Öğrenciler, dini içerikli dersleri seçmeye zorlanıyor: ‘Artık tüm okullar imam hatip oldu

Ortaokul ve liselerde öğrenciler en çok İngilizce ve matematiği seçmeli ders olarak tercih ediyor. Ama dayatılan din dersi. Bazı okullarda formlar velilere dini içerikli dersler işaretlenerek veriliyor. Eğitim -İş bu konuda farkındalık yaratmak için “Seçmeli Dert” sloganıyla kampanya başlattı. Eğitim- İş’e göre bu uygulama, her okulu imam hatipleştirmeye yönelik yeni bir hamle.

Yayınlanma: 08.02.2018 - 22:20
Abone Ol google-news

Veliler, çocuklarının seçmeli ders olarak en çok İngilizce ve matematik derslerini almasını istiyor. Ama birçok okulda hem “öğretmen yetersizliği’’ hem de çeşitli biçimlerde yönlendirmeler yapılarak öğrenciler, dini içerikli dersleri seçmeye zorlanıyor. 2016-2017 öğretim yılında, bunca dayatma ve zorlamaya rağmen seçmeli ders sıralamasında ‘’Kuran-ı Kerim’’ 5. sırada yer almıştı. Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, okullardan öğrencilerin dini içerikli dersler seçmeye zorlanmasına yönelik çok örnek geldiğini belirterek, şunları söyledi:

‘Seçmeli dert’

İllerden, ilçeye, ilçe milli eğitim müdürlüklerinden okullara, müdürlerden öğretmenlere bu derslere yoğunlaşılması isteği geliyor. Muğla Milas ilçesindeki bir okulda müdür öğretmenleri çağırıyor, formu kendisi doldurmuş işaretlemiş, “İşaretlediğim dersler dışında başka derse girmesini istemiyorum” diye not da düşmüş. Biz de sendika olarak Muğla ve Milas milli eğitim müdürlüklerine, bu okul müdürüyle ilgili işlem başlatılması için girişimdi bulunduk. Bu konuda velileri bilgilendirmek ve bilinçlendirmek için ‘’Seçmeli Dert’’ sloganıyla kampanya başlattıklarına dikkat çeken Yıldırım, şöyle devam etti: ‘’Hem okullarda bütün sınıflarda din dersinin haftalık ders saatlerini artırdılar, hem okul idarecilerini din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinden atamaya başladılar. Şu anda din dersi öğretmeni açığı yaratmak istiyorlar. Bu ay yapılacak atamalarda din öğretmenleri kesin ilk üçte yer alacak. Israrla tüm okullarda bu derslerin seçilmesini organize ediyorlar.

Her okul imam hatip

Velilere, çocuklara bırakılsa; küreselleşen bir dünyada çocuklarının eğitim anlamında iyi bir yere gelmesi için en az bir yabancı dili öğrenmesi gerektiğinin bütün veliler farkında. Büyük kısmı zaten yabancı dil seçiyor, zekâ oyunları, matematik istiyor ama okul müdürleri başta olmak üzere veliler, ya bu derslerin öğretmenleri olmadığı ya da bunları seçerse çocukların geleceği için daha iyi olacağı fikriyle yönlendiriliyorlar. Bu Türkiye’deki tüm okullarda uygulanmaya çalışılıyor. Sürekli “Bu eğitimi alın geleceğiniz garanti, işsiz kalmazsınız’ deniliyor. Öğrencilerin kendi isteklerine bırakılsa bu dersleri seçecek öğrenci oranı yüzde 1-2 geçmez, çünkü zaten asıl dersleri var bu konuda. İmam olmak istiyorsa da imam hatiplere gider. Bu uygulama, her okulu imam hatipleştirme adımıdır.’’

15 saat din dersi

İmam hatip olmayan ortaokul türlerinde bile bir öğrenci 4 saat matematik, 6 saat Türkçe dersi eğitimi alıyorken zorunlu ve zorunlu seçmeli din dersleri ile 8 saat din eğitimi alıyor. Liselerde bu 15 saate kadar çıkabilliyor. Öte yandan biyoloji dersi 3 saat olan sınıflarda 2 saate düşürüldü. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri 1 saat iken 2 saate çıkarıldı. T.C. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük 11.sınıftan 12.sınıfa alındı. 9.sınıflarda ingilizce dersi 6 saatten 4 saate indirildi.

2016-17 ÖĞRETİM YILINDA ORTAOKULLARDA SEÇİLEN DERSLER:

1) Matematik Uygulamaları
2) Yabancı Dil
3) Spor ve Fiziki Etkinlikler
4) Bilim Uygulamaları
5) Kuran-ı Kerim:
6) Hz. Muhammed’in Hayatı
7) Zekâ Oyunları
8) Okuma Becerileri
9) Yazarlık ve Yazma Becerileri
10) Temel Dini Bilgiler

LİSELERDE SEÇİLEN DERSLER:

1) Matematik
2) Coğrafya
3) Sosyal Etkinlikler
4) Hz. Muhammed’in Hayatı
5) Dil ve Anlatım
6) Temel Dini Bilgiler
7) Demokrasi ve İnsan Hakları
8) İleri Biyoloji
9) İleri Kimya
10) İleri Fizik


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler