Valiliklerin imam hatip yetkisi yok, teklifi var

Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) valiliklere imam hatip açma yetkisi veren yönetmeliğin iptaline karar verse de, bakanlık ‘valilik teklifi’ adı altında imam hatip dönüşümüne hız verdi.

Yayınlanma: 14.08.2017 - 19:42
Abone Ol google-news

 

4+4+4 sisteminin ardından yüzlerce ortaokulu imam hatiplere dönüştüren MEB, son bir ayda 32 ortaokulun daha imam hatibe dönüştürülmesine karar verdi. Keyfi imam hatip dönüşümlerini engellemek amacıyla Eğitim-İş’in açtığı dava sonucu Danıştay valiliklerin okul açma yetkisini iptal etse de MEB, imam hatip dönüşümüne devam ediyor.

“Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği”nde 24 Haziran’da değişikliğe giden bakanlık, 2017 - 2018 eğitim öğretim dönemi için yeni açılacak imam hatip ortaokullarına ilişkin yazıyı valiliklere gönderdi. MEB, valiliklerin teklifi doğrultusunda Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün de onayıyla 32 imam hatip ortaokulunun daha açılmasına onay verdi. Bakanlık, imam hatip dönüşümünün gerekçesini ‘halkın yoğun ilgisi’ olarak açıkladı. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün bakanlık makamına yazdığı yazıda “Eğitim sistemi içerisinde faaliyetlerini sürdüren imam hatip ortaokullarına halkımızın ilgisi artmakta, mevcut okullarımızın kapasitesi vatandaşlarımızın taleplerini karşılayamamaktadır” denilerek yeni imam hatipler gerekçelendirildi. Bakan adına Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, aynı gün ‘vatandaşların taleplerinin karşılanması’ için mevcut ortaokulların imam hatiplere dönüştürülmesine ‘olur’ verdi.

2017-2018 eğitim-öğretim yılında valilik teklifi ile dönüştürülmesi öngörülen ortaokullarının çoğunlunluğunun Adıyaman, Bitlis, Diyarbakır ve Mardin’de yer alması da dikkat çekti. Bitlis’in Mutki ilçesindeki 10 ortaokul imam hatip lisesine dönüştürülürken, Mardin’in çeşitli ilçelerine de imam hatip lisesi bünyesinde 6 yeni imam hatip ortaokulu açılması öngörüldü. MEB, ayrıca yeni imam hatip ortaokullarına ‘talep olduğu takdirde’ ara sınıflara öğrenci kaydedilmesine de izin verdi. 2012’de değiştirilen kanun kapsamında 4+4+4 sistemi ile yeniden açılan imam hatip ortaokullarının sayısı 3 bine yaklaşırken, imam hatip ortaokulu öğrenci sayısı da 700 bin’e ulaştı. Eğitimde dönüşüm imam hatiplere yönelik olsa da MEB verilerine göre, imam hatiplerde derslik başına düşen öğrenci sayısı 25’e düşerken, Türkiye’deki diğer ortaokullarda derslik başına düşen ortalama öğrenci sayısı 33’e yükseldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler