ondan sonra sahip olduğumuz sıralamayla o yıl o programa yerleşen son öğrencinin sıralaması karşılaştırılarak mantıklı bir dizgede olup olmadığı kontrol edilmeli. Puanları dikkate almasınlar, puanlar değişken, hele bu yıl çok fazla değişecektir. Tercih kılavuzunda gördüğümüz puan ve sıralamalar geçen yıl o programa yerleşen son adayın puanını ve sırasını bize gösterir. Referans almamız için yayımlanır. Adaylar puandan çok sıralamalara baksınlar ancak en başından itibaren söylediğimiz diğer tüm aşamalardan sonra sadece tutarlılıklarını denetlemek için bunu yapsınlar.

- Öğrenciler üniversite giriş sınavlarına hazırlanırken, sınavın kendisi o kadar önemli hale geliyor ya da getiriliyor ki, gençler hangi programlarda okumak istediklerine karar vermeden, üniversiteler ve programlar hakkında nerdeyse hiçbir şey bilmeden tercih döneminin içinde buluyorlar kendilerini.

- “Kazanamazsam ne yaparım” sorusu yerine “Neden kazanmalıyım” sorusunu sormakla ilk adım atılabilir. Gençler neden üniversite eğitimi almak istediklerini bilmek zorundalar. Yeteneklerini objektif olarak değerlendirmeli, bu konuda ne mütevazı olmalı ne de gerçeklikten uzaklaşmalılar. Tabii bu arada “İnsan isterse her şeyi başarabilir” söylemini fazlaca duyacaklar. Bu söylemin yerine biz şöyle bir ifade kullanalım: İsteklerimiz için sonuna kadar mücadele etmeliyiz ama bazen başaramayabiliriz de... Hayatta kazandıklarımız kadar kaybettiklerimiz de bizi biz yapar. İsteklerinize, yeteneklerinize, hayallerinize, uygun işler yapabilmek için “Ne iş olsa yapmam” demekle işe başlamalı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler