Anadolu’daki parlak öğrenciler ne olacak?

Köklü okulların eski yöneticileri, güvenilir bir merkezi sınav yapılmazsa Anadolu’daki başarılı öğrencilerin önünün kesileceğini ve tüm okulların sıradanlaşacağını söylüyor.

Yayınlanma: 21.09.2017 - 22:00
Abone Ol google-news

TEOG sonrası nasıl bir sistem getirileceğine dair tartışmalar devam ediyor.

2017’deki TEOG birincisi çiftçiydi

2017’deki TEOG’un birincilerinden Esmanur Demir (soldaki), sınavdaki başarısını tarlada çapa yaparken öğrenmişti. Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinin gururu olan 14 yaşındaki Esmanur, doktor olmak ve yaşadığı yerdeki hasta insanları tedavi etmek istediğini söylemişti. Uzmanlara göre; TEOG kaldırıldıktan sonra başarılı bir merkezi sınav sistemi getirilmezse, taşradaki parlak zihinler, fırsat eşitliği yakalama şansını tamamen yitirecek.

Türkiye’de her sınıf düzeyinde yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenci bulunuyor. Ve bu öğrenciler en çok hedeflenen liselerdeki 150-200 bin kontenjan için yarışıyor. Yatılı bölümleri de olan köklü okullara, Anadolu’nun pek çok yerinden de öğrenci geliyor. Türk Eğitim Vakıfları Dayanışma Konseyi (TEVDAK) Genel Sekreteri, eski Vefa Lisesi müdürü Dr. Sakin Öner, “Merkezi bir sınav şart” dedi.

‘Diğer seçenekler olmaz’

Tarihi okulların, yabancı kolejlerin, bakanlığın seçeceği başarılı Anadolu liselerinin, fen ve sosyal liselerinin ortak bir sınav yapmasını öneren Dr. Öner, şöyle devam etti:

“Bakanlık bu okullar için sınav hazırlamalı, Başarısız olan Anadolu ve fen liseleri de genel liselere dönüştürülmeli. Öğrenciler her yıl 150-200 bin kontenjan etrafında çarpışıyor. Mutlaka bir seçme yapılması lazım. Bu okulların çoğu pansiyonlu okullar. Sınav yapılmazsa Anadolu’nun başarılı öğrencilerinin önü kesilir. Sınav dışındaki bütün seçenekler sağlıksız”

‘Notlar şaibeli’

Sınava katılım ya da yerleştirme için okul notlarının kullanılmasının doğru olmadığına dikkat çeken Dr. Sakin Öner, “Bu notlar objektif verilmiyor, şaibeli seçim olur. Okul notlarının sağlıklı kullanılmadığını süper lise ortaya koydu, başarılı okulların başarısı düştü, vazgeçildi. SÖğretmen kadroları dengeli değil, imkân ve fırsat eşitliği yok” dedi. TEOG’un kaldrırılmasının en büyük amacının”tüm okulların sıradanlaşması” olarak gördüğünü söyleyen Dr. Öner, “Bunun da bir proje olduğunu düşünüyorum, başka okulları tercih etmeyen başarılı öğrencileri tüm okullara yönlendirmektir bu” diye konuştu.

‘Sınav yozlaştı’

Eski İstanbul Erkek Lisesi müdürü Mahir Yeğmen, döneminde en yüksek puanla öğrenci alan okullara, hiç kimsenin söz edemeyeceği merkezi sistem sınavla öğrenci alındığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Bunun adı OKS’ydi. Her öğrenci aldığı değerli puanla bu okullara hakkıyla giriyordu. Galatasaray, İstanbul Lisesi, Robert Lisesi homojen bir yapıya sahipti. Biz bu okullarda eğitimi, öğretimi o öğrencilerin seviyesine göre yönlendiriyorduk. Bu sınav SBS diye TEOG diye sulandırılmaya başlandı. Sistemin yozlaştırılması için alınan tüm kararlar ilerde yapılmak istenenlere yöneliktir. Merkezi sınavsız olmaz, Türkiye’nin gerçeğidir bu. Çocuk hak ettiği puanla hak ettiği okulu kazanır.”

Veliler isyanda: 'Çıldırmaya az kaldı'

8. sınıfta çocuğu olan bir veli ‘TEOG kaldırıldı’ haberini duyduktan sonra yaşadıklarını anlatıyor.

“Hepimiz şok olduk, çıldırmaya az kaldı. Geçen yıldan bu yana hazırlanıyoruz. Okul ağustos ortası kursa başladı, çok az tatil yaptık. Bütün yaz kitap okuma, test çözme ile geçti. Bu haberi duyunca onlar da şaşırdı, sevinmediler tam tersi ‘Şimdi ne olacak?’ dediler. Zaten kaygı ile yaşadıkları bu ortamda bir de hedefledikleri liselere girmek için sarf ettikleri çabalar boşa mı gitti? ‘Daha beter bir şeyle mi karşılaşacağız?’ kaygısı içindeler. Millet ders aldırıyor, dersaneye gönderiyor. Bu paralar ne olacak? Bizde sınavsız bir sistem işlemez. Bakan spor ve sanat faaliyetleri not ortalamasına girecek diyor ancak bunları bizim millet hemen üçkâğıda döker, uydurma belgeler düzenlenir (şimdi not ortalaması nasıl şişiriliyor) TE OG daha eşitlik sağlıyordu. Çemişgezek’ten bir öğrenci , bir çoban buralara gelebiliyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler