Yabancı öğrencilere memnuniyet durumları soruldu: Şehir Antalya, üniversite Koç

“Yabancı Uyruklu Öğrenciler Memnuniyet Araştırması”na göre yabancı öğrencilerin okumaktan en mutlu olduğu şehirler belirlendi.

Yayınlanma: 10.07.2017 - 22:44
Abone Ol google-news

Türkiye’de eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerin yaşam şartlarını inceleme amacını taşıyan “Yabancı Uyruklu Öğrenciler Memnuniyet Araştırması”na göre yabancı öğrencilerin okumaktan en mutlu olduğu şehirler Antalya, İzmir ve Eskişehir. Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı’nın [ÜniAr] kurucuları Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Engin Karadağ ve Prof. Dr. Cemil Yücel tarafından yapılan araştırma, 114 farklı üniversitede eğitim gören 2 bin 963 öğrenci ile gerçekleştirilirken, katılımcıların yüzde 59.70’ini erkek, yüzde 40.30’unu ise kız öğrenciler oluşturdu.

Araştırmadan öne çıkan bazı bulgular ise şöyle:

Şehirlerden memnun değiller:

Katılımcılar arasında yapılan araştırmada sırasıyla Antalya, İzmir ve Eskişehir’de okuyan öğrenciler, bulundukları şehirden memnun olduklarını belirtirken, bu üç şehre de A+ puan verdiler. Katılımcılar arasında yaşadığı şehirden en mutsuz olanlar ise sırasıyla Kilis, Batman, Diyarbakır ve Afyon’daki öğrenciler oldu. Bu şehirlerin notları FF olurken, yurt çapındaki şehirlerin ortalaması da FF’de kaldı. Büyük şehirlerden İstanbul’un Avrupa yakası ve Ankara’ya B notu verilirken İstanbul Anadolu yakasına ise C notu verildi.

Üniversiteler tatmin etmedi: Yabancı öğrenciler, üniversite kategorileri içinde, en çok yerleşke şartları ve akademik destekten memnun kalırken, her iki alanda memnuniyet notu D oldu. Öğencilerin en çok şikâyetçi olduğu alan ise kurum yönetimi ve işleyiş şartları oldu. Bu alandaki ortalama not FF olarak gerçekleşti.

En iyisi tıp: Fakültelere göre memnuniyet araştırmasında, okuduğu bölümden en memnun olanlar tıp öğrencileri oldu. Bu öğrencilerin tıp fakültelerine verdiği ortalama not C. Fakültelerinden en mutsuz öğrenciler ise ilahiyat, işletme-iktisat, fenedebiyat ve mühendislik-mimarlık öğrencileri oldu.

Yabancıların favorisi Koç: Yabancı öğrenciler içinde genel memnuniyet kirterlerine göre yapılan sıralamada Koç Üniversitesi ilk sırada yer aldı. Koç ile birlikte Özyeğin, Sabancı, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Boğaziçi, İTÜ ve Bilgi Üniversiteleri de A+ not aldı. En başarısız üniversiteler ise Kilis 7 Aralık, Batman, Bayburt, THK ve Yeni Yüzyıl üniversiteleri oldu. Bu üniversitelerle birlikte, yabancı öğrencilerin okuduğu tam 52 üniversite FF notu alarak başarısız bir tablo çizdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler