Skandal müfredata garip savunma... Ne talim var ne de terbiye

Talim Terbiye Kurulu Başkanı, evrime inanmadığını ama tıpkı tornavida gibi onu kullandığını; kadının erkeğe itaat ‘gerekliliğinin’ parayla ilgisi olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 09.09.2017 - 22:23
Abone Ol google-news

Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) Başkanı Alparslan Durmuş, müfredattan çıkarılması tartışma yaratan Evrim Teorisi’ne ilişkin “Evrim bir teori midir? Teoridir. Geçerli bir teoridir. Tornavidaya inanıyor musunuz, penseye inanıyor musun? Penseyi kullanıyorum diyorsun. Ben evrime inanıyor muyum? Hayır evrime inanmıyorum ama evrimi kullanıyorum” dedi. 

"Evin geçimini sağlayana itaat edilir"

Hz. Muhammed’in Hayatı dersine yönelik hazırlanan kitaplardaki evlilik ve kadının itaat etmesine ilişkin ilk soruda böyle bir tartışmanın olmadığını söyleyen, kitapta “eşlerin birbirlerine karşı sorumlulukları diye bir başlık var” yanıtını veren Durmuş, kitaptan bölümlerin gösterilmesi üzerine “İslam dininden bahsediyoruz ve erkekler kadınlar üzerinde onların geçimlerini sağlamaktan kaynaklı bir üstünlüğe sahiptir” diyor. “İslamda genel bir ilkedir, ‘zamanın değişimine göre hükümler de değişebilir’. Orada diyor ki, zamanı itibariyle böyle bir işbölümü varsa, bunun gereği olarak kadın da ona itaat eder” ifadelerini kullandı. “Evin geçimini kadının sağlaması durumunda kadına mı itaat etmek gerekir” sorusuna Durmuş, “Görev ve sorumluluklar da değişirse roller de değişir. Bu aklın bir gereğidir” dedi.

Cihattan geri adım yok

Müfredattaki cihat kavramını da savunan Durmuş, “Geri adım atacak bir şey yok. Net bir şekilde cihadı, DAEŞ gibi, FETÖşistler gibi birtakım kendine dini isnat eden sözde dinsel gruplar var. Biz bütün derslerimizde, yanlışı temizlemeye ve doğruyu inşa etmeye çalışırız” diye konuştu. Durmuş, Evrim Teorisi’nin konu olarak çıkartılması tartışmasına ise “Evrim bir teori midir? Teoridir. Geçerli bir teoridir. Tornavidaya inanıyor musun, penseye inanıyor musun? Penseyi kullanıyorum diyorsun. Aynı şekilde ben evrime inanıyor muyum? Hayır evrime inanmıyorum ama evrimi kullanıyorum. Biyoteknolojide, biyolojik bazı konuları açıklamakta kullanıyorum” dedi. Durmuş, “‘Evrimi kaldırdık mı’ cümlesi ‘Siz Fransız İhtilali’ni, Osmanlı Devleti’nin yıkılışını programlardan kaldırdınız mı’ cümlesi kadar saçma bir cümledir. Evrim teorisine dair es geçtiniz mi diye sorabilirsiniz? Çünkü var olan bir şeyi kaldırmazsınız. Ya yeni bir model sunarsınız ya da bunu es geçersiniz” diye konuştu.

‘Atatürk yeterince var’

Atatürk’e ilişkin bölümlerin daraltılmasına ilişkin ise Durmuş şöyle konuştu: “Atatürk’e ilişkin bölümler: Türkçe 1’den 8’e kadar her sene bir ünite toplam 6 ünite var. Zorunlu ünite 6 ünitenin bir tanesi Milli Mücadele ve Atatürk’tür. Kahramanlık, fedakârlık, Çanakkale Savaşları gibi anahtar kelimelerle metinler üzerinden Türkçe dersinde Milli Mücadele ve Atatürk ünitesinde alınması zorunlu olarak işlenmektedir. Program bir çerçeve verir. Bütün derslerimizde yerinde ve gereğince anlamlıca var.” Durmuş, kitaplardaki ateistle evlenmeyin uyarısına ilişkin ise “Ben bulunmuyorum ki, Allah bulunuyor. Bana ne? Allah’ın dinini mi düzelteceğim. İslam’da bu var. Bu inananları bağlıyor yani, inanmayanları bağlamıyor” diye konuştu.

O karikatürist tepki gösterdi

Türkçe 6. sınıf kitabında yer alan ve argo el işareti yapan karikatür krizi de dün devam etti. Söz konusu karikatürün yaratıcısı Selçuk Erdem, dün sosyal medya üzerinden sert çıktı: “Karikatürleri izin almadan kullanırsanız başınıza bunlar gelir. Bana sorsaydınız okul kitabı için uygun olmadığını söylerdim.” TTK Başkanı Durmuş ise kitabı inceleyen 23 kişinin bu karikatürü görmediği, kendisinin de fark etmediğini söyledi ve “Gerekirse özür dileyeceğiz” dedi. Erdem’in “izinsiz kullanım” iddiası için de “Telif hakkı ve sorunlar hazırlayan firmaya ait. Bu noktada Selçuk Erdem bu eserini izinsiz kullandı diye dava açabilir” yanıtını verdi.

AKP'liler beğenmedi

Müfredattaki tüm skandalların arkasında duran bu açıklamasının ardından ilerici kamuoyunun tepkisini çeken TTK Başkanı, AKP’lilere de yaranamadı. Durmuş’un açıklamasını “evrim teorisini savunma” olarak yorumlayan yüzlerce AKP’li, istifa çağrısı yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler