Din dersi ilk üçte

MEB’in 20 bin sözleşmeli öğretmen atama takvimi açıklandı.

Yayınlanma: 19.02.2018 - 22:45
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı 20 bin sözleşmeli öğretmen alımı için atama takvimini açıkladı. Mart ayında başlayacak süreçte MEB, en çok atama kontenjanını 3 bin 806 ile sınıf öğretmenliğine ayırdı. Bakanlık 6 yıl boyunca tayin imkânları olmayan, eş durumu görmezden gelinen, başarılı olsa da belgesine layık görülemeyen ve ikinci sınıf öğretmen konumunda toplamda 1907 din kültürü ve ahlak bilgisi, 1453 ilköğretim matematik, 2 bin İngilizce, 1676 okul öncesi sözleşmeli öğretmen alacak. Öğretmen alım başvuruları 2-8 Mart tarihlerinde başlayacak. OHAL kapsamında KHK ile şekillendirilen ve memur statüsünde görülmeyen “sözleşmeli’’ olarak bakanlık bu yıl 20 bin öğretmen alımı yapacak. 2017 KPSS sınavından 50 ve üzerinde puan alan adaylar, sözlü mülakata davet edilmek üzere elektronik ortamdan başvurularını tamamlayacak.

60 bin aday

Öğretmen adaylarının belgeleri milli eğitim müdürlüklerinde onaylanmalarının ardından sözlü sınava girmek üzere 20 atama için 60 bin aday sınava çağırılacak. Adaylar Ankara, İstanbul ve İzmir’in de aralarında bulunduğu 18 sözlü sınav merkezinden birini tercih edecek. Sözlü sınavlar 14 Nisan - 8 Mayıs tarihleri arasında tamamlanacak. Mülakatta konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü, iletişim becerileri, özgüven ve ikna kabiliyeti, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklık, topluluk önünde temsil ve eğitimcilik yönleri ile değerlendirilecek. Sözlü sınava katılanların sözleşmeli öğretmeliğe atanabilmeleri için 60 ve üzerinde puan almaları gerekecek. Sözlü sınavdan başarılı bulunan adaylar toplamda 6 yıl boyunca görev yapacakları en fazla 20 okulu tercihte bulunacaklar. Sözleşmeli öğretmenler atandıkları illerde eş durumu ve zorunluluklar gözetilmeksizin 4+2 toplam 6 yıl boyunca çalışacaklarını taahhüt edecek. Atanan öğretmenler her yıl performans denetiminden geçirilecek. Bakanlık öğretmenlerin sözleşmelerini tek taraflı olarak fesh edebilecek. Öğretmen adayları bu süreçte 2 kez güvenlik soruşturmasından geçirilecek. İlk olarak bakanlık, mülakat öncesinde öğretmen adaylarını “sakıncaları var mı” diyerek MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne soracak. Bu kurumlardan “memurluğa sakıncalı” olarak bildirilen adaylar mülakatta gereken 60 puanın altında bırakılarak atanma sürecinden elenecek. İlk soruşturmayı geçen adaylar ise mülakat süreci sonrasında bir okula atanabilmeleri durumunda yine toplayacakları belgelerle güvenlik soruşturmasına tabi tutulacak.

‘Kadrolaşma hızlanacak’

“Açıklanan kontenjan listesi eğitim sistemine dair tüm kaygılarımızı fazlasıyla haklı çıkarmaktadır. 1-OHAL süreci ile birlikte kamuda iş güvencesi fiilen kaldırılmakta, atamaların sözleşmeli yapılması uygulaması, bu son açıklama ile de birlikte rutin hale getirilmektedir. OHAL sonrası başta iş güvencesi ve özür tayin hakkı gaspı olmak üzere eğitim ve bilim emekçilerine dayatılan özlük, mesleki hak gaspları devam ettirilmektedir. 38 bini aşkın sözleşmeli öğretmenin yaşadığı hak gasplarını yaşamaya devam edecek 20 bin öğretmen daha eğitim ve bilim emekçisi anlamına gelmektedir bu açıklama. 2-Mülakat uygulaması eğitimde hakkaniyeti ortadan kaldırmakta, liyakatin adım adım terk edildiği anlamına gelmektedir. Buna rağmen yapılan bu kontenjan açıklamasında mülakat kriteri KPSS’den alınan puanın 50 puan ve üzeri ifadesiyle düzenlenmiş, eski düzenleme değiştirilmiştir. Bu ifade kadrolaşma politikalarının daha da hızlanacağını fazlasıyla kanıtlamaktadır. 3-2012’den bu yana atama kontenjanı sıralamasında din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği ilk üçte yerini korumaktadır. Yapılan açıklama ile bilimi, sanatı, sporu yok sayan uygulamaların da hızlanacağı teyit edilmektedir. 4-Ataması yapılmayan öğretmen sayısı yarım milyona yaklaşmış, kapatılan köy okulu sayısı 17 bine ulaşmış, öğretmen ihtiyacı 109 bin olarak açıklanmasına rağmen 20 bin öğretmen ataması; değersizliğin bir kanıtıdır.’’

İlk 10 bölüm

1- Sınıf öğretmenliği (3 bin 806)

2- İngilizce (2 bin 2)

3- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (1.907)

4-Okul Öncesi Öğretmenliği (1.676)

5-İlköğretim Matematik Öğretmenliği (1.453)

6-Türkçe (1.450)

7-Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji (1.095)

8-Rehberlik (922)

9-Beden Eğitimi (673)

10-Özel Eğitim (664)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler